Dit weekend leidde regenval tot wateroverlast in een deel van het werkgebied van Waterschap Rivierenland. Plaatselijk liepen straten, percelen, kelders en woningen onder. Met Freek Jochems van Rivierenland kijken we terug en vooruit.

Gedwongen door de lange regenperiode van voorgaande weken, zag Rivierenland zich eind vorige week gedwongen om maatregelen te nemen en de sluizen, gemalen en pompen aan het werk te zetten. “Uiteindelijk is het, ondanks enkele kritische punten ook in het stedelijk gebied, gelukt om de peilen te verlagen en de dreiging van erger onheil af te wenden.”

Freek JochemsFreek JochemsOok vandaag staat het peil in de rivieren nog te hoog, maar Jochems verwacht de komende periode geen grotere problemen meer. “We gaan de pompen uitzetten. De gemalen lopen nog wel. Er wordt de komende dagen weinig regen verwacht, dus dat is gunstig. Wel komt er vanuit Duitsland hoog water op de rivieren naar ons toe.”

De problemen dit weekend Linge wijt Jochems aan een combinatie van factoren. “Er was geen sprake van plensbuien, maar wel van een langere periode van regengeval. Verder speelt ook mee dat we balanceren met de winterpeilen in de rivieren. Dat doen we om water vast te kunnen houden in periodes van droogte. Dat is slechts beperkt mogelijk in het rivierengebied, dat is maar weer eens aangetoond. We hebben te maken met veiligheidsmarges en die zijn voor ons leidend.”

Dat bij de rivier de Linge de meeste overlast was, ligt volgens Jochems aan het feit dat deze rivier volledig gevoed wordt door lokale regenbuien. “Normaal gesproken kunnen we de Linge afwateren op de grote rivieren. In verband met het peil daar, lukte dat nu onvoldoende.”

Jochems wijst erop dat uiterwaarden steeds vaker bebouwd worden. “Ik merkte dit weekend dat veel mensen dit toch niet weten: uiterwaarden zijn er om overtollig water op te vangen. Omdat dit bij de Linge niet vaak gebeurt, valt het misschien extra op.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!