De 21 Nederlandse waterschappen en de Unie van Waterschappen starten in het kader van hun ‘Waterbazen-campagne’ met een speciale actie: de Waterbazencheck, gericht op jongeren en jongvolwassenen.

De Waterbazencheck is een soort vragenlijst, speciaal gericht op jongeren. “Uit onderzoek blijkt dat deze groep grote intenties heeft om zelf iets te doen voor schoon en voldoende water, maar nog niet vaak handelt. Daar zit dus een grote potentie,” zegt Judith de Jong van de Unie van Waterschappen.

De vragen op de lijst gaan onder andere over hoeveel groen je plaats op een balkon of wat te doen met vet in een koekenpan. “We hebben de selectie van de vragen samen met de jeugdwaterschappers gedaan. Ook qua ‘look and feel’ hebben we geprobeerd de jonge doelgroep aan te spreken. Na het invullen van de vragen krijgen deelnemers tips over waterbewuste keuzes. Ook krijgen ze informatie over de werkzaamheden van de waterschappen.”

 

waterbazencheckDe vragenlijst beantwoord

 

De komende vier weken zal, via een campagne op social media en inspanningen van de individuele waterschappen, de aandacht op de ‘Waterbazencheck’ worden gevestigd. “We hebben natuurlijk een streefdoel voor wat betreft bereik op sociale media. Dat ligt op minimaal 3 miljoen views. Daarnaast hopen we natuurlijk dat we positieve reacties krijgen, met veel interactie.”

De check maakt deel uit van de in 2020 opgezette publiekscampagne ‘Waterbazen'. Dit is een gezamenlijk initiatief van de 21 Nederlandse waterschappen. De campagne is bedoeld om ook in de periode tussen de waterschapsverkiezingen aandacht te vragen voor het werk van de waterschappen en mensen te bewust te maken van wat ze zelf kunnen bijdragen aan schoon en voldoende water. “We merken uit metingen dat de campagne wordt gewaardeerd. Het publiek snapt onze campagne en mensen zijn blij dat ze zelf echt iets kunnen doen.”

Als onderdeel van de publiekscampagne wordt twee keer per jaar een campagnepiek opgezet, waarvan de Waterbazencheck er een is. “Naast de Waterbazencheck loopt als onderdeel van deze campagnepiek ook een bedankactie voor mensen die zich inspannen voor schoon en voldoende water. Dat is voor een bredere doelgroep; eigenlijk alle Nederlanders. Komend najaar komen we nog met een tweede piek. Vanaf januari zullen we onze aandacht gaan vestigen op de waterschapsverkiezingen.”

Of de waterbazen daarna weer terugkomen is nog niet besloten. “De waterschappen hebben wel de intentie om gezamenlijk te blijven optrekken in de publiekscommunicatie.”

 

MEER INFORMATIE
De Waterbazencheck

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!