secundair logo knw 1

Chemelot

Waterschap Limburg ziet zich bevestigd in haar pyrazoolnormering door de uitspraak van de Raad van State vorige maand. Volgens waterschapsbestuurder Josette van Wersch legt de gerechtelijke uitspraak een basis onder de nieuwe vergunning die Sitech heeft aangevraagd. “Wij hebben ons werk goed gedaan”.

Het rommelt in Limburg sinds de Limburgse drinkwaterproducent WML in 2015 de inname van water uit de Maas opschortte omdat Servicebedrijf Sitech, verantwoordelijk voor de waterzuivering op industrieterrein Chemelot in Geleen, pyrazool bleek te hebben geloosd. Pyrazool is een chemische grondstof voor de productie van onder meer geneesmiddelen en bestrijdingsmiddelen. Waterschap Limburg legde vervolgens strengere normen op voor de lozing van pyrazool.

Basis onder nieuwe vergunning
Tegen deze strengere normering volgde een serie aan rechtszaken. Sitech en het op Chemelot gevestigde chemiebedrijf AnQore vonden de normen te streng. De waterbedrijven vonden ze te slap en wilden juist strengere normeringen. “De Raad van State heeft ons eigenlijk in alle opzichten gelijk gegeven” zegt waterschapsbestuurder Josette van Wersch. “Op slechts één punt, de motivatie achter een bepaalde meting, koos de Raad van State de kant van Sitech en AnQore. Dat betekent dat de huidige vergunning volgens RvS voldoet. De uitspraak laat zien dat wij ons werk goed hebben gedaan en met deze uitspraak is wat ons betreft de basis gelegd onder de nieuwe vergunningsverlening aan Sitech”.

De huidige vergunning van Sitech loopt namelijk op 1 januari 2020 af. Eerder dit jaar diende Sitech daarom een nieuwe aanvraag in. Van Wersch: “Die aanvraag had er in maart moeten liggen, maar kwam pas in juni. Daar waren wij natuurlijk al erg teleurgesteld over. Vervolgens bleek de aanvraag niet volledig”. In september spraken waterschap en Sitech af dat uiterlijk maart volgend jaar een nieuwe aanvraag in wordt gediend.

Tijdelijke vergunning
In afwachting van de nieuwe aanvraag wil het Waterschap Sitech de huidige vergunning tijdelijk verlengen. Die procedure loopt nu. “Ik ga er vanuit dat we dit proces voor het einde van het jaar af kunnen ronden en Sitech voorlopig dus volgens de normen uit de huidige vergunning door kan werken”.

Stip aan de horizon
Wat Van Wersch betreft zou er in de toekomst een einde moeten komen aan de lozingen van pyrazool op de Ur, een zijrivier van de Maas. “We zijn met Rijkswaterstaat, de waterbedrijven, Chemelot en Sitech in gesprek om te komen tot een gesloten watersysteem op Chemelot. Dat is nog een stip aan de horizon, maar zou natuurlijk wel een hele aantrekkelijke oplossing zijn”.

MEER INFORMATIE
Uitspraak Raad van State

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):