0
0
0
s2sdefault

Binnen een jaar zijn er zeker zeven besturingskasten en daarnaast nog enkele meetstations vernield in het beheersgebied van Waterschap Aa en Maas. De totale schade bedraagt meer dan 100.000 euro.

De vernielingen aan de kasten en meetstations gebeuren verspreid over het gehele gebied van Aa en Maas. “En dat is een enorme oppervlakte, zeg maar van Den Bosch tot Cuijk. Dit hebben wij nooit eerder gezien. Ook uit andere waterschappen krijgen we geen signalen dat er iets soortgelijks aan de hand is”, vertelt Ingeborg Riedstra van waterschap Aa en Maas. “De schade is enorm en we balen hier ontzettend van.”

De schade aan de kasten is groot, zowel aan de binnenkant als de buitenkant. Riedstra: “Ik kom net van een kast die afgelopen zomer al was vernield en nu opnieuw in brand is gestoken. We vermoeden dat vandalisme de drijfveer is. Er verdwijnen wel dingen uit de kasten, maar de vernielingen zijn zo groot dat we ons niet voor kunnen stellen dat diefstal een motief is.”

Het kan wel twaalf weken duren voor de kasten hersteld zijn. De besturingskasten worden ingezet om de hoogte van de stuwen automatisch te bedienen. “Terwijl automatisering juist zo belangrijk is om sneller in te kunnen spelen op extreme weersomstandigheden. We houden immers maximaal water vast als dat kan, maar bij hevige regenval moeten we de peilen snel aan kunnen passen.”

Waterschap Aa en Maas bekijkt nu welke opties het heeft om besturingskasten en meetstations beter te beveiligen. “We doen in elk geval bij elke vernieling aangifte bij de politie. We hopen dat iedereen op wil letten en melding maakt als ze iets raars zien. Omdat veel kasten op afgelegen plekken liggen, kunnen we hulp goed gebruiken om te ontdekken wie dit allemaal doet.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.