secundair logo knw 1

Foto: Waterschap Scheldestromen

Op drie verschillende plekken in het werkgebied legt waterschap Scheldestromen de komende maanden natuurvriendelijke oevers aan. De werkzaamheden bestaan uit het verbreden van bestaande waterlopen en voor een klein deel uit het graven van nieuwe sloten.

Bij Poortvliet, over een lengte van 250 meter, en Sint-Maartensdijk, in totaal bijna 3 kilometer, zullen de werkzaamheden versnipperd worden uitgevoerd tussen augustus en december. De precieze planning is afhankelijk van de weersomstandigheden en het gewas dat op het land staat. De kosten bedragen ongeveer 250.000 euro. Elders in het waterschap, in Koewacht, start het waterschap deze week al met het aanleggen van 320 meter natuurvriendelijke oever. Deze werkzaamheden zullen in september worden afgerond en de kosten hiervoor worden geraamd op 150.000 euro. Eerder deze zomer werd bij Hengstdijk in Zeeuws-Vlaanderen ook al 525 meter oever op deze manier natuurvriendelijk verbreed.

De verbrede waterlopen krijgen flauwe oevers met een geleidelijke overgang van land naar water. Hiermee wordt volgens het waterschap de ecologische functie van de oevers versterkt. Op verschillende waterdieptes groeien en leven verschillende waterdieren en waterplanten. Zo voldoet het waterschap aan de wettelijke verplichtingen om de kwaliteit van het oppervlaktewater en de ecologie van het watersysteem te verbeteren. De verbreding van de waterlopen vergroot daarnaast de opvangcapaciteit van het watersysteem. Zo kan wateroverlast zoveel mogelijk worden voorkomen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.