0
0
0
s2smodern

Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft een schadeclaim van ruim €10 mln neergelegd bij de Amsterdamse afvalverwerker AEB. Dat meldt het Financieele Dagblad. De eis tot schadevergoeding geldt voor de extra kosten die het waterschap moest maken toen AEB na het stilleggen van verbrandingsinstallaties de verwerking van het zuiveringsslib van AGV staakte.

De kwestie speelde vorig jaar. Waternet, de uitvoeringsorganisatie van waterschap AGV, moest op stel en sprong op zoek naar alternatieve verwerking en opslag voor het slib dat niet meer werd verbrand door AEB. Het waterschap moest het slib met vrachtwagens naar depots vervoeren. Die lagen niet naast de deur, zo werd slib tijdelijk opgeslagen in Delfzijl en Terneuzen. De operatie kostte miljoenen.

“In verband met deze meerkosten - voor onder meer transport, tijdelijke opslag en de verwerking van zuiveringsslib - is inderdaad een schadeclaim ingediend bij AEB van ruim €10 miljoen”, zegt een woordvoerder van het waterschap tegen het FD.

De slibverwerking is november vorig jaar weer opgestart. FD tekent op dat AEB verwacht dat ze alsnog aan alle verplichtingen jegens het waterschap kan voldoen. Mocht dat niet het geval zijn, dan heeft AEB een niet nader gespecificeerd bedrag gereserveerd, meldt een woordvoerder aan de krant.

De eis van het waterschap is de derde miljoenenclaim voor AEB, die eigendom is van de gemeente Amsterdam. Aannemerscombinatie Banzo-BAM en projectontwikkelaar INB, claimen respectievelijk €5,6 miljoen en €6,4 miljoen, aldus FD. De eisen leiden tot conflicten, zo stonden INB en AEB vorige maand voor de rechter.

De banden tussen AGV en AEB worden sowieso verbroken. AEB heeft aangegeven na het aflopen van het huidige contract op 1 januari 2023 geen zuiveringsslib meer te willen verbranden. AGV laat het zuiveringsslib daarom vanaf 2023 verwerken in de slibdrooginstallatie van huisvuilcentrale HVC in Alkmaar. Het waterschap heeft daartoe samen met waterschap Zuiderzeeland een contract getekend met HVC.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.