Het Phario-project krijgt een vervolg. De waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Wetterskip Fryslân gaan €2,5 miljoen investeren in een nieuwe demo-installatie voor het winnen van volledig afbreekbare bioplastics uit afvalwater. Het afvalverwerkingsbedrijf HVC en technologieleverancier Paques participeren ook in het project met de naam PHA2USE.

De nieuwe installatie wordt geplaatst bij de slibverbranding van HVC naast de rwzi Dordrecht van Hollandse Delta. Naast de 2,5 miljoen euro door de vijf participerende waterschappen, verenigd in de Energie- en Grondstoffenfabriek, leveren HVC en Paques ook een financiële bijdrage. Voor het resterende bedrag van enkele miljoenen euro’s doen de initiatiefnemers een beroep op het Europese subsidiefonds LIFE+.

Leon Korving van Brabantse Delta is hoopvol gestemd dat de Europese bijdrage er ook werkelijk komt. “We zijn al door de eerste ronde.”

In 2021 beginnen
Als de financiering rond is, wordt begonnen met de bouw. De installatie moet in 2021 draaien. Met het nieuwe project wordt voortgeborduurd op het Phario-project, dat in een pilot op de rioolwaterzuivering Bath van Brabantse Delta is getest. Op basis van die proef zijn de initiatiefnemers tot de conclusie gekomen dat er in de markt belangstelling is voor het afbreekbare bioplastic dat met behulp van bacteriën wordt gemaakt uit afvalwater.


Met de Phario-installatie werd 50 kg PHA geproduceerd en dat is te weinig om aan de vraag te voldoen van geïnteresseerde afnemers in de kunststofindustrie, vertelt Korving. “We hebben meer volume nodig om voldoende PHA te kunnen leveren voor de testen die de bedrijven willen doen.” Met de nieuwe test-installatie kan aanzienlijk meer bioplastic worden geproduceerd, maar deze zal worden afgestemd op de vraag.

Zeven tot acht afnemers
Er is met zo’n zeven tot acht afnemers in de kunstofindustrie contact die hebben aangegeven het bioplastic te willen gaan testen, vertelt Korving. De eigenschappen van het afbreekbare plastic zijn interessant voor toepassingen met een tijdelijke functie zoals coating van kunstmest en zaden, afbreekbare netten en tasjes, folies voor in de landbouw en als alternatief voor visserslood.


Met de participatie van HVC en Paques wordt nieuwe kennis en expertise ingebracht. Paques heeft kennis opgedaan met het winnen van bioplastics uit industriewater en HVC zal vetzuurrijk afvalwater leveren voor de voeding van de bacteriën die in de nieuwe installatie het bioplastic moeten produceren.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.