0
0
0
s2smodern

Waterschap Limburg heeft voorzorgsmaatregelen genomen, omdat de Maas flink aan het stijgen is. Zo zijn er vandaag pompen geplaatst en afsluiters dichtgezet. De situatie is niet uitzonderlijk voor de tijd van het jaar.

In het bovenstroomse gebied van de Maas en dan vooral de Ardennen valt de laatste dagen veel regen. Hierdoor zijn de waterstanden in de rivier aanzienlijk aan het stijgen. Even voor twee uur bij Sint Pieter in de gemeente Maastricht werden een waterhoogte van ruim 4,5 meter en een afvoer van 1.636 kubieke meter per seconde gemeten. Waterschap Limburg is daarom vandaag in actie gekomen. “We nemen voorzorgsmaatregelen volgens het draaiboek hoogwater”, vertelt communicatieadviseur Anke Nikkessen. “We hebben eerst in de hele provincie gekeken waar de prioriteiten zitten.”

Om alles goed in de gaten te houden lopen medewerkers van het waterschap preventief inspectierondes. Op een aantal locaties zijn pompen geplaatst. Ook zijn afsluiters van bijvoorbeeld beregeningsinstallaties dichtgezet en vindt er een controle van terugslagkleppen plaats. In Arcen is vanochtend een demontabele kering opgebouwd.

Geen extreme afvoer
Nikkessen noemt enkele voorbeelden van locaties waar de stijging van de Maas al vlug te merken is. In het noorden van Limburg zijn bij Arcen en Well vaak als eerste maatregelen nodig en in het zuiden bij de Hemelbeek in Elsloo. “Verder plaatsen we preventief een pomp bij de visvijver in Meers in de gemeente Stein en bij de vijver Hattem in Roermond.”

Volgens de inschatting van Rijkswaterstaat bereikt de Maasafvoer bij Sint Pieter morgenochtend een piek van ongeveer 1.800 kubieke meter per seconde om de dagen daarna langzaam te dalen. Geen uitzonderlijke situatie, aldus Nikkessen. “De afvoer is nog niet extreem. Het hoort bij ons werk. We zijn eraan gewend dat het Maaswater tussen november en april fluctueert; het gaat om een regenrivier.”

Delen van verhalen uit 1995
Als een mooie bijkomstigheid zijn de maatregelen genomen op de laatste dag van de campagne Hohohoogwater, waarbij Waterschap Limburg een van de zeven deelnemende waterschappen is. “Het een versterkt het ander”, zegt communicatieadviseur Esther Thijssen. Zij kijkt met tevredenheid terug op hoe in Limburg de campagne verlopen is. Een hoogtepunt waren de rondleidingen in de Hoogwaterloods in Horst op 25 januari. “We konden vooraf niet goed inschatten hoe groot belangstelling zou zijn, maar het was erg druk.”

Thijssen wijst nog op een aantal andere activiteiten: het Hoogwaterjournaal waarin oud-directeur Ger Smits vertelt over de impact van het hoogwater in 1995 in Well, de gastlessen op basisscholen, het videodagboek van de jongste Limburgse dijkwacht (negentien jaar) en de gisteren op de publieke omroep uitgezonden documentaire over de situatie in Borgharen en Itteren 25 jaar geleden. “Wij merken dat het delen van de verhalen uit 1995 goed aanslaat. Ook intern. We hebben veel anekdotes bij medewerkers opgehaald en die verspreid via intranet en placemats in het restaurant. In onze ontvangsthal is er tijdelijk een wand met foto’s en verhalen ingericht, die iedere bezoeker kan bekijken.”

 

Update 6 februari:

Waterschap Limburg meldt dat bij Sint Pieter de afvoer van de Maas zijn piek bereikte op woensdag 5 februari rond 8.00 uur: ongeveer 1.750 kubieke meter per seconde. In de middag gebeurde hetzelfde in Noord-Limburg. De afvoer van de rivier is nu aan het dalen. Volgens het waterschap leveren de afvoeren van de beken nergens problemen op. Gisteren zijn de dijkinspecties in het zuiden van Limburg afgerond. Vandaag gaan dijkwachters nog op pad in het midden en noorden van de provincie. 

 

MEER INFORMATIE
Waterschap Limburg over maatregelen
Campagne Hohohoogwater in Limburg
H2O-bericht bij start van campagne
H2O-bericht over selfies op de dijk 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.