0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Waterschap Drents Overijsselse Delta wil voor de voorbereiding en de uitvoering van het project Stadsdijken Zwolle graag met een marktpartij samenwerken. De Europese aanbesteding is deze week van start gegaan.

De tijd is nu rijp voor ‘een andere aanpak dan gebruikelijk’, aldus WDODelta in een persbericht. Het waterschap streeft naar ‘een duurzame en innovatieve aanpak, ook in de samenwerking met een marktpartij’.

''We zoeken geen kant en klare technische oplossing, maar een partner die met ons in een proces tot de beste oplossing gaat komen’’, verklaart manager Peter Staats van het project in een toelichting. ''Er ligt nu een voorkeursalternatief, maar dat moet nog helemaal uitgewerkt worden. Dat willen we samen gaan doen.’’

De 7,5 kilometer lange, deels onzichtbare stadsdijken in Zwolle worden vanaf 2020 met 60 tot 80 centimeter verhoogd en soms ook verbreed. Ze moeten de stad beter beschermen tegen water uit het Zwolle-IJsselkanaal en het Zwarte Water. WDODelta verkoos deze oplossing in september vorig jaar boven een veel duurdere nieuwe kering in het Zwarte Water.

Puzzel

Versterking van de stadsdijken is evenwel ingrijpend, omdat zich hier op veel plekken woningen bevinden. De bewoners worden daarom nauw betrokken bij het project. Ook het aangezicht van Zwolle verandert, bijvoorbeeld als er damwanden geplaatst gaan worden. Verder liggen er veel kabels, wat de operatie bemoeilijkt. Het gehele traject is verdeeld in vijf deeltrajecten met elk een eigen aanpak.

Staats: ''Het is een puzzel en wij zoeken een club die de puzzel samen met ons gaat oplossen, zodat we geen brokken maken. We gaan bijvoorbeeld samen onderzoek naar de bodem doen. De verwachting is dat we op deze manier uiteindelijk ook goedkoper uit zijn omdat we de risico’s beter kunnen controleren.’’

Uitwerking

Een prijsindicatie geeft WDODelta daarom niet, een raming is er wel: 75 miljoen euro. Uiterlijk begin 2019 hoopt het waterschap een aannemersconsortium gevonden te hebben. Vervolgens wordt het plan samen met bedrijven, bewoners en overheden uitgewerkt en worden de procedures en vergunningen geregeld. Naar verwachting gaat de schop dan eind 2020 de grond in.

Tot 2050 wordt in het gebied van WDODelta meer dan honderd kilometer dijken en tientallen sluizen en gemalen aangepakt om de waterveiligheid te verbeteren. Dit gebeurt vanuit het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma, onderdeel van het Deltaprogramma.

Lees meer over het project Stadsdijken Zwolle

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Redelijk resultaat maar wel een tegenvaller, gezien de eis van FNV van 5% publiekelijk bekent gemaakt afgelopen week. En waarbij Rutte ook aangeeft dat de cao lonen forser moeten gaan stijgen, dan is 2,5% per 1 januari het eerste half jaar een doekje voor het bloeden, en dan pas half jaar later er nog 1% bij.
Alles wat je hoort en leest, strookt dan niet met dit resultaat. Wanneer mogen we nu eens echt mee gaan profiteren nu het met de welvaart zo enorm goed gaat?
Dan moet de overheid wel bereid zijn om de boeren meer organische mest toe te laten dienen in ruil voor minder chemische kunstmest!
Van natuurverbetering kan hier geen sprake zijn. De aangekondigde nieuwe natuur zal de rijkdom aan leven die onder het zand is gewerkt nimmer evenaren. Ook is het verwonderlijk dat Staatsbodbeheer nu een stuk beschermd Europees cultureel erfgoed gaat onderhouden dat voorheen onder de Waddenvereniging viel en als ondehoudsopdracht van Hoogheemraad Hollandsnoorderkwartier was.
Kortom, hier worden we met open ogen belazerd! Nog erger is dat Ecoshape Bulding with Nature dit geknoei met de natuur wil voordragen voor een prijs beschikbaar gesteld door de Zandlobby.
Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het