secundair logo knw 1

Hoogwater in de uiterwaard | Archieffoto WDODelta

Het waterpeil in Rijn en Maas stijgt sterk en ook snel. In de Maas steeg de afvoer bij Maastricht tot 2.000 m3/s, wat eens in de 5 jaar voorkomt. Uiterwaarden zullen onder lopen.

De neerslag van woensdag en donderdag leidde de sterke stijging in. De Maas steeg gisteren heel snel van circa 1.100 m³/s na bijna 2.000 m3/s in de loop van de nacht, schrijft Alphons van Winden op Waterpeilen.nl.

Maar in de regenrivier is de hoogste afvoer bij Maastricht alweer achter de rug. “De afvoer kwam er tot ca 2.000 m3/s, wat relatief hoog is en wat gemiddeld minder dan eens in de 5 jaar wordt bereikt.”

In de Rijn duurt het nog tot en met zondag voordat de piek van circa 13,5 m (NAP) bij Lobith wordt bereikt. Dat is een minder uitzonderlijke stand, die gemiddeld ieder jaar wel eens wordt bereikt, aldus Van Winden.

De grootste verandering trad op in de Moezel die daardoor ook naar een relatief hoge afvoer stijgt van ca 2.300 m³/s. De piek van deze golf komt vanmiddag in de loop van de dag bij Koblenz aan. “Het hoogste punt van de golf uit de Rijn zelf is daar dan nog niet aangekomen, maar de afvoer is er al wel flink aan het stijgen en zal vanmiddag ca 4.000 m³/s bedragen. Samen levert dit een piek op van ruim 6.000 m³/s die nog circa 2 dagen onderweg is naar Lobith.”

Waterschappen
Waterschappen zijn alert. Waterschap Limburg plaatste coupures bij Well en Arcen en pompen bij de Springbeek in Blerick en de Kwistbeek in Baarlo.

Het waterschap verwacht dat de piek in de Maas morgenavond Roermond bereikt. “Bij Roermond wordt het water verspreid over de Maasplassen. Hierdoor is de piek van de golfafvoer lager dan bij Maastricht, maar houdt het hoogwater wat langer aan.”

Langs de IJssel zullen uiterwaarden onder lopen, schrijft Waterschap Drents Overijsselse Delta. “Het hoogwater in ons werkgebied verwachten we dinsdag 14 januari bij Deventer en in de dagen daarna bij Zwolle en Kampen. Afhankelijk van hoe hoog het water in de uiterwaarden komt te staan, letten we extra op eventuele activiteiten van bever.”

Door de neerslag van begin januari en in de maand december zijn de grondwaterstanden hoog voor de tijd van het jaar, aldus WDOD. “Door de neerslag die we nog verwachten, stijgen de grondwaterstanden komende dagen nog verder.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn