0
0
0
s2smodern

In het Duitse deel van de Roer, vlakbij de grens met Nederland, zijn verhoogde concentraties legionella aangetroffen. Waterschap Limburg heeft bedrijven deze week daarom geadviseerd geen water uit de rivier te vernevelen.

Volgens de Duitse autoriteiten is de legionellabacterie afkomstig van lozingen vanuit de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Düren. Ze adviseren daarom voorlopig geen water uit de Roer te onttrekken en te verstuiven. Uit voorzorg neemt Waterschap Limburg dit advies over.

''We hebben alle bedrijven die een vergunning hebben om water uit de Roer te onttrekken een brief gestuurd’’, vertelt woordvoerder Sylvia van Nispen van het waterschap. Het gaat vooral om loonbedrijven, gemeenten en tuiniersbedrijven. ''Het risico lijkt klein, maar we zijn alert en we blijven alert.’’

Voor mensen en dieren is er nauwelijks gevaar, verzekert Van Nispen. ''Legionella is alleen schadelijk als er kleine waterdruppeltjes in de longen komen, dus bij vernevelen. Bij drinken is er geen infectiegevaar.’’

Deze week heeft het waterschap metingen verricht, waarbij speciaal gekeken is naar de ziekmakende soort van de bacterie. Die kan legionellagriep of de veel ernstiger veteranenziekte veroorzaken. De resultaten worden morgen verwacht.

De Roer, die vanuit Duitsland Nederland instroomt, mondt bij Roermond uit in de Maas.

Bericht op de website van Wasserverband Eifel-Rur

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Dank Hans, helder!
Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.