secundair logo knw 1

Celina Kroon, Girma Segaar en Michel Scholte zijn de drie finalisten in de verkiezing van de Minister van de nieuwe economie. Dat betekent dat geen van de vier waterschappers die waren doorgedrongen tot de halve finale, de eindronde hebben gehaald.

Afgelopen vrijdag pitchten 21 halve finalisten hun ideeën voor een jury bestaande uit Prins Carlos, Jeroen Smit, Talitha Muusse, Jan Terlouw, Marije van der Made en Maria van der Heijden. Onder hen André Struker (strategisch adviseur bij Waternet), Etteke Wypkema (innovatiemanager bij waterschap Brabantse Delta) en het duo Antoinet Looman (heemraad bij Waterschap Rijn en IJssel) en Constantijn Jansen op de Haar (hoogheemraad bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden).

Ze richtten zich op aanpassing van de regelgeving aan circulariteit (Wypkema), upcycling (Struker), pragmatische aanpak door het samen te doen (Looman en Jansen op de Haar).

De jury kwam na de pitches uit bij drie anderen: Celina Kroon (38 jaar), innovatiemanager corporate strategie bij Alliander, Girma Segaar (27), werkzaam als PMO Duurzaam ondernemen bij NS en Michel Scholte (34), directeur van het True Price Institute. 

Kroon richtte zich in haar presentatie vooral op het belang van de energietransitie naar de nieuwe economie. Segaar wil als minister een brug zijn tussen verschillende generaties, sociale klassen, opleidingsniveaus en culturele achtergronden. Scholte heeft een concreet plan gemaakt om van een financiële economie naar een zogeheten impacteconomie te gaan. 

De finale wordt maandag 25 januari gehouden met aansluitend een verkiezingsdebat met Haagse politici.

Update 28 januari
Michel Scholte is de Minister van de nieuwe economie geworden. De jury koos hem tijdens de finale vanwege een inhoudelijk sterk verhaal en zijn ondernemerschap. Hier meer informatie.

 

MEER INFORMATIE
Vier waterschappers naar halve finale Minister van de nieuwe economie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John