secundair logo knw 1

De Dommel bij Borkel. Foto De Dommel

Voor een deel van de rivier de Dommel geldt sinds gisteren een vaarverbod vanwege het lage waterpeil. Hoewel ook de grondwaterstanden in Brabant nog altijd laag zijn, is dit volgens Waterschap De Dommel vooral een lokale kwestie.

Het gaat om het traject vanaf de Belgische grens tot aan de Venbergse watermolen bij Valkenswaard. "Dat wordt alleen gevoed door regen”, zegt woordvoerder Ilse van der Doelen van De Dommel. “En als het even niet regent, is de stand te laag om er nog te kunnen kanoën."

Met het vaarverbod, dat tot nader order geldt, wil het waterschap niet alleen voorkomen dat kano’s, kajaks en roeiboten vastlopen, maar ook schade aan de bodem beperken en het leven in het water beschermen.

Vorig jaar besloot De Dommel medio mei tot een vaarverbod op dit deel van de Dommel. In dezelfde week werd toen ook een onttrekkingsverbod voor water uit de meeste sloten en beken ingesteld.

Temperatuur
Van der Doelen erkent dat het vaarverbod nu erg vroeg in het seizoen genomen is, maar zegt dat de rest van het oppervlaktewatersysteem in het werkgebied van De Dommel "nog redelijk" water bevat. Dat heeft volgens haar met de temperatuur te maken: vorig jaar was het veel vroeger in het voorjaar al veel warmer.

Datzelfde beeld gaf de eerste droogtemonitor van dit jaar, die de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) op 31 maart uitbracht. Na een vrij natte winter waren toen ook de grondwaterstanden redelijk normaal, behalve op de hogere zandgronden in Oost- en Zuid-Nederland, waar ze nog altijd laag tot zeer laag waren.

Toch besloten de drie Brabantse waterschappen om beregening met grondwater van 1 april tot 1 juni toe te staan, omdat de meeste peilbuizen op dat moment boven de grenswaarde stonden. Van der Doelen verwacht dat De Dommel eind deze maand met een update komt.

Stobben
Voor het probleem in de Dommel zoekt het waterschap samen met de omgeving naar een oplossing, zegt de woordvoerder. "Stuwtjes kunnen niet, want dan kom je met de kano niet ver. Maar mogelijk kunnen we de watergang versmallen met bijvoorbeeld stobben, zodat het peil minder snel zakt."

 

MEER INFORMATIE
H2O-bericht: Grondwaterstanden meestal gemiddeld bij start van droogteseizoen
H2O-bericht: LCW: eerder dan normaal eerste onttrekkingsverboden

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John