secundair logo knw 1

De afgelopen vier jaar zijn de opbrengsten van waterschappen uit heffingen met ruim 9 procent gestegen. Dit meldt het CBS op basis van de jaarlijkse analyse van heffingen en investeringen van de waterschappen.

De 21 Nederlandse waterschappen verwachten in 2019 2,9 miljard euro inkomsten uit de heffingen. De komende vier jaar gaan ze uit van 5,8 miljard euro aan investeringen.

De waterschappen hebben twee hoofdtaken: afvalwaterzuivering en de watersysteemtaak, onder andere het beheer en onderhoud van waterkeringen. Deze taken worden grotendeels gefinancierd uit twee specifieke waterschapsheffingen: de zuiveringsheffing en de watersysteemheffing.

De hoogte van de waterschapsheffingen kan aanzienlijk verschillen per waterschap. Voor huiseigenaren is de hoogte van de waterschapsheffing onder meer afhankelijk van de WOZ-waarde van de woning. Huiseigenaren betalen gemiddeld het meest in hoogheemraadschap Noorderkwartier en het minst in waterschap de Dommel.

De Dommel kent ook het laagste tarief voor huurders. Gezinnen zonder koopwoning zijn in het beheersgebied van hoogheemraadschap Delfland het slechtste af.

 

MEER INFORMATIE
CBS: jaarlijkse analyse heffingen en investeringen van de waterschappen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.