0
0
0
s2smodern

Waterschap Limburg is begonnen met het nemen van noodmaatregelen tegen hevige wateroverlast. In het stroomgebied van de Watervalderbeek worden vier tijdelijke gronddammen aangelegd. Daarnaast wordt een dam van big bags gerealiseerd.

Het waterschap gaat over tot noodmaatregelen na de extreme hoosbuien die afgelopen mei voor veel wateroverlast zorgden in Limburg. De problemen deden zich met name voor in Meerssen en het Heuvelland, waar nu ook de noodmaatregelen worden genomen.

Met deze tijdelijke maatregel hoopt het waterschap wateroverlast in de nabije toekomst tot een minimum te beperken als er weer sprake is van hevige regenval. “We willen als waterschap zo snel mogelijk de al geplande structurele maatregelen realiseren, maar kunnen geen ijzer met handen breken”, aldus Josette van Wersch, lid van het dagelijks bestuur.

Gebiedspilots
Meerssen is een van de zes gebiedspilots binnen het actieprogramma ‘Water in Balans’ van het waterschap. Het actieplan is opgezet om maatregelen te bedenken tegen wateroverlast en droogte als gevolg van de klimaatverandering. Dat moet gebeuren in overleg met inwoners en betrokken organisaties.

Vooruitlopend op de structurele maatregelen wil het waterschap met tijdelijke maatregelen in het kritieke gebied rondom Meerssen de bergingscapaciteit vergroten. De gronddammen die worden aangelegd zijn aarden dammen die met gras worden ingezaaid. Ze zijn maximaal 1,5 meter hoog en hebben een buis die een afgepaste hoeveelheid water afvoert. De dam van bigbags komt in Meerssen-West te liggen. In totaal zijn deze maatregelen goed voor een berging tijdens een hevige neerslagperiode van 6.000 m3 water.

Structurele maatregelen
De werkzaamheden die 24 september zijn begonnen duren vier tot zes weken. De tijdelijke voorzieningen moeten worden gevolgd door structurele maatregelen op in totaal 23 locaties in de regio Meerssen, waarmee het waterschap een bergingscapaciteit van 90.000 m3 wil realiseren. Dit project, dat nog in voorbereiding is, moet voor 2025 gerealiseerd zijn.

In overige delen van het Heuvelland werkt het waterschap versneld aan de optimalisering van bestaande regenwaterbuffers, zodat de instroom van water uit de omgeving wordt verbeterd.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit "de praktijk verklaard" is.
Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het