secundair logo knw 1

Beeld Unie van Waterschappen

De Unie van Waterschappen uit haar zorgen over de recente uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over de zaken 'Rendac' en 'Amercentrale'. Volgens de koepelorganisatie hebben de uitspraken verstrekkende gevolgen voor cruciale projecten, zoals dijkversterkingen en initiatieven die gericht zijn op het behalen van de doelen van de Kaderrichtlijn Water in 2027.

Jeroen Haan, voorzitter van de Unie van Waterschappen, zegt over de situatie. “Waar projecten voorheen met intern salderen van stikstof nog konden worden uitgevoerd, hebben veel van deze projecten met onmiddellijke ingang een natuurvergunning nodig. De Raad van State heeft bepaald dat een natuurvergunning alleen wordt verleend als de benodigde stikstofruimte niet essentieel is voor natuurherstel. Dit baart ons grote zorgen.”

Deze nieuwe eisen leggen een zware druk op de uitvoering van waterbeheerprojecten. De waterschappen vrezen vertragingen die de veiligheid en waterkwaliteit in Nederland kunnen aantasten. De waterschappen benadrukken het belang van een integrale aanpak, waarin stikstofreductie en natuurherstel hand in hand gaan. Vorige maand onderstreepte de rechter dit nog in de zaak van Greenpeace tegen de Staat. 

Ministeriële commissie
Haan is positief over de stappen die het kabinet zet. “Wij zijn dan ook blij dat het kabinet een speciale ministeriële commissie heeft ingesteld om te komen tot een geborgde aanpak. Het kabinet laat hiermee zien dat het Rijk regie wil nemen. De waterschappen willen graag een propositie doen hoe ze – vanuit hun eigen taken en verantwoordelijkheden voor schoon en voldoende water – een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing.”

Volgens de waterschappen kan natuurherstel niet zonder gerichte aanpassingen in het watersysteem. In een brief aan het kabinet benadrukken ze de invloed van waterhoeveelheid en -kwaliteit op de natuur. De waterschappen willen samen met andere overheden en partners gebiedsgerichte maatregelen nemen. Flexibel waterbeheer en het plaatsen van stuwen om verdroging van natuurgebieden tegen te gaan, zijn enkele van de voorgestelde oplossingen.

Haan benadrukt de rol van de waterschappen als uitvoerende kracht in deze uitdaging. “De waterschappen in Nederland bieden met hun kennis van het water- en bodemsysteem en met hun uitvoeringskracht aan om bij te dragen aan een geborgde route naar natuurherstel, om zo de vergunningverlening in Nederland zo snel mogelijk weer te kunnen opstarten. Graag gaan we hierover – samen met de provincies en de gemeenten – in gesprek.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.
Mooie putdeksels!! Ik zou er graag 1 kopen. Is dat mogelijk? Met vr.gr. Mevr M. Pennings