secundair logo knw 1

Een deel van de 19 kilometer lange dijk tussen Tiel en Waardenburg zal door waterschap Rivierenland worden uitgerust met sensoren, die continu de waterdruk in de dijk meten. Het zogenoemde Dijk Monitoring- en Controleringssysteem. Nog dit jaar wil het waterschap beginnen met de aanleg.

Bij hoogwater, of een hoge grondwaterstand in de dijk, kan de dijk gaan schuiven en bezwijken. In gebieden met weinig bebouwing is dit te ondervangen door de dijk in grond te verstevigen. De methode met sensoren - die aangeven als de druk te hoog wordt, waarna het water automatisch wordt opgepompt en afgevoerd - is een oplossing in gebieden met veel bebouwing.

Volgens Jasper van Gestel van waterschap Rivierenland, is het voor het eerst in Nederland dat deze techniek met dit doel wordt ingezet. " Het DMC-systeem in de dijk is niet nieuw. Tot nu toe werd het altijd voor piping gebruikt, dus om te vermijden dat de dijk wordt uitgehold door het wegstromen van zand. Wij hopen trouwens ook dat het DMC-systeem dit piping-probleem oplost. Op die manier willen we twee vliegen met een klap slaan."

Het is nog niet bekend welk gedeelte van de dijk wordt uitgerust met het DMC-systeem. Dat hangt af waar de ondergrond geschikt is en waar het mogelijk is om het water af te voeren. Dat kan verderop in de rivier zijn of in de sloten en waterwegen achter de dijk. "Dat onderzoek loopt, evenals het onderzoek naar de precieze kosten. Ik ga er wel vanuit dat we dit jaar kunnen beginnen met de aanleg. Als het systeem eenmaal draait, hopen we veel te leren en te ontdekken of we het ook bij de versterking van andere dijken in kunnen zetten."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.