De 21 Nederlandse waterschappen en de Unie van Waterschappen starten in het kader van hun ‘Waterbazen-campagne’ met een speciale actie: de Waterbazencheck, gericht op jongeren en jongvolwassenen.

De Waterbazencheck is een soort vragenlijst, speciaal gericht op jongeren. “Uit onderzoek blijkt dat deze groep grote intenties heeft om zelf iets te doen voor schoon en voldoende water, maar nog niet vaak handelt. Daar zit dus een grote potentie,” zegt Judith de Jong van de Unie van Waterschappen.

De vragen op de lijst gaan onder andere over hoeveel groen je plaats op een balkon of wat te doen met vet in een koekenpan. “We hebben de selectie van de vragen samen met de jeugdwaterschappers gedaan. Ook qua ‘look and feel’ hebben we geprobeerd de jonge doelgroep aan te spreken. Na het invullen van de vragen krijgen deelnemers tips over waterbewuste keuzes. Ook krijgen ze informatie over de werkzaamheden van de waterschappen.”

 

waterbazencheckDe vragenlijst beantwoord

 

De komende vier weken zal, via een campagne op social media en inspanningen van de individuele waterschappen, de aandacht op de ‘Waterbazencheck’ worden gevestigd. “We hebben natuurlijk een streefdoel voor wat betreft bereik op sociale media. Dat ligt op minimaal 3 miljoen views. Daarnaast hopen we natuurlijk dat we positieve reacties krijgen, met veel interactie.”

De check maakt deel uit van de in 2020 opgezette publiekscampagne ‘Waterbazen'. Dit is een gezamenlijk initiatief van de 21 Nederlandse waterschappen. De campagne is bedoeld om ook in de periode tussen de waterschapsverkiezingen aandacht te vragen voor het werk van de waterschappen en mensen te bewust te maken van wat ze zelf kunnen bijdragen aan schoon en voldoende water. “We merken uit metingen dat de campagne wordt gewaardeerd. Het publiek snapt onze campagne en mensen zijn blij dat ze zelf echt iets kunnen doen.”

Als onderdeel van de publiekscampagne wordt twee keer per jaar een campagnepiek opgezet, waarvan de Waterbazencheck er een is. “Naast de Waterbazencheck loopt als onderdeel van deze campagnepiek ook een bedankactie voor mensen die zich inspannen voor schoon en voldoende water. Dat is voor een bredere doelgroep; eigenlijk alle Nederlanders. Komend najaar komen we nog met een tweede piek. Vanaf januari zullen we onze aandacht gaan vestigen op de waterschapsverkiezingen.”

Of de waterbazen daarna weer terugkomen is nog niet besloten. “De waterschappen hebben wel de intentie om gezamenlijk te blijven optrekken in de publiekscommunicatie.”

 

MEER INFORMATIE
De Waterbazencheck

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost
Laat ik eerlijk zijn, de afgelopen drie jaar heb ik met vele mensen over dit thema gesproken. En elke keer valt mij 2 dingen op A) veel mensen weten niet echt wat waterschappen zijn en wat ze doen B) als je uitlegt dat het ook een overheidsorganisatie is op nivo van gemeente en met bestuursverkiezingen, dan fronst men de wenkbrauwen eerst, maar dan vindt men het tevens vreemd dat er ook niet-politieke organisaties in meedoen. Dus samengevat, gemiddelde snapt men er niks van maar we hebben wel een mening, over politisering in dit geval. Realiseer aub dat mensen überhaupt komen stemmen op deze functionele overheid omdat het tegenwoordig tegelijkertijd uitgevoerd wordt met de verkiezingen voor de provincies. Maak ik me zorgen, jazeker. Het is functionele overheid dus dat vraagt ook een zekere mate van inhoudelijke kennis van de specifieke taken van de waterschappen. Ik geef dus graag de suggestie om nu echt door te jassen en het waterschap (-sbestuur) op te heffen, de kennis te borgen, het watersysteembeheer onder provincie te zetten (politiek) en het zuiveringsbeheer apart te zetten als nutsbedrijf, zoals bijvoorbeeld de drinkwaterbedrijven, met functioneel toezicht. Alleen dan kan ook de vergunningverlening en handhaving van rwzi’s –en misschien ook wel van riooloverstorten- eindelijk eens zuiver gaan geschieden. Succes.
Het Wetterskip stapt uit het project 'Holwerd aan Zee'. Gevolgd door een lange toelichting dat eigenaarschap (lees: beheer & onderhoud) nog steeds niet zijn geregeld. Maar helemaal onderaan sluit de journalist af met: "Er ligt een positief advies over Holwerd aan Zee en in het eerste kwartaal van volgend jaar zullen provinciale staten, de gemeenteraad en het bestuur van het waterschap zich over de voorstellen buigen." Dus project Holwerd gaat door zonder financiële bijdrage van het Wetterskip? En de bestuurder zegt: “Wij dragen zeker de natuurdoelstellingen uit het project een warm hart toe. Wij staan klaar om advies te geven als dat gevraagd wordt". Hoe zit het nu?
@Hetty AdamsHetty, ik ben het niet met je oneens dat de voorgestelde ingrepen waarschijnlijk zinvol zijn, en waarschijnlijk "no regret". En een fijn klusje voor vrijwilligers om sleuven door het bos te trekken met aan de zijkant een mini-dijkje. Mijn vraag betreft vooral de opzet van het onderzoek. Want als er "bijna nooit" een hoosbui valt, dan voegt zo'n minidijkje ook bijna nooit iets toe. Bij goed onderzoek hoort ook een discussie over de conclusies en aanbevelingen. Anders gaan allerlei clubjes straks "sleuven trekken". Een kans op een hoosbui op een perceel kleiner dan bijv. 5% betekent een kans van 1x in de twintig jaar. Met een spreiding tussen 1 jaar en 80 jaar. Of zoiets. En daarvoor ga je het oude oppervlak van de Veluwe over een grote oppervlakte verstoren?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!