Ook dit jaar wil Waterschap Limburg boeren in Zuid-Limburg met een financiele tegemoetkoming stimuleren om water vast te houden op hun percelen, zodat er minder van de heuvels stroomt. Het waterschap maakt 550.000 euro vrij voor de regeling.
Het waterschap vraagt boeren om bij het opstellen van hun teeltplannen voor het komende groeiseizoen te kijken naar mogelijkheden om water vast te houden. De stimuleringsregeling is onderdeel van Water in Balans, de integrale aanpak om wateroverlast in Limburg als gevolg van klimaatverandering te verminderen.
In Limburg zijn op initiatief van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond, de provincie Limburg en Waterschap Limburg al meerdere jaren door boeren praktijkproeven gedaan naar mogelijkheden om afstroming van water te verminderen in diverse teelten. Ook werd verdiepend onderzoek gedaan op proefboerderij Wijnandsrade. De proeven werden begeleid vanuit Wageningen University & Research.
Een en ander resulteerde in de stimuleringsregeling, die vorig teelstseizoen ook werd geopend en waaraan vorig jaar zo’n 60 boeren meededen. Het waterschap hoopt dit jaar op een flinke deelname.
Aanvragen kunnen worden gedaan van 1 februari tot 1 juni. Deze worden beoordeeld op basis van het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt'. In de regeling zijn 14 maatregelen opgenomen die in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming. Deze variëren van aanleg van landbouwbuffers en dijkjes op een landbouwperceel, de aanleg van verruigde aardappelruggen tot het onderbrengen van grasmaaisel op de zwartstrook.
veel waardering, Tom Trouwborst
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)