secundair logo knw 1

Teams van de waterschappen met 3 keer de overdracht van het estafettestokje (vanaf linksboven met de klok mee): Noorderzijlvest / Aa en Maas en Rivierenland / Rivierenland en De Stichtse Rijnlanden / De Stichtse Rijnlanden en Vallei en Veluwe I foto's: Climate 4 Change

Bestuurders en medewerkers van negen waterschappen hebben zich van hun sportieve kant laten zien. Zij deden gisteren mee aan de Climate Classic, een fietstocht in het teken van de gevolgen van de klimaatverandering.

De 375 kilometer lange route voerde grotendeels langs de NAP-nulmeterlijn, wat zonder adequate maatregelen de nieuwe kustlijn dreigt te worden als de zeespiegel te ver stijgt. De Climate Classic startte bij het ochtendkrieken in Breda en de finish was rond tien uur ‘s avonds bij de voormalige Suikerfabriek in de gemeente Groningen. Twaalfhonderd wielrenners legden een deel van het traject af of soms het volledige parcours zoals deelnemers van Wetterskip Fryslân.

Er reden in teamverband ongeveer tachtig bestuurders en medewerkers van negen waterschappen mee: Brabantse Delta, De Dommel, Aa en Maas, Rivierenland, De Stichtse Rijnlanden, Vallei en Veluwe, Drents Overijsselse Delta, Wetterskip Fryslân en Noorderzijlvest. “Zij waren echt superenthousiast om deel te nemen”, zegt Joost Brinkman van de stichting Cycling 4 Climate.

Estafette van waterschappen
Hoogheemraad Els Otterman van De Stichtse Rijnlanden nam het initiatief voor de estafette van de waterschappen, vertelt Brinkman. “Zij hebben dit ook zelf georganiseerd.” Een etappe was gemiddeld zo’n vijftig kilometer. Op elke waterschapsgrens werd het estafettestokje doorgegeven aan het volgende team. “We hebben aan de hand van de overdrachtspunten de precieze route uitgestippeld. Een door ons ingeschakelde fietskoerier begeleidde de hele tocht om ervoor te zorgen dat iedereen uiteindelijk op tijd binnen was.”

route climate classic 2022 v2De route langs de NAP-nulmeterlijn

Elke deelnemer moest een persoonlijke klimaatbelofte doen, zoals vaker de auto laten staan of minder vlees eten. “Meedoen is leuk maar het gaat om de actie”, zegt Brinkman. “Daarom hebben we iedereen gevraagd aan te geven wat ze anders gaan doen om de CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast geven we mensen de mogelijkheid om deze uitstoot te compenseren.”

Bewustwording over klimaatverandering vergroten
De vrijwilligers van Cycling 4 Climate organiseren fietsevenementen om de bewustwording over klimaatverandering te vergroten en tegelijkertijd mensen op een leuke manier in beweging te krijgen. Zij hanteren twee motto’s: ‘Parijs is nog ver’ naar een gevleugelde uitspraak van Joop Zoetemelk (in 1980 winnaar van de Tour de France) en ‘Time is our only challenge’.

Behalve het landelijke event van 20 juni is er dit jaar ook iedere maand een fietstocht in steeds een andere provincie. Brinkman: “Dat heeft een meer educatief karakter en gaat langs duurzame initiatieven.” Daarnaast slaat Cycling 4 Climate de vleugels uit in het buitenland. Zondag was er al een klimaatklassieker langs de Belgische kust. “We hebben de ambitie om de komende drie jaar in elk Europees land zo’n fietstocht te organiseren. Want klimaatverandering is natuurlijk een internationaal probleem.”

De deelname van de waterschappen aan de landelijke fietstocht is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Ze publiceerden hierover op hun eigen sites en de media toonden veel belangstelling. Brinkman hoopt dat de waterschappen volgend jaar het evenement opnieuw omarmen en mede willen organiseren. “Dan mogelijk met nog wat meer aandacht voor het onderdeel water.” 

Fiestende waterschappers tekst loep

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.