De waterpeilen in de Linge staan erg hoog. Dat geldt ook voor de polders in het werkgebied van Waterschap Rivierenland. Het treft volop maatregelen: alle gemalen draaien op volle toeren, extra pompen draaien mee op knelpunten.

Onder normale omstandigheden staat de Linge 80 centimeter boven NAP. Nu is dat het dubbele, zegt woordvoerder Jelmer Krom tegen het NOS Radio 1 Journaal. In de afgelopen droge nacht stabiliseerde het peil op de Beneden-Linge, maar vandaag (zaterdag) wordt weer veel regen verwacht, waardoor het peil stijgt. Verder komen in het werkgebied van Rivierenland vooral in de lage delen van de Tielerwaard, Vijfheerenlanden en Altena hogere peilen voor, blogt het waterschap.


UPDATE 16:00 uur
kaart rivierengebied 900 legandab In een flink deel van het werkgebied van Rivierenland is sprake van wateroverlast, wat lokaal leidt tot ondergelopen straten, percelen, kelders en woningen | Kaart Rivierenland


Rijn en Maas
Door de regenval stijgen de waterpeilen in zowel Rijn als Maas flink, maar het lijkt niet tot een groot hoogwater te gaan komen in de beide rivieren, aldus Waterpeilen.nl. De Rijn is sinds de ochtend van 10 januari gaan stijgen maar begon op een relatief laag niveau. De verwachting is dat de rivier bij Lobith naar ca 13 m (NAP) stijgt, aldus Waterpeilen. De Maas stijgt, onder het voorbehoud van de werkelijke regenval in het stroomgebied op met name zaterdag, naar 1.250 tot 1.400 m3/s.

Door de regenval nemen waterschappen ook in andere delen van het land extra maatregelen. Waterschap Zuiderzeeland zet het gemaal Wortman in Lelystad in om het teveel aan water in de provincie weg te pompen naar het IJsselmeer.

Aa en Maas
Waterschap Aa en Maas meldt dat de regen die in zijn werkgebied valt leidt tot verhoogde waterstanden en afvoeren, maar niet of nauwelijks tot overschrijding van drempelwaarden uit de calamiteitendraaiboeken. Wel heeft het waterschap uit voorzorg met bekramming een deel van de dijk bij Cuijk verstevigd. Het talud daar is opnieuw ingezaaid en de grasmat is nog niet erosiebestendig genoeg als de waterstand in de Maas verder gaat stijgen, is de uitleg.

Waterschap Scheldestromen laat de gemalen in Zeeland volop draaien om het overschot aan water af te voeren. “Door hoog water en straffe tegenwind, wordt het water opgestuwd en kost het meer moeite om het water naar zee af te voeren.”

In Friesland zet Wetterskip Fryslân vandaag het historische Woudagemaal in Lemmer in werking om water af te voeren van de Friese boezem - het stelsel van meren, kanalen en vaarten in Friesland. "Omdat de spuimogelijkheden naar de Waddenzee beperkt zijn, zetten we de extra pompcapaciteit van het Woudagemaal in", schrijft het waterschap.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!