secundair logo knw 1

Arnold Janssen van WBL en Olaf van der Kolk van AquaMinerals bezegelen het aandeelhouderschap | Foto WBL

Waterschapsbedrijf Limburg is aandeelhouder geworden van AquaMinerals. Door te participeren in de afzetorganisatie wil het Limburgse bedrijf de afzetmogelijkheden van zijn grondstoffen vergroten. Het gaat vooralsnog om slib, zand en roostergoed. 

De ontwikkeling past in het streven van WBL naar duurzaamheid en innovatie, schrijft het bedrijf. Dat wint op 17 rioolwaterzuiveringsinstallaties grondstoffen en nutriënten uit het afvalwater van 500.000 huishoudens en 30.000 bedrijven. Het gaat jaarlijks om circa 150 miljoen m³ afvalwater. 

Door het aangaan van het aandeelhouderschap met AquaMinerals vergroot WBL de duurzame afzetmogelijkheden van grondstoffen en worden er kosten bespaard, stelt het bedrijf. De komende jaren zal het onderzoeken of ook vivianiet, Kaumera, vetzuren en cellulose uit het afvalwater teruggewonnen kunnen worden.

AquaMinerals zette in 2021 ruim 326.000 ton reststoffen af die werden aangeleverd door drinkwaterbedrijven en waterschappen, een stijging van 27.000 ton opzichte van het jaar ervoor. Inmiddels zijn alle Nederlandse drinkwaterbedrijven en één Belgisch drinkwaterbedrijf en zes waterschappen aandeelhouder van AquaMinerals.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.