0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De 21 waterschappen in Nederland investeren de komende vier jaar gezamenlijk circa 100 miljoen per jaar extra om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Dat blijkt uit het nieuwe Belastingendashboard van de Unie van Waterschappen.

Met deze interactieve website wil de Unie inzichtelijk maken wat de belastingen van de afzonderlijke waterschappen zijn en waar het geld aan wordt uitgegeven. Inwoners, agrariërs en bedrijven kunnen hierin bijvoorbeeld hun tarief vergelijken met dat in regio’s.

Helemaal nieuw is het dasboard niet, vertelt woordvoerder Saskia van Amerongen van de Unie. ''De belastingen waren altijd al onderdeel van de Waterschapsspiegel, een databank over en voor de waterschappen. Maar nu hebben ze een eigen plek gekregen, zodat ze voor iedereen makkelijker te vinden zijn. Mensen vinden dit interessant, en niet alleen rond de verkiezingen.’’

Elk jaar maakt de Unie ook een analyse van de gezamenlijke geplande investeringen in de komende vier jaar. In de periode 2019-2022 bedragen die gemiddeld 1,5 miljard euro per jaar, dat is circa 100 miljoen euro per jaar meer dan vorig jaar werd berekend.

Extremer weer
Volgens de Unie is het geld vooral bestemd voor maatregelen die de gevolgen van de klimaatverandering voor het waterbeheer moeten opvangen. Het gaat dan om extremer weer, zeespiegelstijging, bodemdaling, verstedelijking, verzilting en aangescherpte milieunormen.

‘’We zorgen voor afvoer van water bij extreme buien en het vasthouden van water in tijden van droogte’’, verklaart voorzitter Toine Poppelaars van de Unie. ''Maar zonder bestrijding van de oorzaak is het dweilen met de kraan open.’’

Daarom voeren de waterschappen zelf ook een ambitieus klimaat- en energiebeleid, door onder andere duurzame energie op te wekken bij bijvoorbeeld de zuivering van rioolwater en te streven naar een circulaire economie.

Duurste waterschap
In 2019 brengen de waterschappen in heel Nederland 2,9 miljard euro aan belastinggeld in rekening. Een gezin van vier personen met een eigen woning van €200.000 betaalt gemiddeld 327 euro aan waterschapsbelasting, 7 euro meer dan in 2018. Dit is een gemiddelde stijging van 2,1 procent, net onder het inflatieniveau van 2,4 procent.

De tarieven voor de waterschapsbelastingen worden jaarlijks vastgesteld door het waterschapsbestuur. Met 457 euro zijn meerpersoonshuishoudens met een eigen woning in het werkgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland dit jaar het duurst uit, in het werkgebied van Waterschap de Dommel betalen zij met 234 euro het minst.

 

MEER INFORMATIE
Belastingendashboard
Digitale rapportage Waterschapsspiegel

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het