secundair logo knw 1

De afgelopen vier jaar zijn de opbrengsten van waterschappen uit heffingen met ruim 9 procent gestegen. Dit meldt het CBS op basis van de jaarlijkse analyse van heffingen en investeringen van de waterschappen.

De 21 Nederlandse waterschappen verwachten in 2019 2,9 miljard euro inkomsten uit de heffingen. De komende vier jaar gaan ze uit van 5,8 miljard euro aan investeringen.

De waterschappen hebben twee hoofdtaken: afvalwaterzuivering en de watersysteemtaak, onder andere het beheer en onderhoud van waterkeringen. Deze taken worden grotendeels gefinancierd uit twee specifieke waterschapsheffingen: de zuiveringsheffing en de watersysteemheffing.

De hoogte van de waterschapsheffingen kan aanzienlijk verschillen per waterschap. Voor huiseigenaren is de hoogte van de waterschapsheffing onder meer afhankelijk van de WOZ-waarde van de woning. Huiseigenaren betalen gemiddeld het meest in hoogheemraadschap Noorderkwartier en het minst in waterschap de Dommel.

De Dommel kent ook het laagste tarief voor huurders. Gezinnen zonder koopwoning zijn in het beheersgebied van hoogheemraadschap Delfland het slechtste af.

 

MEER INFORMATIE
CBS: jaarlijkse analyse heffingen en investeringen van de waterschappen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn