secundair logo knw 1

De afgelopen vier jaar zijn de opbrengsten van waterschappen uit heffingen met ruim 9 procent gestegen. Dit meldt het CBS op basis van de jaarlijkse analyse van heffingen en investeringen van de waterschappen.

De 21 Nederlandse waterschappen verwachten in 2019 2,9 miljard euro inkomsten uit de heffingen. De komende vier jaar gaan ze uit van 5,8 miljard euro aan investeringen.

De waterschappen hebben twee hoofdtaken: afvalwaterzuivering en de watersysteemtaak, onder andere het beheer en onderhoud van waterkeringen. Deze taken worden grotendeels gefinancierd uit twee specifieke waterschapsheffingen: de zuiveringsheffing en de watersysteemheffing.

De hoogte van de waterschapsheffingen kan aanzienlijk verschillen per waterschap. Voor huiseigenaren is de hoogte van de waterschapsheffing onder meer afhankelijk van de WOZ-waarde van de woning. Huiseigenaren betalen gemiddeld het meest in hoogheemraadschap Noorderkwartier en het minst in waterschap de Dommel.

De Dommel kent ook het laagste tarief voor huurders. Gezinnen zonder koopwoning zijn in het beheersgebied van hoogheemraadschap Delfland het slechtste af.

 

MEER INFORMATIE
CBS: jaarlijkse analyse heffingen en investeringen van de waterschappen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....