0
0
0
s2smodern

Waterschapsbedrijf Limburg plaatst de komende jaren 33.000 zonnepanelen. Dat is genoeg om – volgens afspraak – in 2020 te zorgen voor 40 procent duurzaam energiegebruik.

Alle waterschappen moeten in 2020 minstens 40 procent van hun energie duurzaam opwekken, zo is in een convenant met de overheid vastgelegd. Waterschapsbedrijf Limburg, dochterbedrijf van Waterschap Limburg, wekt op dit moment 28 procent van de energiebehoefte op duurzame wijze op in eigen beheer, door middel van slibvergisting.

Met de 33.000 zonnepanelen wordt de komende jaren de overige 12 procent gerealiseerd die nodig is om aan de afspraak te voldoen, vertelt bestuurder Michel Bouts. “De keuze voor zonnepanelen is gemaakt omdat die vorm van energieopwekking het snelst te realiseren is. We willen de komende jaren ook het rendement van onze slibvergisting verbeteren, maar daarmee zouden we voor 2020 niet op 40 procent duurzame energie komen.

Ook duurzame energie uit mest of bermmais zijn mogelijkheden die we de komende jaren gaan bekijken, om in de toekomst 100 procent duurzame energie te bereiken.” Windenergie was gezien de relatief korte termijn geen optie om aan de 2020-doelstelling te voldoen, vertelt Bouts. “Veel van onze rioolwaterzuiveringsinstallaties liggen in dalen, waar relatief weinig wind is. Op de hoger gelegen delen in Limburg is vaak juist bebouwing, waardoor vergunningprocedures veel tijd kosten.”

De 33.000 panelen worden geplaatst op de zeventien rioolwaterzuiveringsinstallaties van het Waterschapsbedrijf en op het kantoor in Roermond, waar na de zomer ook het Waterschap Limburg wordt gehuisvest. De plaatsing van de panelen begint later dit jaar, na een aanbestedingsprocedure. Eind 2019 moeten de laatste panelen zijn geplaatst.

Door ‘net op tijd’ aan de doelstelling van 2020 te voldoen, is Waterschapsbedrijf Limburg geen voorloper onder de waterschappen op het gebied van duurzame energie, erkent Bouts. De grootte van het werkgebied met zeventien rioolwaterzuiveringsinstallaties verspreid over de provincie is een van de complicerende factoren. “Die verbruiken samen per jaar 60 miljoen Kwh. Dat is nogal wat om op te wekken.” De zonnepanelen gaan naar verwachting voor een jaarlijkse productie van ruim 8,5 miljoen Kwh zorgen. Dat levert gemiddeld 230.000 euro per jaar op, bij een investering van 14,5 miljoen euro.

Het Waterschapsbedrijf wil mede dankzij de zonnepanelen de komende jaren een laag zuiveringstarief kunnen blijven berekenen. De Limburgers betalen dit jaar voor het tweede jaar op rij het laagste zuiveringstarief van Nederland. Bouts: “We willen bij de top-3 van de laagste tarieven blijven horen.”

Het Waterschapsbedrijf wil de komende jaren meters maken om de 40 procent duurzame energie ruim voorbij te gaan. “Het streven is om ruim voor 2050 energieneutraal te zijn”, aldus Bouts.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.
@Michael BentvelsenZoals Leo aangeeft is het onwaarschijnlijk om een “kapot/niet actief” virus aan te tonen met de test aangezien het RNA zeer onstabiel is en in afvalwater snel zal worden afgebroken. Dat het virus nog aangetoond wordt suggereert dus dat de envelop nog intact is en het virus mogelijk nog actief.
Meten en testen is prima, is ook gewenst. Inmiddels bewezen dat Ozon een goede oplossing is. Zie RWZI Houten, RWZI De Groote Lucht, RWZI Aarle-Rixtel, alle hadden goede resultaten met gedateerde Ozontechnieken.
De berichtgeving moet zuiver. Als het effluent getest is met een PCR-laboratorium bepaling wordt er getest op de aanwezigheid van (een deel van) het RNA. Dat kan positief zijn terwijl het virus al lang dood is. Dan zijn er virusresten gevonden, dat is echt wat anders dan het Horus. Dit is van belang om paniek te voorkomen!!
@Leo Heijnen (KWR)De methode meet verschillende 'delen van het RNA' zeg je, en daarmee niet het intacte RNA, en ook niet de virusdeeltjes. Het resultaat bevestigt daarmee dat er SARS-CoV-2 in het monster aanwezig WAS! Niet IS! N.B. Na opwerking van het monster voor detectie kun je niet meer spreken van IS!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.