0
0
0
s2smodern

De afgelopen vier jaar zijn de opbrengsten van waterschappen uit heffingen met ruim 9 procent gestegen. Dit meldt het CBS op basis van de jaarlijkse analyse van heffingen en investeringen van de waterschappen.

De 21 Nederlandse waterschappen verwachten in 2019 2,9 miljard euro inkomsten uit de heffingen. De komende vier jaar gaan ze uit van 5,8 miljard euro aan investeringen.

De waterschappen hebben twee hoofdtaken: afvalwaterzuivering en de watersysteemtaak, onder andere het beheer en onderhoud van waterkeringen. Deze taken worden grotendeels gefinancierd uit twee specifieke waterschapsheffingen: de zuiveringsheffing en de watersysteemheffing.

De hoogte van de waterschapsheffingen kan aanzienlijk verschillen per waterschap. Voor huiseigenaren is de hoogte van de waterschapsheffing onder meer afhankelijk van de WOZ-waarde van de woning. Huiseigenaren betalen gemiddeld het meest in hoogheemraadschap Noorderkwartier en het minst in waterschap de Dommel.

De Dommel kent ook het laagste tarief voor huurders. Gezinnen zonder koopwoning zijn in het beheersgebied van hoogheemraadschap Delfland het slechtste af.

 

MEER INFORMATIE
CBS: jaarlijkse analyse heffingen en investeringen van de waterschappen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.
Mooi initiatief! Maar wat is eigenlijk de uitdaging? Of de aanleiding?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het