secundair logo knw 1

Foto: Waterschap Scheldestromen

Op drie verschillende plekken in het werkgebied legt waterschap Scheldestromen de komende maanden natuurvriendelijke oevers aan. De werkzaamheden bestaan uit het verbreden van bestaande waterlopen en voor een klein deel uit het graven van nieuwe sloten.

Bij Poortvliet, over een lengte van 250 meter, en Sint-Maartensdijk, in totaal bijna 3 kilometer, zullen de werkzaamheden versnipperd worden uitgevoerd tussen augustus en december. De precieze planning is afhankelijk van de weersomstandigheden en het gewas dat op het land staat. De kosten bedragen ongeveer 250.000 euro. Elders in het waterschap, in Koewacht, start het waterschap deze week al met het aanleggen van 320 meter natuurvriendelijke oever. Deze werkzaamheden zullen in september worden afgerond en de kosten hiervoor worden geraamd op 150.000 euro. Eerder deze zomer werd bij Hengstdijk in Zeeuws-Vlaanderen ook al 525 meter oever op deze manier natuurvriendelijk verbreed.

De verbrede waterlopen krijgen flauwe oevers met een geleidelijke overgang van land naar water. Hiermee wordt volgens het waterschap de ecologische functie van de oevers versterkt. Op verschillende waterdieptes groeien en leven verschillende waterdieren en waterplanten. Zo voldoet het waterschap aan de wettelijke verplichtingen om de kwaliteit van het oppervlaktewater en de ecologie van het watersysteem te verbeteren. De verbreding van de waterlopen vergroot daarnaast de opvangcapaciteit van het watersysteem. Zo kan wateroverlast zoveel mogelijk worden voorkomen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.