0
0
0
s2smodern

Bodemdaling ten zuidwesten van Emmeloord leidt tot problemen voor agrariërs. Waterschap Zuiderzeeland, de provincie Flevoland en de gemeente Noordoostpolder beginnen daarom -  met boeren en landeigenaren in het gebied - een gezamenlijke bodemaanpak.

“Deze bodemaanpak is een vervolg op een langer lopend, intensief traject,” vertelt Julia Blijham van Waterschap Zuiderzeeland. “De aanpak is nodig omdat standaard ingrepen van het waterschap slechts voor korte tijd resultaat opleveren. Daarom moeten we nu nieuwe oplossingen gaan zoeken.”

De bodemaanpak bestaat uit drie verkenningen. Het is de bedoeling oplossingen te vinden die op korte termijn de problemen te verlichten die veroorzaakt worden door bodemdaling. Maar het waterschap kijkt ook naar de verdere toekomst. “We gaan maatregelen in het watersysteem onderzoeken: denk aan de aanleg van een bypass of het verbeteren van de lokale afvoer. Ook gaan we alternatieven voor het huidige landgebruik bespreken met de agrariërs en in het derde spoor verkennen we de vernattingsproblemen rondom het kanaal Vliegtuigtocht door aanvullend onderzoek te doen naar de oorzaken.”

Het is nadrukkelijk de bedoeling dat het waterschap en andere betrokken overheden samen met de agrariërs en landeigenaren op zoek gaan naar oplossingen. “We moeten het echt met elkaar doen. Als waterschap kunnen we, hoe graag we het misschien ook willen, deze problemen niet voor de boeren oplossen. Daarom roepen we ook alle agrariërs in de regio op mee te denken.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Dank Hans, helder!
Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.