secundair logo knw 1

Waterschap Rivierenland wil bij klimaatmaatregelen verder kijken dan de eigen taken en met andere partijen zoeken naar slimme combinaties. Ook wordt dit jaar een subsidieregeling voor initiatieven van burgers geïntroduceerd.

Het bestuur van het Waterschap Rivierenland heeft eind februari een koers voor klimaatadaptatie vastgesteld. Want het rivierengebied krijgt steeds meer te maken met problemen als wateroverlast en langdurige perioden van droogte. “Daarin verschilt onze regio niet van de rest van Nederland”, zegt heemraad Mathieu Gremmen. “Zo was er recent in twee gebieden veel overlast door piekbuien. Het rivierenland is waterveilig volgens de officiële normen, maar het klimaat verandert sneller dan we hadden gedacht. Daarom pakken we samen met gemeenten, provincies en andere organisaties de problemen aan.”

Het waterschap zet zich in voor projecten waarbij maatregelen voor de ruimte en het klimaat worden gecombineerd, vertelt Gremmen. “Wij willen buiten de lijntjes kleuren en verder kijken dan onze eigen taken. We hebben voor zulke projecten vijf miljoen euro over een periode van vijf jaar gereserveerd in de meerjarenraming.” Gremmen noemt twee voorbeelden van initiatieven die al zijn gerealiseerd. “In Groesbeek was er een ondergrondse beek in buizen. Deze beek loopt nu weer boven de grond in een park, waarbij het park bij hevige regen wordt gebruikt als waterberging. In Tiel is er een waterspeelplein aangelegd. Dit is zowel een leuke speel- en ontmoetingsplek als een bergplaats voor water. Inspirerende projecten die eveneens op andere plaatsen kunnen worden toegepast.”

Waterschap Rivierenland wil ook de bewustwording van bewoners vergroten. Gremmen licht toe: “Wij gaan samen met gemeenten de wijk in. We introduceren in de loop van dit jaar een stimuleringsregeling voor initiatieven van burgers. Hiervoor trekken we een half miljoen euro uit. Hoe de regeling er precies uit gaat zien, zal variëren per gebied. Er is bijvoorbeeld subsidie mogelijk voor een regenton of een groen dak. Dat hangt af van de behoefte in het gebied.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.