secundair logo knw 1

Een deel van de 19 kilometer lange dijk tussen Tiel en Waardenburg zal door waterschap Rivierenland worden uitgerust met sensoren, die continu de waterdruk in de dijk meten. Het zogenoemde Dijk Monitoring- en Controleringssysteem. Nog dit jaar wil het waterschap beginnen met de aanleg.

Bij hoogwater, of een hoge grondwaterstand in de dijk, kan de dijk gaan schuiven en bezwijken. In gebieden met weinig bebouwing is dit te ondervangen door de dijk in grond te verstevigen. De methode met sensoren - die aangeven als de druk te hoog wordt, waarna het water automatisch wordt opgepompt en afgevoerd - is een oplossing in gebieden met veel bebouwing.

Volgens Jasper van Gestel van waterschap Rivierenland, is het voor het eerst in Nederland dat deze techniek met dit doel wordt ingezet. " Het DMC-systeem in de dijk is niet nieuw. Tot nu toe werd het altijd voor piping gebruikt, dus om te vermijden dat de dijk wordt uitgehold door het wegstromen van zand. Wij hopen trouwens ook dat het DMC-systeem dit piping-probleem oplost. Op die manier willen we twee vliegen met een klap slaan."

Het is nog niet bekend welk gedeelte van de dijk wordt uitgerust met het DMC-systeem. Dat hangt af waar de ondergrond geschikt is en waar het mogelijk is om het water af te voeren. Dat kan verderop in de rivier zijn of in de sloten en waterwegen achter de dijk. "Dat onderzoek loopt, evenals het onderzoek naar de precieze kosten. Ik ga er wel vanuit dat we dit jaar kunnen beginnen met de aanleg. Als het systeem eenmaal draait, hopen we veel te leren en te ontdekken of we het ook bij de versterking van andere dijken in kunnen zetten."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.