Omwille van de waterkwaliteit mag 10 procent van de planten blijven staan in sloten die smaller zijn dan 2,5 meter. Dat uitgangspunt hanteert Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) voortaan bij het onderhoud van sloten. Hierdoor kunnen veel meer dieren in deze wateren overwinteren.
Waterschappen verplichten eigenaren van sloten om deze minstens één keer per jaar schoon te maken. Tot nu toe moesten eigenaren in het gebied van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht alle waterplanten en planten langs de kant verwijderen, om ervoor te zorgen dat het water goed kan doorstromen.
Nu gooit AGV het over een andere boeg. Doorstroming blijft belangrijk maar er wordt ook meer rekening gehouden met de ecologische waterkwaliteit. Daarom zijn de regels voor het onderhoud van sloten aangepast. De eigenaar van een sloot smaller dan 2,5 meter wordt geadviseerd om 10 procent van de waterplanten te laten staan.
Verbetering van waterkwaliteit
Dat lijkt misschien weinig, zegt ecoloog Bart Specken van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. “Maar hierdoor kunnen veel meer dieren overwinteren in de sloot. Daarnaast zorgen de planten voor een stevigere waterkant.”
Door waterplanten komt er ook zuurstof in het water en verbetert de waterkwaliteit. “Vissen en insecten schuilen en paren tussen de waterplanten. Vooral op plekken waar rivierkreeften of karpers leven is het belangrijk om de planten te laten staan. Zo kan de natuur zich herstellen.”
Bij een sloot die breder is dan 2,5 meter, mag de eigenaar meer waterplanten laten staan. Er zijn twee keuzemogelijkheden: de helft van de planten aan één kant van de sloot weghalen of 2 meter planten in het midden van de sloot verwijderen.
Controle in november
De nieuwe regels voor het onderhoud gelden voor boeren en bewoners die sloten bezitten en ook voor andere eigenaren zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, gemeenten en Nederlandse Spoorwegen. Waternet maakt in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht de hoofdwatergangen en vaarten schoon.
Eigenaren worden aangeraden om vooral tussen eind augustus en begin oktober sloten schoon te maken, omdat planten en dieren dan er het minst last van hebben. In de eerste twee weken van november vindt de najaarsschouw plaats. Waternet controleert dan de sloten, vaarten en duikers (de buizen tussen sloten) in het AGV-gebied op orde zijn.
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.