secundair logo knw 1

Waterschap Rivierenland heeft in Ommeren een innovatieve stuw van gerecycled plastic geplaatst. De stuw voorziet zichzelf van voldoende stroom door middel van waterkracht.


Het waterschap heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te werken en zoekt naar allerlei mogelijkheden om dit doel te bereiken. De nieuwe prefab stuw is daarvan een voorbeeld, vertelt projectleider Gijsbert Derksen. "Het grote voordeel is dat de stuw zichzelf van energie voorziet. Het bedrijf EQA-Projects kwam met dit idee bij ons. Zo is het balletje gaan rollen. We hebben de stuw in ongeveer driekwart jaar gerealiseerd samen met lokale leveranciers."

De stuw is geplaatst in de omgeving van het Gelderse dorp Ommeren. Derksen licht de werking toe. "Het hoogteverschil van het water is ongeveer twintig centimeter. Een schoepenrad drijft een generator aan, die de waterkracht omzet in stroom. Er wordt voldoende stroom opgewekt voor de bediening van de volledig geautomatiseerde stuw." Voor vissen is er geen gevaar, zegt Derksen. "Het rad heeft een visvriendelijke glijbaan."

Deze methode wekt veel meer energie op dan bijvoorbeeld zonnepanelen, aldus Derksen. "We besparen geld, omdat we geen stroom hoeven in te kopen." De stuw is ook op een andere manier duurzaam. "Er zijn gerecyclede materialen zoals plastic en melkpakken gebruikt. De prefab stuw is licht en kan gemakkelijk en snel worden geplaatst."

Waterschap Rivierenland gaat samen met EQA-Projects en leveranciers het concept van de stuw verder ontwikkelen. Derksen heeft vertrouwen in de mogelijkheden. "De eerste resultaten zijn bemoedigend. Het concept is vrij algemeen toepasbaar. Er zijn tweeduizend kleine stuwen in ons beheergebied. Genoeg te doen dus."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.