secundair logo knw 1

Overstroming van de Geul in Valkenburg op 15 juli I foto: Romaine via Wikimedia Commons

Het aanpakken van de schade aan het watersysteem door de overstromingen in juli verloopt voorspoedig, meldt Waterschap Limburg. Inmiddels zijn meer dan zeshonderd vastgestelde schades hersteld.

Het waterschap laat weten dat de afgelopen maanden hard is gewerkt aan het herstel van oevers, dijken, watermeters en andere constructies in het watersysteem. Ook is aangespoeld materiaal verwijderd uit de beken. Direct na de wateroverlast van half juli inspecteerde Waterschap Limburg 2.165 locaties met potentiële schade. Op zeshonderd locaties werd daadwerkelijk schade aangetroffen. Volgens de eerste schattingen bedraagt de totale schade aan het watersysteem meer dan 10 miljoen euro.

De forse schades worden aangepakt in grotere herstelprojecten. Dit geldt bijvoorbeeld voor de situatie rondom de kademuren in Valkenburg en de stapelsteenwanden in Schin op Geul. Zo moeten er in Valkenburg tijdelijke kadeverstevigingen in de Geul worden gebouwd.

Dijken beproeving doorstaan
De aandacht van Waterschap Limburg ging in eerste instantie uit naar de keringen en andere belangrijke plekken in het watersysteem. De dijken van het waterschap hebben de beproeving van de hoogst gemeten Maasafvoer ooit goed doorstaan, is de constatering. Schades door het wegspoelen van oevers en aan pompen en gemalen worden helemaal hersteld, voordat het hoogwaterseizoen van de Maas aanbreekt.

Ook bij de belangrijkste plekken langs de Zuid-Limburgse beken en rivier de Roer heeft het waterschap al veel schades gerepareerd. Naar verwachting worden de herstelwerkzaamheden over enkele maanden afgerond, behalve op sommige locaties waar meer tijd nodig is vanwege de complexiteit van het herstel.

Meetsysteem goed gefunctioneerd
Het meetsysteem in de beken functioneerde volgens Waterschap Limburg in het algemeen goed tijdens de hoogwatercrisis. Op een aantal plaatsen zijn meetapparaten defect geraakt. Zij zijn hersteld of vervangen door tijdelijke metingen. Het meetsysteem werkt nu weer naar verwachting. De capaciteit van de Geul en andere beken is momenteel op ongeveer gelijk niveau als voorafgaand aan de watersnood.

MEER INFORMATIE
Bericht van Waterschap Limburg
H2O Actueel: pleidooi actieplan water 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John