0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het waterschapshuis van Waterschap Zuiderzeeland is bekroond met de Gouden Kikker Award voor het meest duurzame project in 2017. Sinds de renovatie is het gebouw in Lelystad energieneutraal.

Waterschap Zuiderzeeland kreeg de prijs tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres op 1 februari. De Gouden Kikker Award voor het meest duurzame project is een van de drie Duurzaam Bouwen Awards die door de organisaties abcnova, W/E adviseurs, FSC Nederland en Duurzaam Gebouwd worden uitgereikt. Van de vijftig inzendingen in deze categorie waren behalve het waterschapshuis ook Geerpark Vlijmen en het Amsterdamse woonwerkgebouw Patch22 genomineerd. De jury bleek het meest gecharmeerd van het waterschapshuis; Patch22 won de publieksprijs.

De jury is vooral te spreken over de integrale aanpak bij de duurzame omvorming van het waterschapshuis in Lelystad. Dat blijkt uit de combinatie van energieneutraliteit, hergebruik van materialen, slimme toepassingen voor waterbesparing en een gezond klimaat voor medewerkers. Het gerenoveerde waterschapshuis is sinds de zomer van 2017 in gebruik. Volgens de jury heeft Waterschap Zuiderzeeland niet alleen dit gebouw duurzaam gerenoveerd, maar is verduurzaming ook in de hele organisatie ingebed.

Het waterschapshuis is energieneutraal door onder meer het opslaan van warmte en koude in de bodem en het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen. Ook wordt in het pand minder drinkwater gebruikt door toiletten te spoelen met regenwater en water in een douche te hergebruiken. Materialen en meubels hebben een tweede leven gekregen. Zo wordt hout om oevers te beschermen nu gebruikt als werkplekafscheiding en fungeert een oud onderdeel van een gemaal als de voet van een koffiebar.

Het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet viel vorige week eveneens in de prijzen. De app VaarWater is bekroond met de iF Design Award 2018, een internationaal prestigieuze ontwerpprijs. Deze app is in opdracht van Waternet door het bedrijf Uselab gemaakt. Mensen worden hiermee geholpen tijdens het varen in Amsterdam en omgeving en ook is informatie over de regels opgenomen. De app VaarWater won eerder al de Red Dot Design Award in de categorie Communication Design.

Meer informatie

Waterschap Zuiderzeeland over Gouden Kikker Award

Toelichting op Duurzaam Bouwen Awards

Waternet over designprijs voor app VaarWater

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het

Welkom op de nieuwe site van H2O/KNW!

Wil je een rondleiding of ga je liever gelijk aan de slag?

Neem een rondleiding      Ga gelijk aan de slag