secundair logo knw 1

PHA

Het Phario-project krijgt een vervolg. De waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Wetterskip Fryslân gaan €2,5 miljoen investeren in een nieuwe demo-installatie voor het winnen van volledig afbreekbare bioplastics uit afvalwater. Het afvalverwerkingsbedrijf HVC en technologieleverancier Paques participeren ook in het project met de naam PHA2USE.

De nieuwe installatie wordt geplaatst bij de slibverbranding van HVC naast de rwzi Dordrecht van Hollandse Delta. Naast de 2,5 miljoen euro door de vijf participerende waterschappen, verenigd in de Energie- en Grondstoffenfabriek, leveren HVC en Paques ook een financiële bijdrage. Voor het resterende bedrag van enkele miljoenen euro’s doen de initiatiefnemers een beroep op het Europese subsidiefonds LIFE+.

Leon Korving van Brabantse Delta is hoopvol gestemd dat de Europese bijdrage er ook werkelijk komt. “We zijn al door de eerste ronde.”

In 2021 beginnen
Als de financiering rond is, wordt begonnen met de bouw. De installatie moet in 2021 draaien. Met het nieuwe project wordt voortgeborduurd op het Phario-project, dat in een pilot op de rioolwaterzuivering Bath van Brabantse Delta is getest. Op basis van die proef zijn de initiatiefnemers tot de conclusie gekomen dat er in de markt belangstelling is voor het afbreekbare bioplastic dat met behulp van bacteriën wordt gemaakt uit afvalwater.


Met de Phario-installatie werd 50 kg PHA geproduceerd en dat is te weinig om aan de vraag te voldoen van geïnteresseerde afnemers in de kunststofindustrie, vertelt Korving. “We hebben meer volume nodig om voldoende PHA te kunnen leveren voor de testen die de bedrijven willen doen.” Met de nieuwe test-installatie kan aanzienlijk meer bioplastic worden geproduceerd, maar deze zal worden afgestemd op de vraag.

Zeven tot acht afnemers
Er is met zo’n zeven tot acht afnemers in de kunstofindustrie contact die hebben aangegeven het bioplastic te willen gaan testen, vertelt Korving. De eigenschappen van het afbreekbare plastic zijn interessant voor toepassingen met een tijdelijke functie zoals coating van kunstmest en zaden, afbreekbare netten en tasjes, folies voor in de landbouw en als alternatief voor visserslood.


Met de participatie van HVC en Paques wordt nieuwe kennis en expertise ingebracht. Paques heeft kennis opgedaan met het winnen van bioplastics uit industriewater en HVC zal vetzuurrijk afvalwater leveren voor de voeding van de bacteriën die in de nieuwe installatie het bioplastic moeten produceren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.