0
0
0
s2sdefault

Voor een deel van de rivier de Dommel geldt sinds gisteren een vaarverbod vanwege het lage waterpeil. Hoewel ook de grondwaterstanden in Brabant nog altijd laag zijn, is dit volgens Waterschap De Dommel vooral een lokale kwestie.

Het gaat om het traject vanaf de Belgische grens tot aan de Venbergse watermolen bij Valkenswaard. "Dat wordt alleen gevoed door regen”, zegt woordvoerder Ilse van der Doelen van De Dommel. “En als het even niet regent, is de stand te laag om er nog te kunnen kanoën."

Met het vaarverbod, dat tot nader order geldt, wil het waterschap niet alleen voorkomen dat kano’s, kajaks en roeiboten vastlopen, maar ook schade aan de bodem beperken en het leven in het water beschermen.

Vorig jaar besloot De Dommel medio mei tot een vaarverbod op dit deel van de Dommel. In dezelfde week werd toen ook een onttrekkingsverbod voor water uit de meeste sloten en beken ingesteld.

Temperatuur
Van der Doelen erkent dat het vaarverbod nu erg vroeg in het seizoen genomen is, maar zegt dat de rest van het oppervlaktewatersysteem in het werkgebied van De Dommel "nog redelijk" water bevat. Dat heeft volgens haar met de temperatuur te maken: vorig jaar was het veel vroeger in het voorjaar al veel warmer.

Datzelfde beeld gaf de eerste droogtemonitor van dit jaar, die de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) op 31 maart uitbracht. Na een vrij natte winter waren toen ook de grondwaterstanden redelijk normaal, behalve op de hogere zandgronden in Oost- en Zuid-Nederland, waar ze nog altijd laag tot zeer laag waren.

Toch besloten de drie Brabantse waterschappen om beregening met grondwater van 1 april tot 1 juni toe te staan, omdat de meeste peilbuizen op dat moment boven de grenswaarde stonden. Van der Doelen verwacht dat De Dommel eind deze maand met een update komt.

Stobben
Voor het probleem in de Dommel zoekt het waterschap samen met de omgeving naar een oplossing, zegt de woordvoerder. "Stuwtjes kunnen niet, want dan kom je met de kano niet ver. Maar mogelijk kunnen we de watergang versmallen met bijvoorbeeld stobben, zodat het peil minder snel zakt."

 

MEER INFORMATIE
H2O-bericht: Grondwaterstanden meestal gemiddeld bij start van droogteseizoen
H2O-bericht: LCW: eerder dan normaal eerste onttrekkingsverboden

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.