secundair logo knw 1

Met een harkboot probeert het waterschap bij Belt-Schutsloot ongelijkbladig vederkruid uit te roeien. Foto WDODelta

In het natuurgebied De Wieden, bij Belt-Schutsloot, bindt Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) de strijd aan met exotische waterplanten als het ongelijkbladig vederkruid. Dat vereist een zorgvuldige werkwijze, waarvoor circa acht weken worden uitgetrokken.

Belt-Schutsloot is niet de enige plek waar WDODelta problemen heeft met exotische waterplanten. "We komen ze door het jaar heen verspreid over ons gebied tegen", zegt woordvoerder Herald van Gerner. "Maar hier is het probleem wel groot als we nu niet ingrijpen. Dit gebied kent veel recreatievaart en die heeft er last van. Ook is het slecht voor de inheemse flora en fauna in het water."

De Wieden is een meren- en moerasgebied in de kop van Overijssel met veelgebruikte vaarroutes. Het maakt deel uit van het Nationaal Park Weerribben-Wieden.

De ‘probleemplanten’ verspreiden zich snel, overwoekeren sloten en laten watergangen volledig dichtgroeien, met als gevolg dat andere waterplanten en vissen zuurstof tekortkomen, aldus het waterschap. Ze kunnen ook duikers, stuwen en gemalen verstoppen en belemmeren daardoor de water aan- en afvoer in het natuurgebied.

Lastige klus
WDODelta heeft daarom de handen ineengeslagen met Natuurmonumenten en de provincie Overijssel om tot een aanvalsplan te komen. Eerst is zorgvuldig onderzoek gedaan naar waar en hoeveel ongelijkbladig vederkruid aanwezig is. Volgende week begint de daadwerkelijke bestrijding.

Op moeilijk bereikbare plekken of op plekken met weinig exoten wordt handmatig gewerkt. Bij grote hoeveelheden wordt een harkboot ingezet om de exoten van wortel tot blad uit het water te verwijderen.

"Het is best een lastige klus", weet Van Gerner. "Niet zozeer het verwijderen zelf, maar wel omdat ieder achtergebleven deel van een plant, direct weer kan ‘aantakken’ en verder kan bloeien, waarmee het woekeren weer van begin af aan begint. Om dit te voorkomen, gaan we dus erg zorgvuldig te werk."

Gft-container
Mede daarom is het voor het waterschap moeilijk in te schatten hoe de werkzaamheden zullen verlopen. De planning, die loopt tot 3 maart, is dan ook een voorlopige. Sommige vaarroutes kunnen worden afgesloten.

De handel in exotische planten is inmiddels verboden, maar ze zijn nog wel aanwezig in vijvers en aquaria. WDODelta, Natuurmonumenten en de provincie roepen aquarium- en vijverbezitters daarom op exotische waterplanten in de gft-container te gooien in plaats van in de sloot.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.