secundair logo knw 1

Britse soldaten op de Waalbrug (Afbeelding:Imperial War Museum)

Waterschap Rivierenland publiceerde vorige week het eerste in een serie van drie artikelen over het bevrijdingsjaar en de rol die water speelde in de cruciale laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog.

Tussen 17 en 20 september 1944 vond de Slag om Nijmegen plaats. Dit was onderdeel van Operation Market Garden, het geallieerde offensief om Nederland ten noorden van de grote rivieren te bevrijden. Waterschap Rivierenland nam de slag om de Waalbrug - en in een breder kader Operation Market Garden - als aanleiding om de gebeurtenissen in het bevrijdingsjaar te herdenken. “Het Rivierenland is in 1944 en 1945 het toneel van veel oorlogshandelingen geweest”, vertelt Lotte Katee, woordvoerder van het waterschap. “Wij wilden dat verhaal vertellen en laten zien welke rol water speelde als middel om oorlog te voeren”.

Drie artikelen, drie onderwerpen
Aan de hand van archiefonderzoek maakte het waterschap een serie van drie artikelen. Operation Market Garden wordt in het eerste artikel behandeld en in de latere afleveringen zullen de rivieren als frontlijn en de inundatie van de Betuwe belicht worden. Katee: “Publicatie van deze artikelen zullen we steeds koppelen aan relevante data uit de oorlogsjaren”.

Waterschap Rivierenland ziet het volgens Katee als deel van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om te laten zien op welke manier water het oorlogsverloop heeft beïnvloed. “We hebben een mooi archief, dus veel informatie om uit te putten. Een serie artikelen op onze website leek ons een goede manier om het oorlogsverhaal vanuit waterschapsperspectief te vertellen”.

MEER INFORMATIE
Het eerste artikel in de serie: ‘20 september 1944: granaat op het gemaal’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.
Geweldig resultaat. Draagt mijn handelen bij aan een Drinkbare Rivier of niet? Dat is de simpele vraag.
Goed artikel. Maar waar het om gaat is de instandhouding, verbetering of vergroting van natuur. Niet om perspectief voor de boer. Uiteraard: als boeren kunnen en willen veranderen, dan is het prima als ze ook natuur gaan beheren. Maar dat moet niet het uitgangspunt zijn: de natuur staat voorop.