Bestuurders en medewerkers van negen waterschappen hebben zich van hun sportieve kant laten zien. Zij deden gisteren mee aan de Climate Classic, een fietstocht in het teken van de gevolgen van de klimaatverandering.

De 375 kilometer lange route voerde grotendeels langs de NAP-nulmeterlijn, wat zonder adequate maatregelen de nieuwe kustlijn dreigt te worden als de zeespiegel te ver stijgt. De Climate Classic startte bij het ochtendkrieken in Breda en de finish was rond tien uur ‘s avonds bij de voormalige Suikerfabriek in de gemeente Groningen. Twaalfhonderd wielrenners legden een deel van het traject af of soms het volledige parcours zoals deelnemers van Wetterskip Fryslân.

Er reden in teamverband ongeveer tachtig bestuurders en medewerkers van negen waterschappen mee: Brabantse Delta, De Dommel, Aa en Maas, Rivierenland, De Stichtse Rijnlanden, Vallei en Veluwe, Drents Overijsselse Delta, Wetterskip Fryslân en Noorderzijlvest. “Zij waren echt superenthousiast om deel te nemen”, zegt Joost Brinkman van de stichting Cycling 4 Climate.

Estafette van waterschappen
Hoogheemraad Els Otterman van De Stichtse Rijnlanden nam het initiatief voor de estafette van de waterschappen, vertelt Brinkman. “Zij hebben dit ook zelf georganiseerd.” Een etappe was gemiddeld zo’n vijftig kilometer. Op elke waterschapsgrens werd het estafettestokje doorgegeven aan het volgende team. “We hebben aan de hand van de overdrachtspunten de precieze route uitgestippeld. Een door ons ingeschakelde fietskoerier begeleidde de hele tocht om ervoor te zorgen dat iedereen uiteindelijk op tijd binnen was.”

route climate classic 2022 v2De route langs de NAP-nulmeterlijn

Elke deelnemer moest een persoonlijke klimaatbelofte doen, zoals vaker de auto laten staan of minder vlees eten. “Meedoen is leuk maar het gaat om de actie”, zegt Brinkman. “Daarom hebben we iedereen gevraagd aan te geven wat ze anders gaan doen om de CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast geven we mensen de mogelijkheid om deze uitstoot te compenseren.”

Bewustwording over klimaatverandering vergroten
De vrijwilligers van Cycling 4 Climate organiseren fietsevenementen om de bewustwording over klimaatverandering te vergroten en tegelijkertijd mensen op een leuke manier in beweging te krijgen. Zij hanteren twee motto’s: ‘Parijs is nog ver’ naar een gevleugelde uitspraak van Joop Zoetemelk (in 1980 winnaar van de Tour de France) en ‘Time is our only challenge’.

Behalve het landelijke event van 20 juni is er dit jaar ook iedere maand een fietstocht in steeds een andere provincie. Brinkman: “Dat heeft een meer educatief karakter en gaat langs duurzame initiatieven.” Daarnaast slaat Cycling 4 Climate de vleugels uit in het buitenland. Zondag was er al een klimaatklassieker langs de Belgische kust. “We hebben de ambitie om de komende drie jaar in elk Europees land zo’n fietstocht te organiseren. Want klimaatverandering is natuurlijk een internationaal probleem.”

De deelname van de waterschappen aan de landelijke fietstocht is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Ze publiceerden hierover op hun eigen sites en de media toonden veel belangstelling. Brinkman hoopt dat de waterschappen volgend jaar het evenement opnieuw omarmen en mede willen organiseren. “Dan mogelijk met nog wat meer aandacht voor het onderdeel water.” 

Fiestende waterschappers tekst loep

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!