0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Bij de eerste Nationale Waterschapspleitwedstrijd namen vorige week zes juristen van verschillende waterschappen het tegen elkaar op. De wedstrijd werd georganiseerd door de Unie van Waterschappen en Kneppelhout & Korthals advocaten om de kunst van het pleiten en de omgang met het recht onder de aandacht te brengen.

Michiel de Groote van Kneppelhout & Korthals nam samen met Willem Wensink, Coördinator Bestuurlijk Juridische Zaken van de Unie van Waterschappen, het initiatief voor de pleitwedstrijd en de trainingen recht en retorica die in de aanloop naar de wedstrijd werden gegeven. "Veel juristen van waterschappen komen in de bezwaar- of beroepsfase bij een rechter terecht. Pleiten is dus een belangrijke vaardigheid. Als kantoor vertegenwoordigen we regelmatig een waterschap en daarom leuk het ons leuk, als geste, iets terug te doen en deze trainingen en de pleitwedstrijd te organiseren."

Bij de pleitwedstrijd werden de zes juristen verdeeld over twee teams. Ze behandelden een fictieve zaak die draaide om het verlenen van een watervergunning door een waterschap voor het onttrekken en infiltreren van grondwater. Een plaatselijke stichting was het niet met de verleende vergunning eens. Een team juristen trad op voor het waterschap, het andere voor de stichting.

De rechtbank en de jury van de wedstrijd werden gevormd door een advocaat van Kneppelhout & Korthals, een Universitair Docent waterschapsrecht en een rechter. "De rechtbank zal het niet makkelijk hebben gehad," zegt De Groote. "De teams waren allebei goed voorbereid. Hun verhaal stond echt goed en ik was onder de indruk van de creativiteit in hun betogen en de kwaliteit van hun performances. Het team dat namens de stichting optrad, werd uiteindelijk tot winnaar uitgeroepen."

De enthousiaste reacties die De Groote tijdens het evenement kreeg, en ook de animo voor de eerdere trainingen, maken dat er volgend jaar waarschijnlijk een vervolg komt. "Ik denk dat het goed is om het recht regelmatig onder de aandacht te brengen. Als er dan ook nog zo enthousiast op gereageerd wordt vanuit de waterschapswereld, dan hebben we alle reden om volgend jaar weer iets rond recht en water op touw te zetten."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het