secundair logo knw 1

Vroeger een bewegingswerk van een gemaal, nu de voet van een koffiebar (foto: Waterschap Zuiderzeeland)

Het waterschapshuis van Waterschap Zuiderzeeland is bekroond met de Gouden Kikker Award voor het meest duurzame project in 2017. Sinds de renovatie is het gebouw in Lelystad energieneutraal.

Waterschap Zuiderzeeland kreeg de prijs tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres op 1 februari. De Gouden Kikker Award voor het meest duurzame project is een van de drie Duurzaam Bouwen Awards die door de organisaties abcnova, W/E adviseurs, FSC Nederland en Duurzaam Gebouwd worden uitgereikt. Van de vijftig inzendingen in deze categorie waren behalve het waterschapshuis ook Geerpark Vlijmen en het Amsterdamse woonwerkgebouw Patch22 genomineerd. De jury bleek het meest gecharmeerd van het waterschapshuis; Patch22 won de publieksprijs.

De jury is vooral te spreken over de integrale aanpak bij de duurzame omvorming van het waterschapshuis in Lelystad. Dat blijkt uit de combinatie van energieneutraliteit, hergebruik van materialen, slimme toepassingen voor waterbesparing en een gezond klimaat voor medewerkers. Het gerenoveerde waterschapshuis is sinds de zomer van 2017 in gebruik. Volgens de jury heeft Waterschap Zuiderzeeland niet alleen dit gebouw duurzaam gerenoveerd, maar is verduurzaming ook in de hele organisatie ingebed.

Het waterschapshuis is energieneutraal door onder meer het opslaan van warmte en koude in de bodem en het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen. Ook wordt in het pand minder drinkwater gebruikt door toiletten te spoelen met regenwater en water in een douche te hergebruiken. Materialen en meubels hebben een tweede leven gekregen. Zo wordt hout om oevers te beschermen nu gebruikt als werkplekafscheiding en fungeert een oud onderdeel van een gemaal als de voet van een koffiebar.

Het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet viel vorige week eveneens in de prijzen. De app VaarWater is bekroond met de iF Design Award 2018, een internationaal prestigieuze ontwerpprijs. Deze app is in opdracht van Waternet door het bedrijf Uselab gemaakt. Mensen worden hiermee geholpen tijdens het varen in Amsterdam en omgeving en ook is informatie over de regels opgenomen. De app VaarWater won eerder al de Red Dot Design Award in de categorie Communication Design.

Meer informatie

Waterschap Zuiderzeeland over Gouden Kikker Award

Toelichting op Duurzaam Bouwen Awards

Waternet over designprijs voor app VaarWater

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):