secundair logo knw 1

Koeien op Schiermonnikoog. Foto Unsplash/Erik-Jan Leusink

De draagkracht van het water- en bodemsysteem moet leidend zijn voor het soort functie dat een gebied aan kan, schrijft Johan Remkes in zijn adviesrapport over de stikstofcrisis. De waterschappen hadden hier in een gesprek met Remkes voor gepleit en zijn dan ook blij met deze stellingname, zeggen ze in een eerste reactie.

Ook juichen ze de snelle aanpak die Remkes voorstaat toe, al benadrukken ze wel dat die niet ten koste mag gaan van de zorgvuldigheid. "Dat sturende principe van water en bodem moet ook bij meer snelheid op de korte termijn overeind blijven", verklaart voorzitter Rogier van der Sande van de Unie van Waterschappen op de website.

Gisteren presenteerde Remkes zijn langverwachte advies aan minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Daarvoor heeft hij met veel partijen gesproken, waaronder de koepelorganisaties van de provincies, gemeenten en waterschappen.

Volgens Remkes is het noodzakelijk om op zeer korte termijn veel minder stikstof te gaan uitstoten om natuurherstel mogelijk te maken. Hij stelt voor om binnen een jaar vijfhonderd tot zeshonderd ‘piekbelasters’ (zowel uit de agrarische sector als uit het bedrijfsleven) uit te kopen en om de natuur veel centraler te stellen bij de verschillende opgaven die Nederland kent.

Samenhangend
Ook schrijft hij: "Zowel vanuit autonome ontwikkelingen als vanuit vastliggende juridische kaders ligt het voor de hand om water en bodem leidend te laten zijn in de zonering. Dat betekent dat de draagkracht van het water- en bodemsysteem leidend is voor het soort functie dat het gebied aan kan."

Hieruit blijkt dat het principe ‘water en bodem sturend’ de gewenste centrale plek krijgt, constateert de Unie. Ze onderstreept ook het belang dat Remkes hecht aan een samenhangende aanpak. In het gesprek dat ze met hem hadden in augustus, riepen de waterschappen op de stikstofaanpak hand in hand te laten gaan met het verbeteren van de waterkwaliteit en het klimaatbestendig maken van Nederland.

"Met een goede stikstofaanpak kunnen we een volgende crisis rond waterkwaliteit op tijd voorkomen", aldus voorzitter Van der Sande. "Wij pleiten voor een gelijkwaardige aanpak van stikstof, waterkwaliteit en klimaatadaptatie."

In de loop van volgende week komt de Unie nog met een uitgebreidere inhoudelijke reactie op het rapport.

Drinkwater
Vewin, de koepelorganisatie van de drinkwaterbedrijven, is voor Remkes geen gesprekspartner geweest, laat woordvoerder Amarins Komduur weten. "Het woord drinkwater komt in het rapport ook maar één keer voor. Voor ons is het belangrijk dat Remkes aandacht vraagt voor de Kaderrichtlijn Water en voor waterkwaliteit. Uiteraard volgen wij het stikstofdossier met veel belangstelling en vinden wij ook dat water en bodem sturend moeten zijn, maar het gaat ons om het bredere pakket."

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John