0
0
0
s2sdefault

Van autonome datagestuurde waterzuiveringen tot circulair baggeren en van een Perceelwijzer tot een robot die 3D-onderwatermodellen levert. Deze en andere innovaties zijn vanaf 1 oktober te vinden op Winnovatie.nl, een innovatieplatform van waterschappen en andere waterorganisaties.

Winnovatie.nl is een initiatief van Het Waterschapshuis, STOWA en de Unie van Waterschappen. Het achterliggende idee is kennis delen. Door onderzoeken en innovaties centraal te delen, zien waterschappen en andere deelnemende waterorganisaties in één oogopslag van elkaar waar ze mee bezig zijn en kunnen ze makkelijk contact met elkaar leggen. Ook mikken de waterschappen erop dat ze met het platform externe partijen weten te interesseren voor participatie in innovatieprojecten.

Etalagewebsite
De initiatiefnemers stellen dat de ‘etalagewebsite met innovaties’ laat zien in welk stadium een project zich bevindt, van onderzoek, tot proof of concept, tot pilot, tot implementatie. Verder staan eventuele projectpartners vermeld en is het mogelijk direct contact te leggen met de projectleider van dienst.

De website waarop meer dan 100 projecten staan, komt voort uit Winnovatie, een besloten online samenwerkingsplatform dat vorig jaar op 1 oktober werd gelanceerd. Dit kwam tot stand na een pilot van de drie Brabantse waterschappen De Dommel, Aa en Maas en Brabantse Delta.

Inmiddels zijn negen waterschappen aangesloten bij het platform. Ook regieorganisatie Waterschapshuis en het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet participeren in het project. De verwachting is dat andere waterschappen ook mee gaan doen. Voorts wordt gesproken met drinkwaterbedrijven.

Samenwerking
De initiatiefnemers willen via winnovatie.nl samenwerkingen tot stand brengen met externe partners zoals bedrijven, start-ups, kennispartners, onderwijsinstellingen, non-profitorganisaties. Deze kunnen reageren op ‘challenges’ die waterschappen publiceren op de website.

Het vinden van partners in de ontwikkeling van innovaties wordt door de waterschappen steeds belangrijker geacht nu maatschappelijke ontwikkelingen zoals klimaatverandering, energietransitie, terugloop van biodiversiteit en digitale transformatie een steeds grotere rol spelen in de watersector.

Mieke Gordijn uit het innovatieteam van waterschap De Dommel zegt: “Zo’n openbare innovatie-etalage was al jarenlang een wens van ons. Nu Alice Fermont 5      Alice Fermontkunnen we laten zien waar we mee bezig zijn, kennis delen, input ophalen en gericht samenwerken met allerlei partners en vakmensen.” Alice Fermont, binnen Waternet trekker van Winnovatie, vult aan: “De watersector is te groot om zonder slimme digitale hulp te weten wie waarmee bezig is. Winnovatie helpt ons ontdekken dat we niet alles zelf hoeven uit te vinden.”

 

MEER INFORMATIE
Website winnovatie

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.