0
0
0
s2smodern

Bij de eerste Nationale Waterschapspleitwedstrijd namen vorige week zes juristen van verschillende waterschappen het tegen elkaar op. De wedstrijd werd georganiseerd door de Unie van Waterschappen en Kneppelhout & Korthals advocaten om de kunst van het pleiten en de omgang met het recht onder de aandacht te brengen.

Michiel de Groote van Kneppelhout & Korthals nam samen met Willem Wensink, Coördinator Bestuurlijk Juridische Zaken van de Unie van Waterschappen, het initiatief voor de pleitwedstrijd en de trainingen recht en retorica die in de aanloop naar de wedstrijd werden gegeven. "Veel juristen van waterschappen komen in de bezwaar- of beroepsfase bij een rechter terecht. Pleiten is dus een belangrijke vaardigheid. Als kantoor vertegenwoordigen we regelmatig een waterschap en daarom leuk het ons leuk, als geste, iets terug te doen en deze trainingen en de pleitwedstrijd te organiseren."

Bij de pleitwedstrijd werden de zes juristen verdeeld over twee teams. Ze behandelden een fictieve zaak die draaide om het verlenen van een watervergunning door een waterschap voor het onttrekken en infiltreren van grondwater. Een plaatselijke stichting was het niet met de verleende vergunning eens. Een team juristen trad op voor het waterschap, het andere voor de stichting.

De rechtbank en de jury van de wedstrijd werden gevormd door een advocaat van Kneppelhout & Korthals, een Universitair Docent waterschapsrecht en een rechter. "De rechtbank zal het niet makkelijk hebben gehad," zegt De Groote. "De teams waren allebei goed voorbereid. Hun verhaal stond echt goed en ik was onder de indruk van de creativiteit in hun betogen en de kwaliteit van hun performances. Het team dat namens de stichting optrad, werd uiteindelijk tot winnaar uitgeroepen."

De enthousiaste reacties die De Groote tijdens het evenement kreeg, en ook de animo voor de eerdere trainingen, maken dat er volgend jaar waarschijnlijk een vervolg komt. "Ik denk dat het goed is om het recht regelmatig onder de aandacht te brengen. Als er dan ook nog zo enthousiast op gereageerd wordt vanuit de waterschapswereld, dan hebben we alle reden om volgend jaar weer iets rond recht en water op touw te zetten."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.
Ik ben (als leek) wel erg benieuwd of er al eens is getest op het radicaaleffect van toegevoegde zuurstof (en het eventuele gebrek aan anti-oxidanten in het ultragefiltreerde RWZI-effluent). Iets wat mogelijk de afbraak van de aanwezige medicijnen zou kunnen verklaren.
Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.
Wat wordt er met deze resultaten gedaan? Gaat men ook blussen indien men brand ontdekt of zijn we blij dat de brandmelder het doet. Oplossingen wellicht meenemen in IPMV van STOWA.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.