secundair logo knw 1

Waterschap Rivierenland wil bij klimaatmaatregelen verder kijken dan de eigen taken en met andere partijen zoeken naar slimme combinaties. Ook wordt dit jaar een subsidieregeling voor initiatieven van burgers geïntroduceerd.

Het bestuur van het Waterschap Rivierenland heeft eind februari een koers voor klimaatadaptatie vastgesteld. Want het rivierengebied krijgt steeds meer te maken met problemen als wateroverlast en langdurige perioden van droogte. “Daarin verschilt onze regio niet van de rest van Nederland”, zegt heemraad Mathieu Gremmen. “Zo was er recent in twee gebieden veel overlast door piekbuien. Het rivierenland is waterveilig volgens de officiële normen, maar het klimaat verandert sneller dan we hadden gedacht. Daarom pakken we samen met gemeenten, provincies en andere organisaties de problemen aan.”

Het waterschap zet zich in voor projecten waarbij maatregelen voor de ruimte en het klimaat worden gecombineerd, vertelt Gremmen. “Wij willen buiten de lijntjes kleuren en verder kijken dan onze eigen taken. We hebben voor zulke projecten vijf miljoen euro over een periode van vijf jaar gereserveerd in de meerjarenraming.” Gremmen noemt twee voorbeelden van initiatieven die al zijn gerealiseerd. “In Groesbeek was er een ondergrondse beek in buizen. Deze beek loopt nu weer boven de grond in een park, waarbij het park bij hevige regen wordt gebruikt als waterberging. In Tiel is er een waterspeelplein aangelegd. Dit is zowel een leuke speel- en ontmoetingsplek als een bergplaats voor water. Inspirerende projecten die eveneens op andere plaatsen kunnen worden toegepast.”

Waterschap Rivierenland wil ook de bewustwording van bewoners vergroten. Gremmen licht toe: “Wij gaan samen met gemeenten de wijk in. We introduceren in de loop van dit jaar een stimuleringsregeling voor initiatieven van burgers. Hiervoor trekken we een half miljoen euro uit. Hoe de regeling er precies uit gaat zien, zal variëren per gebied. Er is bijvoorbeeld subsidie mogelijk voor een regenton of een groen dak. Dat hangt af van de behoefte in het gebied.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom dure, complexe en onderhouds intensieve ondergrondse oplossingen stimuleren als je water ook bovengronds kunt opvangen?
Begin eerst maar met het Veluwe meer en de randmeren uit te diepen en baggeren....perfecte opslagbuffer voor overvloed aan water.
@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.
Reintje Paijmans Kriens Waterschapsverkiezingen: apart of niet?
"Kennis van Waterbeheer" en "Provinciaal bestuur"  voor een groot deel van onze bevolking, is naar mijn ervaring heel gering. De situatie  is per provincie ook geheel anders. Of je nu in Zuid-Holland woont of in Drenthe: water aanvoer, afvoer  en tekort zijn niet met elkaar te vergelijken. De grenzen vallen niet samen. 
Ik heb als geograaf ook veel te maken gehad met wat dat voor problemen voor de bevolking, stadsbesturen en waterschappen veroorzaakte. Stadsbesturen hebben, zeker in de huidige tijd, andere, grotere problemen op hun agenda staan. Op welke manier moet, kan betere voorlichting opgelost worden? Ik heb lezingen gegeven, excursies georganiseerd, bestuursleden van de waterschappen daarbij uitgenodigd en wat ik ook erg belangrijk vind, aan het voortgezet onderwijs voorlichting, onderwijs gegeven. Bij excursies vroeg ik aan de ouders van de leerlingen of zij "mee wilden helpen" met vervoer, eten, geld ophalen voor de bijkomende kosten. Vaak meldden meer ouders zich aan dan eigenlijk nodig was, maar dat had voor de waterschappen in velerlei opzicht positieve gevolgen.
"Samenwerking", overleg met de landen waar de rivieren ontstaan en door stromen, afspreken hoeveel water ieder land wil, kan, mag gebruiken, afvoeren, dat zijn problemen, die nauwelijks bekend zijn bij de bevolking.
Ik hoop dat dit soort onderwerpen net zo belangrijk worden gevonden als problemen met  auto rijden, parkeren en boodschappen doen.
Ik wens Nederland veel succes.