0
0
0
s2sdefault

Voor een deel van de rivier de Dommel geldt sinds gisteren een vaarverbod vanwege het lage waterpeil. Hoewel ook de grondwaterstanden in Brabant nog altijd laag zijn, is dit volgens Waterschap De Dommel vooral een lokale kwestie.

Het gaat om het traject vanaf de Belgische grens tot aan de Venbergse watermolen bij Valkenswaard. "Dat wordt alleen gevoed door regen”, zegt woordvoerder Ilse van der Doelen van De Dommel. “En als het even niet regent, is de stand te laag om er nog te kunnen kanoën."

Met het vaarverbod, dat tot nader order geldt, wil het waterschap niet alleen voorkomen dat kano’s, kajaks en roeiboten vastlopen, maar ook schade aan de bodem beperken en het leven in het water beschermen.

Vorig jaar besloot De Dommel medio mei tot een vaarverbod op dit deel van de Dommel. In dezelfde week werd toen ook een onttrekkingsverbod voor water uit de meeste sloten en beken ingesteld.

Temperatuur
Van der Doelen erkent dat het vaarverbod nu erg vroeg in het seizoen genomen is, maar zegt dat de rest van het oppervlaktewatersysteem in het werkgebied van De Dommel "nog redelijk" water bevat. Dat heeft volgens haar met de temperatuur te maken: vorig jaar was het veel vroeger in het voorjaar al veel warmer.

Datzelfde beeld gaf de eerste droogtemonitor van dit jaar, die de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) op 31 maart uitbracht. Na een vrij natte winter waren toen ook de grondwaterstanden redelijk normaal, behalve op de hogere zandgronden in Oost- en Zuid-Nederland, waar ze nog altijd laag tot zeer laag waren.

Toch besloten de drie Brabantse waterschappen om beregening met grondwater van 1 april tot 1 juni toe te staan, omdat de meeste peilbuizen op dat moment boven de grenswaarde stonden. Van der Doelen verwacht dat De Dommel eind deze maand met een update komt.

Stobben
Voor het probleem in de Dommel zoekt het waterschap samen met de omgeving naar een oplossing, zegt de woordvoerder. "Stuwtjes kunnen niet, want dan kom je met de kano niet ver. Maar mogelijk kunnen we de watergang versmallen met bijvoorbeeld stobben, zodat het peil minder snel zakt."

 

MEER INFORMATIE
H2O-bericht: Grondwaterstanden meestal gemiddeld bij start van droogteseizoen
H2O-bericht: LCW: eerder dan normaal eerste onttrekkingsverboden

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.