Waterschapsbedrijf Limburg plaatst de komende jaren 33.000 zonnepanelen. Dat is genoeg om – volgens afspraak – in 2020 te zorgen voor 40 procent duurzaam energiegebruik.
Alle waterschappen moeten in 2020 minstens 40 procent van hun energie duurzaam opwekken, zo is in een convenant met de overheid vastgelegd. Waterschapsbedrijf Limburg, dochterbedrijf van Waterschap Limburg, wekt op dit moment 28 procent van de energiebehoefte op duurzame wijze op in eigen beheer, door middel van slibvergisting.
Met de 33.000 zonnepanelen wordt de komende jaren de overige 12 procent gerealiseerd die nodig is om aan de afspraak te voldoen, vertelt bestuurder Michel Bouts. “De keuze voor zonnepanelen is gemaakt omdat die vorm van energieopwekking het snelst te realiseren is. We willen de komende jaren ook het rendement van onze slibvergisting verbeteren, maar daarmee zouden we voor 2020 niet op 40 procent duurzame energie komen.
Ook duurzame energie uit mest of bermmais zijn mogelijkheden die we de komende jaren gaan bekijken, om in de toekomst 100 procent duurzame energie te bereiken.” Windenergie was gezien de relatief korte termijn geen optie om aan de 2020-doelstelling te voldoen, vertelt Bouts. “Veel van onze rioolwaterzuiveringsinstallaties liggen in dalen, waar relatief weinig wind is. Op de hoger gelegen delen in Limburg is vaak juist bebouwing, waardoor vergunningprocedures veel tijd kosten.”
De 33.000 panelen worden geplaatst op de zeventien rioolwaterzuiveringsinstallaties van het Waterschapsbedrijf en op het kantoor in Roermond, waar na de zomer ook het Waterschap Limburg wordt gehuisvest. De plaatsing van de panelen begint later dit jaar, na een aanbestedingsprocedure. Eind 2019 moeten de laatste panelen zijn geplaatst.
Door ‘net op tijd’ aan de doelstelling van 2020 te voldoen, is Waterschapsbedrijf Limburg geen voorloper onder de waterschappen op het gebied van duurzame energie, erkent Bouts. De grootte van het werkgebied met zeventien rioolwaterzuiveringsinstallaties verspreid over de provincie is een van de complicerende factoren. “Die verbruiken samen per jaar 60 miljoen Kwh. Dat is nogal wat om op te wekken.” De zonnepanelen gaan naar verwachting voor een jaarlijkse productie van ruim 8,5 miljoen Kwh zorgen. Dat levert gemiddeld 230.000 euro per jaar op, bij een investering van 14,5 miljoen euro.
Het Waterschapsbedrijf wil mede dankzij de zonnepanelen de komende jaren een laag zuiveringstarief kunnen blijven berekenen. De Limburgers betalen dit jaar voor het tweede jaar op rij het laagste zuiveringstarief van Nederland. Bouts: “We willen bij de top-3 van de laagste tarieven blijven horen.”
Het Waterschapsbedrijf wil de komende jaren meters maken om de 40 procent duurzame energie ruim voorbij te gaan. “Het streven is om ruim voor 2050 energieneutraal te zijn”, aldus Bouts.
veel waardering, Tom Trouwborst
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)