secundair logo knw 1

Regenwaterbuffer De Heek | Foto Waterschap Limburg

In het Limburgse Hekerbeekdal is het Waterschap Limburg begonnen met uitbreiding van de regenwaterbuffer De Heek. Het is een eerste en snelle maatregel in de strijd tegen de wateroverlast in het gebied, stelt het waterschap.

De Hekerbeek stroomt vanuit het buurschap Heek naar Valkenburg, waar ze uitmondt in de Geul. Het stroomgebied van de Geul telt veel plaatsen waar wateroverlast optreedt. Het zijn complexe knelpunten, aldus het waterschap. De Hekerbeek in Valkenburg is zo’n knelpunt.

In het beekdal wordt een pakket aan maatregelen genomen, zodat ruimte wordt gecreëerd voor 8.800 kubieke meter regenwater. Vergroting van de buffer met ruim 6.000 kubieke meter vormt de eerste stap. De ingreep kan snel en tegen verhoudingsgewijs lage kosten worden gerealiseerd, aldus het waterschap.

De werkzaamheden, die worden uitgevoerd in opdracht van het waterschap en de gemeente Valkenburg aan de Geul, duren tot medio december. De ervaringen die het waterschap opdoet met de aanpak in het stroomgebied van de Hekerbeek worden gebruikt voor andere maatregelen in het hele Geuldal.  

De werkzaamheden zijn onderdeel van het programma Water in Balans, waarmee het waterschap de wateroverlast in Zuid-Limburg probeert te verminderen. Het is zaak die overlast als gevolg van de klimaatverandering aan te pakken, omdat ze voor levensbedreigende situaties kan zorgen, aldus het waterschap.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?