Bestuurders en medewerkers van negen waterschappen hebben zich van hun sportieve kant laten zien. Zij deden gisteren mee aan de Climate Classic, een fietstocht in het teken van de gevolgen van de klimaatverandering.

De 375 kilometer lange route voerde grotendeels langs de NAP-nulmeterlijn, wat zonder adequate maatregelen de nieuwe kustlijn dreigt te worden als de zeespiegel te ver stijgt. De Climate Classic startte bij het ochtendkrieken in Breda en de finish was rond tien uur ‘s avonds bij de voormalige Suikerfabriek in de gemeente Groningen. Twaalfhonderd wielrenners legden een deel van het traject af of soms het volledige parcours zoals deelnemers van Wetterskip Fryslân.

Er reden in teamverband ongeveer tachtig bestuurders en medewerkers van negen waterschappen mee: Brabantse Delta, De Dommel, Aa en Maas, Rivierenland, De Stichtse Rijnlanden, Vallei en Veluwe, Drents Overijsselse Delta, Wetterskip Fryslân en Noorderzijlvest. “Zij waren echt superenthousiast om deel te nemen”, zegt Joost Brinkman van de stichting Cycling 4 Climate.

Estafette van waterschappen
Hoogheemraad Els Otterman van De Stichtse Rijnlanden nam het initiatief voor de estafette van de waterschappen, vertelt Brinkman. “Zij hebben dit ook zelf georganiseerd.” Een etappe was gemiddeld zo’n vijftig kilometer. Op elke waterschapsgrens werd het estafettestokje doorgegeven aan het volgende team. “We hebben aan de hand van de overdrachtspunten de precieze route uitgestippeld. Een door ons ingeschakelde fietskoerier begeleidde de hele tocht om ervoor te zorgen dat iedereen uiteindelijk op tijd binnen was.”

route climate classic 2022 v2De route langs de NAP-nulmeterlijn

Elke deelnemer moest een persoonlijke klimaatbelofte doen, zoals vaker de auto laten staan of minder vlees eten. “Meedoen is leuk maar het gaat om de actie”, zegt Brinkman. “Daarom hebben we iedereen gevraagd aan te geven wat ze anders gaan doen om de CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast geven we mensen de mogelijkheid om deze uitstoot te compenseren.”

Bewustwording over klimaatverandering vergroten
De vrijwilligers van Cycling 4 Climate organiseren fietsevenementen om de bewustwording over klimaatverandering te vergroten en tegelijkertijd mensen op een leuke manier in beweging te krijgen. Zij hanteren twee motto’s: ‘Parijs is nog ver’ naar een gevleugelde uitspraak van Joop Zoetemelk (in 1980 winnaar van de Tour de France) en ‘Time is our only challenge’.

Behalve het landelijke event van 20 juni is er dit jaar ook iedere maand een fietstocht in steeds een andere provincie. Brinkman: “Dat heeft een meer educatief karakter en gaat langs duurzame initiatieven.” Daarnaast slaat Cycling 4 Climate de vleugels uit in het buitenland. Zondag was er al een klimaatklassieker langs de Belgische kust. “We hebben de ambitie om de komende drie jaar in elk Europees land zo’n fietstocht te organiseren. Want klimaatverandering is natuurlijk een internationaal probleem.”

De deelname van de waterschappen aan de landelijke fietstocht is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Ze publiceerden hierover op hun eigen sites en de media toonden veel belangstelling. Brinkman hoopt dat de waterschappen volgend jaar het evenement opnieuw omarmen en mede willen organiseren. “Dan mogelijk met nog wat meer aandacht voor het onderdeel water.” 

Fiestende waterschappers tekst loep

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@LisaU kunt de stemhulp vinden op de site mijnstem.nl of rechtstreeks via deze link: https://mijnstem.nl/waterschappen#!/
Waar IS nu die stemhulp?
400 kub gebruikt in drie jaar 2.600 euro .. belachelijk gewoon
WILDLIFE HOLLAND 5 CODE ROOD (deel 1 en 2) - Jeroworld - 2022 - tijdsduur: 84 minuten
- De film Wildlife Holland 5 Code Rood gaat over een diepe plas waar volgens deskundigen niet of nauwelijks leven is en daarom moet worden verondiept. Deze plas, De Vonkerplas, ligt in de Dreumelse Waard in het land van Maas en Waal. Vanaf 2019 tot 2022 ging ik op zoek naar het leven boven, maar ook onderwater.
Dit is de eerste onder water film van Nederland. In mijn zoektocht of er wel of geen leven zou zijn in diepe plassen ging ik als eerste opzoek naar zoetwater plankton. Dit zoetwater plankton bestaat uit zowel dierlijk als plantaardige organismen. Zonder dit plankton is er geen leven in diepe plassen. Ook zocht ik uit met welk soort grond plassen worden verondiept. Want inmiddels zijn vele plassen in Nederland al ondieper gemaakt om meer ecologische biodiversiteit te krijgen. Maar klopt dat wel? Is er geen leven in diepe plassen?

Wildlife Holland 5 CODE ROOD (official video) - Jeroworld 2022 - klik hier >>
Als de zeespiegel echt meters gaat stijgen de komende eeuw dan zou het verstandig zijn om vanaf NU de woningen en en industrie te bouwen boven het verwachte zee peil. Dus hoger dan, drie a vier meter boven NAP. In lager gelegen gebieden dus alleen hoogbouw op terpen, die dan bij een ramp ook dienst zouden doen als vluchteilanden voor mensen van de bestaande te laag gelegen woningen.
Voor de bestaande woningen onder NAP zou het verplicht moeten worden dat bij ieder huis, aan-of-in het huis een bootje aanwezig zou zijn. Ja iedereen! Omdat bij een ramp mensen in doodsangst, de mensen met een boot zullen aanvallen ! En miljoenen van daken evacueren is ondoenlijk! Het ergste wat dan waarschijnlijk gaat gebeuren is dat alle mensen op het laatst in hun auto vluchten en in de file zullen verdrinken op de snelwegen in de polders !!
En waar dan bouwen vanaf nu? Op hogere grond, en daarbij zou ook bekeken kunnen worden of delen van de centraal gelegen Veluwe daarvoor gereserveerd zouden kunnen worden. Nederland is een land waar vooral de laaggelegen natuur uniek is, en je zou bij de bovengenoemde strategie grote delen van de lage polders kunnen inrichten voor plas/dras-natuur, zoals we vroeger Nederland ook hebben aangetroffen voor de Urbanisatie.
Mensen in andere wereld delen vragen of verplichten om wat aan de CO2 uitstoot te doen gaat niet werken. We willen niet onder ogen zie dat het in dichtbevolkt Nederland ooit nog eens ernstig mis zou kunnen gaan, maar nu zien we in Turkije en Syrië dat de natuur opnieuw onverbiddelijk kan zijn !

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!