De draagkracht van het water- en bodemsysteem moet leidend zijn voor het soort functie dat een gebied aan kan, schrijft Johan Remkes in zijn adviesrapport over de stikstofcrisis. De waterschappen hadden hier in een gesprek met Remkes voor gepleit en zijn dan ook blij met deze stellingname, zeggen ze in een eerste reactie.

Ook juichen ze de snelle aanpak die Remkes voorstaat toe, al benadrukken ze wel dat die niet ten koste mag gaan van de zorgvuldigheid. "Dat sturende principe van water en bodem moet ook bij meer snelheid op de korte termijn overeind blijven", verklaart voorzitter Rogier van der Sande van de Unie van Waterschappen op de website.

Gisteren presenteerde Remkes zijn langverwachte advies aan minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Daarvoor heeft hij met veel partijen gesproken, waaronder de koepelorganisaties van de provincies, gemeenten en waterschappen.

Volgens Remkes is het noodzakelijk om op zeer korte termijn veel minder stikstof te gaan uitstoten om natuurherstel mogelijk te maken. Hij stelt voor om binnen een jaar vijfhonderd tot zeshonderd ‘piekbelasters’ (zowel uit de agrarische sector als uit het bedrijfsleven) uit te kopen en om de natuur veel centraler te stellen bij de verschillende opgaven die Nederland kent.

Samenhangend
Ook schrijft hij: "Zowel vanuit autonome ontwikkelingen als vanuit vastliggende juridische kaders ligt het voor de hand om water en bodem leidend te laten zijn in de zonering. Dat betekent dat de draagkracht van het water- en bodemsysteem leidend is voor het soort functie dat het gebied aan kan."

Hieruit blijkt dat het principe ‘water en bodem sturend’ de gewenste centrale plek krijgt, constateert de Unie. Ze onderstreept ook het belang dat Remkes hecht aan een samenhangende aanpak. In het gesprek dat ze met hem hadden in augustus, riepen de waterschappen op de stikstofaanpak hand in hand te laten gaan met het verbeteren van de waterkwaliteit en het klimaatbestendig maken van Nederland.

"Met een goede stikstofaanpak kunnen we een volgende crisis rond waterkwaliteit op tijd voorkomen", aldus voorzitter Van der Sande. "Wij pleiten voor een gelijkwaardige aanpak van stikstof, waterkwaliteit en klimaatadaptatie."

In de loop van volgende week komt de Unie nog met een uitgebreidere inhoudelijke reactie op het rapport.

Drinkwater
Vewin, de koepelorganisatie van de drinkwaterbedrijven, is voor Remkes geen gesprekspartner geweest, laat woordvoerder Amarins Komduur weten. "Het woord drinkwater komt in het rapport ook maar één keer voor. Voor ons is het belangrijk dat Remkes aandacht vraagt voor de Kaderrichtlijn Water en voor waterkwaliteit. Uiteraard volgen wij het stikstofdossier met veel belangstelling en vinden wij ook dat water en bodem sturend moeten zijn, maar het gaat ons om het bredere pakket."

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

op de site staat:
De nieuwe Blue Energie-installatie moet 16,5 kW produceren, genoeg voor ‘een klein dorp’
ik denk dat 16.5KW niet juist is
gr Klaas Knot
“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??
Zo zie je maar wie als expert mag optreden met de dikste beurs. Toevallig kost zo’n damwand ook nog veel geld en wie betaalt dat: de burger van Nederland. Rijkswaterstaat stort het in het water om te paaien, van wie……

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!