secundair logo knw 1

Van autonome datagestuurde waterzuiveringen tot circulair baggeren en van een Perceelwijzer tot een robot die 3D-onderwatermodellen levert. Deze en andere innovaties zijn vanaf 1 oktober te vinden op Winnovatie.nl, een innovatieplatform van waterschappen en andere waterorganisaties.

Winnovatie.nl is een initiatief van Het Waterschapshuis, STOWA en de Unie van Waterschappen. Het achterliggende idee is kennis delen. Door onderzoeken en innovaties centraal te delen, zien waterschappen en andere deelnemende waterorganisaties in één oogopslag van elkaar waar ze mee bezig zijn en kunnen ze makkelijk contact met elkaar leggen. Ook mikken de waterschappen erop dat ze met het platform externe partijen weten te interesseren voor participatie in innovatieprojecten.

Etalagewebsite
De initiatiefnemers stellen dat de ‘etalagewebsite met innovaties’ laat zien in welk stadium een project zich bevindt, van onderzoek, tot proof of concept, tot pilot, tot implementatie. Verder staan eventuele projectpartners vermeld en is het mogelijk direct contact te leggen met de projectleider van dienst.

De website waarop meer dan 100 projecten staan, komt voort uit Winnovatie, een besloten online samenwerkingsplatform dat vorig jaar op 1 oktober werd gelanceerd. Dit kwam tot stand na een pilot van de drie Brabantse waterschappen De Dommel, Aa en Maas en Brabantse Delta.

Inmiddels zijn negen waterschappen aangesloten bij het platform. Ook regieorganisatie Waterschapshuis en het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet participeren in het project. De verwachting is dat andere waterschappen ook mee gaan doen. Voorts wordt gesproken met drinkwaterbedrijven.

Samenwerking
De initiatiefnemers willen via winnovatie.nl samenwerkingen tot stand brengen met externe partners zoals bedrijven, start-ups, kennispartners, onderwijsinstellingen, non-profitorganisaties. Deze kunnen reageren op ‘challenges’ die waterschappen publiceren op de website.

Het vinden van partners in de ontwikkeling van innovaties wordt door de waterschappen steeds belangrijker geacht nu maatschappelijke ontwikkelingen zoals klimaatverandering, energietransitie, terugloop van biodiversiteit en digitale transformatie een steeds grotere rol spelen in de watersector.

Mieke Gordijn uit het innovatieteam van waterschap De Dommel zegt: “Zo’n openbare innovatie-etalage was al jarenlang een wens van ons. Nu Alice Fermont 5      Alice Fermontkunnen we laten zien waar we mee bezig zijn, kennis delen, input ophalen en gericht samenwerken met allerlei partners en vakmensen.” Alice Fermont, binnen Waternet trekker van Winnovatie, vult aan: “De watersector is te groot om zonder slimme digitale hulp te weten wie waarmee bezig is. Winnovatie helpt ons ontdekken dat we niet alles zelf hoeven uit te vinden.”

 

MEER INFORMATIE
Website winnovatie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.