0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De waterschapsbelasting voor Limburgse huishoudens stijgt de komende vier jaar met een kleine 20 procent. Volgens Waterschap Limburg zijn extra investeringen nodig in verband met het veranderende klimaat, de waterveiligheid langs de beken en Maas en de waterkwaliteit. In 2020 wordt meteen een verhoging van bijna 12 procent doorgevoerd.

Waterschap Limburg kondigt de lastenverzwaring aan in de vandaag gepubliceerde begroting voor 2020. Een huishouden met meerdere personen zal in 2023 ongeveer 46 euro meer betalen dan nu. Ook de tarieven voor bedrijven en voor beheerders en eigenaren van natuurgebieden en wegen gaan aanzienlijk omhoog.

Vliegende start
De waterschapsbelasting neemt volgend jaar direct met 11,8 procent toe. Het waterschap spreekt van een eenmalige stijging om een vliegende start te maken. Daarna is de lastenverzwaring gematigder: 3,4 procent in 2021, 1,7 procent in 2022 en 1,7 procent in 2023. “We verwachten dat we hiermee nog altijd een van de voordeligste waterschappen in Nederland zijn”, meldt Waterschap Limburg in de begroting. De uitgaven bedragen 161 miljoen euro in 2020. De grootste posten zijn ‘zuiveren en waterketen’ (72 miljoen euro) en ‘klimaatadaptatie regionaal systeem’ (53 miljoen euro).

Remy SleijpenRemy SleijpenDe extra belastinginkomsten zijn nodig voor een toekomstbestendige wateraanpak, vertelt dagelijks bestuurslid Remy Sleijpen die financiën in zijn portefeuille heeft. “Om onze opgaven als Waterschap Limburg te kunnen waarmaken, is het noodzakelijk om te blijven investeren in een gezonde basis voor Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg. Als we niet investeren, betekent dat voor de inwoners van Limburg dat ze niet afdoende beschermd zijn tegen deze toekomstige extremen. En dan is de schade niet te overzien. Dit vraagt om extra financiële middelen, anders kijken naar onze uitdagingen en meer samen optrekken met overheden, bedrijven en inwoners.”

Drie grote opgaven
Het waterschap noemt als grootste opgaven het omgaan met het veranderende klimaat, de waterveiligheid langs de beken en Maas en de waterkwaliteit. Wat betreft de eerste opgave: Limburg heeft regelmatig last van extreme hoosbuien en dat zal alleen maar toenemen. Het waterschap gaat daarom nieuwe buffers aanleggen en weersvoorspellende modellen gebruiken om bij noodweer sneller te kunnen handelen. In verband met droogte en bestrijding van wateroverlast wordt ingezet op een integrale aanpak voor hele beekdalen.

Op het ogenblik wonen zestigduizend mensen in Limburg achter dijken die niet aan de wettelijke veiligheidsnorm voldoen. Om dit probleem te verhelpen realiseert het waterschap de komende jaren een aantal projecten met maatregelen voor de waterveiligheid. In het kader van waterkwaliteit wordt meer gedaan aan het verwijderen van medicijnresten uit afvalwater. Het waterschap gaat ook hergebruik van afvalwater onderzoeken. De bedoeling is dat dit water weer kan worden ingezet om landbouw en natuur tijdens droogte te ontlasten en schade te voorkomen. Waterschap Limburg richt een centrale regiekamer in om actief te kunnen sturen op waterveiligheid en -kwaliteit.

 

MEER INFORMATIE
Waterschap Limburg over begroting 2020
Noodmaatregelen tegen wateroverlast in 2018

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De titel van dit artikel is nietszeggend en had net zo goed kunnen luiden: 'bij alle watergedragen installaties is er een legionellarisico'. Legionella groeit nou eenmaal in een waterig milieu. Omdat risico het product is van kans en effect gaat het in werkelijkheid om de kans dat legionella kan groeien en het effect daarvan voor de omgeving.
Het risico (als resultante) kan dan gewoon heel erg klein zijn en is dat in de meeste gevallen waarschijnlijk ook. De kans op vermeerdering van legionella in een watersysteem houdt verband met veel factoren waarvan de temperatuur de belangrijkste is. De cases in Boxtel en Son hebben geleerd dat hoge temperaturen (> 30 grC) van het afvalwater hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol hebben gespeeld.
Het is ook al langer bekend dat Legionella pneumophila (als gevaarlijkste soort) vooral bij die temperaturen optimaal groeit. Bij effectieve afdekking en afzuiging van een bassin kan het effect naar de omgeving in feite naar nul worden gereduceerd en daarmee het risico! Het is onzinnig om dat op voorhand voor alle systemen te gaan eisen, want de kans op vermeerdering van Legionella pneumophila in biologische systemen met temperaturen < 30 grC zal ongetwijfeld een stuk kleiner zijn. Laten we dat eerst goed onderzoeken.
Verder is het onbegrijpelijk dat de Omgevingsdiensten inzetten op een doelvoorschrift met een harde eis dat er geen legionella in de lucht en het effluent zit. Het is namelijk praktisch gezien gewoon niet haalbaar en het leidt tot hoge maatschappelijke kosten en de toevoeging van veel ongewenste desinfectiemiddelen van effluenten. Vergeet niet dat in de lucht en het effluent van een gemiddelde RWZI ook Legionella pneumophila wordt aangetroffen (in aanzienlijk lage concentraties als bij de zuivering in Boxtel). Hoe zou je in de zuivering Legionella moeten bestrijden? Moeten we al ons RWZI-effluent gaan chloren of met UV behandelen?
Ik lees hier een typisch voorbeeld van een overheid die neigt tot een overreactie om in de toekomst elke aansprakelijkheid te kunnen weerleggen. Ondertussen wordt een groot deel van de industrie opgezadeld met het maken van hoge extra kosten voor het bestrijden van een relatief laag risico.
Jan Pronk maakte ooit als Minister van VROM dezelfde fout bij de Tijdelijke Regeling Legionellapreventie die zo'n beetje voor alle collectieve leidingwatersystemen in Nederland het legionellarisico moest gaan indammen. Dat moest worden teruggedraaid (naar alleen de prioritaire instellingen) want de maatschappelijke kosten die dat veroorzaakte waren simpelweg te hoog.
Leuk dat jullie aandacht besteden aan de notitie over de Nationale analyse waterkwaliteit, maar de stof die het meest overschrijdt is niet aluminium, maar ammonium. Als je dat wijzigt in de titel en tekst van de laatste alinea, klopt het verhaal weer.
Helaas zijn de filmpjes niet via het YouTube kanaal te vinden.
Grappig dat er nu pas actie via een collectief wordt opgestart. Waarom kun je in Nederland anno 2019 niet je douche water hergebruiken in je WC?!? Het zou verplicht moeten worden in nieuwbouw en een mogelijkheid in bestaande bouw, bijv via een platte tank in de kruipruimte.
@Wijnand VisserMet dank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het