secundair logo knw 1

De bestuursrechter heeft beslist dat chemiebedrijf Sitech de kans krijgt te onderbouwen dat het bedrijf een onevenredige inspanning moet verrichten om aan de pyrazool-norm – opgelegd door het Waterschap Limburg – te voldoen. Het waterschap is tevreden met de uitspraak.

In juli 2015 werd de aanwezigheid van de stof pyrazool in het Maaswater vastgesteld. Daarop legden de drinkwaterbedrijven de inname van Maaswater stil en bepaalde het waterschap een tijdelijke norm, die in de uiteindelijke lozingsverguning nog werd verscherpt. Omdat Sitech meermaals de norm overtrad, legde het waterschap ook dwangsommen op. Het Geleense bedrijf Sitech ging in beroep tegen de dwangsommen en de pyrazool-norm.

Alleen wat de norm betreft, kreeg Sitech nu (deels) gelijk van de rechtbank. Die norm sluit overigens aan bij de normering die het ministerie van Infrastuctuur & Milieu in juli 2017 heeft opgelegd. "De scherpere norm hebben we om reden van drinkwaterkwaliteit gedaan, niet in de laatste plaats omdat de minister ons dat had gevraagd. De vergunningnorm sluit dus aan bij de door de minister vastgestelde waarde voor inname van Maaswater voor drinkwaterbereiding," zegt loco-dijkgraaf Remy Sleijpen.

Toch is het Waterschap Limburg tevreden met de uitspraak. Van de zeven beroepsgronden werd het er bij zes in het gelijk gesteld. "Dat betekent we dat in een hele moeilijke situatie goed hebben gehandeld: bij het instellen van de tijdelijke normen en bij het opleggen van de dwangsommen toen Sitech zich niet aan de normen hield en er te veel pyrazool in het Maaswater kwam."

Volgens Sleijpen is chemiebedrijf Sitech nu aan zet. Het bedrijf kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak. Als ze dat niet doet, zal het waterschap de normering moeten heroverwegen. "Ze zullen aan moeten tonen dat ze een onevenredige inspanning moeten verrichten om aan de normen te voldoen. Volgens ons is dat niet zo, want de afgelopen periode zijn ze erin geslaagd binnen de norm te blijven. We wachten daarom nu eerst maar af waar Sitech mee komt."

De uitspraak van de rechtbank kunt u hier teruglezen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.