secundair logo knw 1

Waterschap Rivierenland wil bij klimaatmaatregelen verder kijken dan de eigen taken en met andere partijen zoeken naar slimme combinaties. Ook wordt dit jaar een subsidieregeling voor initiatieven van burgers geïntroduceerd.

Het bestuur van het Waterschap Rivierenland heeft eind februari een koers voor klimaatadaptatie vastgesteld. Want het rivierengebied krijgt steeds meer te maken met problemen als wateroverlast en langdurige perioden van droogte. “Daarin verschilt onze regio niet van de rest van Nederland”, zegt heemraad Mathieu Gremmen. “Zo was er recent in twee gebieden veel overlast door piekbuien. Het rivierenland is waterveilig volgens de officiële normen, maar het klimaat verandert sneller dan we hadden gedacht. Daarom pakken we samen met gemeenten, provincies en andere organisaties de problemen aan.”

Het waterschap zet zich in voor projecten waarbij maatregelen voor de ruimte en het klimaat worden gecombineerd, vertelt Gremmen. “Wij willen buiten de lijntjes kleuren en verder kijken dan onze eigen taken. We hebben voor zulke projecten vijf miljoen euro over een periode van vijf jaar gereserveerd in de meerjarenraming.” Gremmen noemt twee voorbeelden van initiatieven die al zijn gerealiseerd. “In Groesbeek was er een ondergrondse beek in buizen. Deze beek loopt nu weer boven de grond in een park, waarbij het park bij hevige regen wordt gebruikt als waterberging. In Tiel is er een waterspeelplein aangelegd. Dit is zowel een leuke speel- en ontmoetingsplek als een bergplaats voor water. Inspirerende projecten die eveneens op andere plaatsen kunnen worden toegepast.”

Waterschap Rivierenland wil ook de bewustwording van bewoners vergroten. Gremmen licht toe: “Wij gaan samen met gemeenten de wijk in. We introduceren in de loop van dit jaar een stimuleringsregeling voor initiatieven van burgers. Hiervoor trekken we een half miljoen euro uit. Hoe de regeling er precies uit gaat zien, zal variëren per gebied. Er is bijvoorbeeld subsidie mogelijk voor een regenton of een groen dak. Dat hangt af van de behoefte in het gebied.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John