0
0
0
s2sdefault

Voor een deel van de rivier de Dommel geldt sinds gisteren een vaarverbod vanwege het lage waterpeil. Hoewel ook de grondwaterstanden in Brabant nog altijd laag zijn, is dit volgens Waterschap De Dommel vooral een lokale kwestie.

Het gaat om het traject vanaf de Belgische grens tot aan de Venbergse watermolen bij Valkenswaard. "Dat wordt alleen gevoed door regen”, zegt woordvoerder Ilse van der Doelen van De Dommel. “En als het even niet regent, is de stand te laag om er nog te kunnen kanoën."

Met het vaarverbod, dat tot nader order geldt, wil het waterschap niet alleen voorkomen dat kano’s, kajaks en roeiboten vastlopen, maar ook schade aan de bodem beperken en het leven in het water beschermen.

Vorig jaar besloot De Dommel medio mei tot een vaarverbod op dit deel van de Dommel. In dezelfde week werd toen ook een onttrekkingsverbod voor water uit de meeste sloten en beken ingesteld.

Temperatuur
Van der Doelen erkent dat het vaarverbod nu erg vroeg in het seizoen genomen is, maar zegt dat de rest van het oppervlaktewatersysteem in het werkgebied van De Dommel "nog redelijk" water bevat. Dat heeft volgens haar met de temperatuur te maken: vorig jaar was het veel vroeger in het voorjaar al veel warmer.

Datzelfde beeld gaf de eerste droogtemonitor van dit jaar, die de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) op 31 maart uitbracht. Na een vrij natte winter waren toen ook de grondwaterstanden redelijk normaal, behalve op de hogere zandgronden in Oost- en Zuid-Nederland, waar ze nog altijd laag tot zeer laag waren.

Toch besloten de drie Brabantse waterschappen om beregening met grondwater van 1 april tot 1 juni toe te staan, omdat de meeste peilbuizen op dat moment boven de grenswaarde stonden. Van der Doelen verwacht dat De Dommel eind deze maand met een update komt.

Stobben
Voor het probleem in de Dommel zoekt het waterschap samen met de omgeving naar een oplossing, zegt de woordvoerder. "Stuwtjes kunnen niet, want dan kom je met de kano niet ver. Maar mogelijk kunnen we de watergang versmallen met bijvoorbeeld stobben, zodat het peil minder snel zakt."

 

MEER INFORMATIE
H2O-bericht: Grondwaterstanden meestal gemiddeld bij start van droogteseizoen
H2O-bericht: LCW: eerder dan normaal eerste onttrekkingsverboden

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frank Agterberg H2O/Waternetwerk
@Paul GootjesBeste Paul, het was destijds onmogelijk om een milieuhygiënische verklaring te verkrijgen (voor dat 'grout') omdat testprocedures en -mogelijkheden nog niet bestonden terwijl ILT wél aandrong op het volledig afvullen van boorgaten met precies dat materiaal. Er is met vereende krachten door leveranciers, CI's en eindgebruikers gewerkt aan een goede testmethode en daarmee de vereiste verklaringen. Dat heeft al met al tot medio 2020 geduurd. Inmiddels is dat dus opgelost en is de discussie verschoven naar de thermische geleidbaarheid en mengverhoudingen van het grout met het oog op de energetische en milieutechnische prestaties.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Ook is het opvallend dat er niet gesproken wordt over de toepassing van ongekeurde HDPE bodemlussen.
Lekkage en veel weerstand, wat de hele levensduur voor extra energiegebruik zorgt wordt niet genoemd.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Wel vreemd dat ILT in 2019 de overtreding toeliet dat er stoffen zonder geldige milieu hygiënische verklaring werden gebruikt. Dit werd medegedeeld in een brief van ILT op 28 februari waarbij de tijd werd gegeven tot 31 december 2019 om "de overtreding zo spoedig mogelijk ongedaan te maken"
Nog steeds actueel...

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.