0
0
0
s2smodern

Van autonome datagestuurde waterzuiveringen tot circulair baggeren en van een Perceelwijzer tot een robot die 3D-onderwatermodellen levert. Deze en andere innovaties zijn vanaf 1 oktober te vinden op Winnovatie.nl, een innovatieplatform van waterschappen en andere waterorganisaties.

Winnovatie.nl is een initiatief van Het Waterschapshuis, STOWA en de Unie van Waterschappen. Het achterliggende idee is kennis delen. Door onderzoeken en innovaties centraal te delen, zien waterschappen en andere deelnemende waterorganisaties in één oogopslag van elkaar waar ze mee bezig zijn en kunnen ze makkelijk contact met elkaar leggen. Ook mikken de waterschappen erop dat ze met het platform externe partijen weten te interesseren voor participatie in innovatieprojecten.

Etalagewebsite
De initiatiefnemers stellen dat de ‘etalagewebsite met innovaties’ laat zien in welk stadium een project zich bevindt, van onderzoek, tot proof of concept, tot pilot, tot implementatie. Verder staan eventuele projectpartners vermeld en is het mogelijk direct contact te leggen met de projectleider van dienst.

De website waarop meer dan 100 projecten staan, komt voort uit Winnovatie, een besloten online samenwerkingsplatform dat vorig jaar op 1 oktober werd gelanceerd. Dit kwam tot stand na een pilot van de drie Brabantse waterschappen De Dommel, Aa en Maas en Brabantse Delta.

Inmiddels zijn negen waterschappen aangesloten bij het platform. Ook regieorganisatie Waterschapshuis en het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet participeren in het project. De verwachting is dat andere waterschappen ook mee gaan doen. Voorts wordt gesproken met drinkwaterbedrijven.

Samenwerking
De initiatiefnemers willen via winnovatie.nl samenwerkingen tot stand brengen met externe partners zoals bedrijven, start-ups, kennispartners, onderwijsinstellingen, non-profitorganisaties. Deze kunnen reageren op ‘challenges’ die waterschappen publiceren op de website.

Het vinden van partners in de ontwikkeling van innovaties wordt door de waterschappen steeds belangrijker geacht nu maatschappelijke ontwikkelingen zoals klimaatverandering, energietransitie, terugloop van biodiversiteit en digitale transformatie een steeds grotere rol spelen in de watersector.

Mieke Gordijn uit het innovatieteam van waterschap De Dommel zegt: “Zo’n openbare innovatie-etalage was al jarenlang een wens van ons. Nu Alice Fermont 5      Alice Fermontkunnen we laten zien waar we mee bezig zijn, kennis delen, input ophalen en gericht samenwerken met allerlei partners en vakmensen.” Alice Fermont, binnen Waternet trekker van Winnovatie, vult aan: “De watersector is te groot om zonder slimme digitale hulp te weten wie waarmee bezig is. Winnovatie helpt ons ontdekken dat we niet alles zelf hoeven uit te vinden.”

 

MEER INFORMATIE
Website winnovatie

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.