0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Waterschap Limburg is begonnen met het nemen van noodmaatregelen tegen hevige wateroverlast. In het stroomgebied van de Watervalderbeek worden vier tijdelijke gronddammen aangelegd. Daarnaast wordt een dam van big bags gerealiseerd.

Het waterschap gaat over tot noodmaatregelen na de extreme hoosbuien die afgelopen mei voor veel wateroverlast zorgden in Limburg. De problemen deden zich met name voor in Meerssen en het Heuvelland, waar nu ook de noodmaatregelen worden genomen.

Met deze tijdelijke maatregel hoopt het waterschap wateroverlast in de nabije toekomst tot een minimum te beperken als er weer sprake is van hevige regenval. “We willen als waterschap zo snel mogelijk de al geplande structurele maatregelen realiseren, maar kunnen geen ijzer met handen breken”, aldus Josette van Wersch, lid van het dagelijks bestuur.

Gebiedspilots
Meerssen is een van de zes gebiedspilots binnen het actieprogramma ‘Water in Balans’ van het waterschap. Het actieplan is opgezet om maatregelen te bedenken tegen wateroverlast en droogte als gevolg van de klimaatverandering. Dat moet gebeuren in overleg met inwoners en betrokken organisaties.

Vooruitlopend op de structurele maatregelen wil het waterschap met tijdelijke maatregelen in het kritieke gebied rondom Meerssen de bergingscapaciteit vergroten. De gronddammen die worden aangelegd zijn aarden dammen die met gras worden ingezaaid. Ze zijn maximaal 1,5 meter hoog en hebben een buis die een afgepaste hoeveelheid water afvoert. De dam van bigbags komt in Meerssen-West te liggen. In totaal zijn deze maatregelen goed voor een berging tijdens een hevige neerslagperiode van 6.000 m3 water.

Structurele maatregelen
De werkzaamheden die 24 september zijn begonnen duren vier tot zes weken. De tijdelijke voorzieningen moeten worden gevolgd door structurele maatregelen op in totaal 23 locaties in de regio Meerssen, waarmee het waterschap een bergingscapaciteit van 90.000 m3 wil realiseren. Dit project, dat nog in voorbereiding is, moet voor 2025 gerealiseerd zijn.

In overige delen van het Heuvelland werkt het waterschap versneld aan de optimalisering van bestaande regenwaterbuffers, zodat de instroom van water uit de omgeving wordt verbeterd.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het