0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Waterschap Limburg ziet zich bevestigd in haar pyrazoolnormering door de uitspraak van de Raad van State vorige maand. Volgens waterschapsbestuurder Josette van Wersch legt de gerechtelijke uitspraak een basis onder de nieuwe vergunning die Sitech heeft aangevraagd. “Wij hebben ons werk goed gedaan”.

Het rommelt in Limburg sinds de Limburgse drinkwaterproducent WML in 2015 de inname van water uit de Maas opschortte omdat Servicebedrijf Sitech, verantwoordelijk voor de waterzuivering op industrieterrein Chemelot in Geleen, pyrazool bleek te hebben geloosd. Pyrazool is een chemische grondstof voor de productie van onder meer geneesmiddelen en bestrijdingsmiddelen. Waterschap Limburg legde vervolgens strengere normen op voor de lozing van pyrazool.

Basis onder nieuwe vergunning
Tegen deze strengere normering volgde een serie aan rechtszaken. Sitech en het op Chemelot gevestigde chemiebedrijf AnQore vonden de normen te streng. De waterbedrijven wilden juist strengere normeringen. “De Raad van State heeft ons eigenlijk in alle opzichten gelijk gegeven” zegt waterschapsbestuurder Josette van Wersch. “Op slechts één punt, de motivatie achter een bepaalde meting, koos de Raad van State de kant van Sitech en AnQore. Dat betekent dat de huidige vergunning volgens RvS voldoet. De uitspraak laat zien dat wij ons werk goed hebben gedaan en met deze uitspraak is wat ons betreft de basis gelegd onder de nieuwe vergunningsverlening aan Sitech”.

De huidige vergunning van Sitech loopt namelijk op 1 januari 2020 af. Eerder dit jaar diende Sitech daarom een nieuwe aanvraag in. Van Wersch: “Die aanvraag had er in maart moeten liggen, maar kwam pas in juni. Daar waren wij natuurlijk al erg teleurgesteld over. Vervolgens bleek de aanvraag niet volledig”. In september spraken waterschap en Sitech af dat uiterlijk maart volgend jaar een nieuwe aanvraag in wordt gediend.

Tijdelijke vergunning
In afwachting van de nieuwe aanvraag wil het Waterschap Sitech de huidige vergunning tijdelijk verlengen. Die procedure loopt nu. “Ik ga er vanuit dat we dit proces voor het einde van het jaar af kunnen ronden en Sitech voorlopig dus volgens de normen uit de huidige vergunning door kan werken”.

Stip aan de horizon
Wat Van Wersch betreft zou er in de toekomst een einde moeten komen aan de lozingen van pyrazool op de Ur, een zijrivier van de Maas. “We zijn met Rijkswaterstaat, de waterbedrijven, Chemelot en Sitech in gesprek om te komen tot een gesloten watersysteem op Chemelot. Dat is nog een stip aan de horizon, maar zou natuurlijk wel een hele aantrekkelijke oplossing zijn”.

MEER INFORMATIE
Uitspraak Raad van State

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De titel van dit artikel is nietszeggend en had net zo goed kunnen luiden: 'bij alle watergedragen installaties is er een legionellarisico'. Legionella groeit nou eenmaal in een waterig milieu. Omdat risico het product is van kans en effect gaat het in werkelijkheid om de kans dat legionella kan groeien en het effect daarvan voor de omgeving.
Het risico (als resultante) kan dan gewoon heel erg klein zijn en is dat in de meeste gevallen waarschijnlijk ook. De kans op vermeerdering van legionella in een watersysteem houdt verband met veel factoren waarvan de temperatuur de belangrijkste is. De cases in Boxtel en Son hebben geleerd dat hoge temperaturen (> 30 grC) van het afvalwater hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol hebben gespeeld.
Het is ook al langer bekend dat Legionella pneumophila (als gevaarlijkste soort) vooral bij die temperaturen optimaal groeit. Bij effectieve afdekking en afzuiging van een bassin kan het effect naar de omgeving in feite naar nul worden gereduceerd en daarmee het risico! Het is onzinnig om dat op voorhand voor alle systemen te gaan eisen, want de kans op vermeerdering van Legionella pneumophila in biologische systemen met temperaturen < 30 grC zal ongetwijfeld een stuk kleiner zijn. Laten we dat eerst goed onderzoeken.
Verder is het onbegrijpelijk dat de Omgevingsdiensten inzetten op een doelvoorschrift met een harde eis dat er geen legionella in de lucht en het effluent zit. Het is namelijk praktisch gezien gewoon niet haalbaar en het leidt tot hoge maatschappelijke kosten en de toevoeging van veel ongewenste desinfectiemiddelen van effluenten. Vergeet niet dat in de lucht en het effluent van een gemiddelde RWZI ook Legionella pneumophila wordt aangetroffen (in aanzienlijk lage concentraties als bij de zuivering in Boxtel). Hoe zou je in de zuivering Legionella moeten bestrijden? Moeten we al ons RWZI-effluent gaan chloren of met UV behandelen?
Ik lees hier een typisch voorbeeld van een overheid die neigt tot een overreactie om in de toekomst elke aansprakelijkheid te kunnen weerleggen. Ondertussen wordt een groot deel van de industrie opgezadeld met het maken van hoge extra kosten voor het bestrijden van een relatief laag risico.
Jan Pronk maakte ooit als Minister van VROM dezelfde fout bij de Tijdelijke Regeling Legionellapreventie die zo'n beetje voor alle collectieve leidingwatersystemen in Nederland het legionellarisico moest gaan indammen. Dat moest worden teruggedraaid (naar alleen de prioritaire instellingen) want de maatschappelijke kosten die dat veroorzaakte waren simpelweg te hoog.
Leuk dat jullie aandacht besteden aan de notitie over de Nationale analyse waterkwaliteit, maar de stof die het meest overschrijdt is niet aluminium, maar ammonium. Als je dat wijzigt in de titel en tekst van de laatste alinea, klopt het verhaal weer.
Helaas zijn de filmpjes niet via het YouTube kanaal te vinden.
Grappig dat er nu pas actie via een collectief wordt opgestart. Waarom kun je in Nederland anno 2019 niet je douche water hergebruiken in je WC?!? Het zou verplicht moeten worden in nieuwbouw en een mogelijkheid in bestaande bouw, bijv via een platte tank in de kruipruimte.
@Wijnand VisserMet dank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het