secundair logo knw 1

Britse soldaten op de Waalbrug (Afbeelding:Imperial War Museum)

Waterschap Rivierenland publiceerde vorige week het eerste in een serie van drie artikelen over het bevrijdingsjaar en de rol die water speelde in de cruciale laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog.

Tussen 17 en 20 september 1944 vond de Slag om Nijmegen plaats. Dit was onderdeel van Operation Market Garden, het geallieerde offensief om Nederland ten noorden van de grote rivieren te bevrijden. Waterschap Rivierenland nam de slag om de Waalbrug - en in een breder kader Operation Market Garden - als aanleiding om de gebeurtenissen in het bevrijdingsjaar te herdenken. “Het Rivierenland is in 1944 en 1945 het toneel van veel oorlogshandelingen geweest”, vertelt Lotte Katee, woordvoerder van het waterschap. “Wij wilden dat verhaal vertellen en laten zien welke rol water speelde als middel om oorlog te voeren”.

Drie artikelen, drie onderwerpen
Aan de hand van archiefonderzoek maakte het waterschap een serie van drie artikelen. Operation Market Garden wordt in het eerste artikel behandeld en in de latere afleveringen zullen de rivieren als frontlijn en de inundatie van de Betuwe belicht worden. Katee: “Publicatie van deze artikelen zullen we steeds koppelen aan relevante data uit de oorlogsjaren”.

Waterschap Rivierenland ziet het volgens Katee als deel van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om te laten zien op welke manier water het oorlogsverloop heeft beïnvloed. “We hebben een mooi archief, dus veel informatie om uit te putten. Een serie artikelen op onze website leek ons een goede manier om het oorlogsverhaal vanuit waterschapsperspectief te vertellen”.

MEER INFORMATIE
Het eerste artikel in de serie: ‘20 september 1944: granaat op het gemaal’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.