0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

In het Nederlandse oppervlaktewater zitten meer resten van geneesmiddelen dan veilig is voor waterorganismen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Het water uit de kraan is nog steeds prima te drinken, maar de drinkwaterbronnen komen wel in gevaar. In een reactie benadrukt Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven, het belang van een aanpak van het probleem door de gehele waterketen.

In Nederland wordt per jaar naar schatting minstens 140 ton geneesmiddelresten via de rioolwaterzuivering op het oppervlaktewater geloosd - duidelijk meer dan de zeventien ton aan gewasbeschermingsmiddelen die in het oppervlaktewater terechtkomt.
Dat zet de kwaliteit van de drinkwaterbronnen onder druk, zeker door de combinatie van vergrijzing (meer medicijngebruik) en klimaatverandering (langdurig lage waterstanden). Van de ongeveer 2.000 werkzame stoffen in geneesmiddelen zijn van 80 de effecten op het milieu bekend. Daarvan zijn er vijf in hogere concentraties aangetroffen dan de concentratiegrens die veilig is voor waterorganismen.

"Wij zien dat de kwaliteit van het oppervlaktewater als bron voor drinkwater onder druk staat, mede door medicijnresten. Het RIVM toont met dit rapport dat onze zorgen terecht zijn," zegt Vewin-woordvoerder Patricia van der Linden.

Ze benadrukt het belang van de Ketenaanpak Medicijnresten uit water – waarin de rijksoverheid, de Unie van Waterschappen, drinkwaterbedrijven, gemeenten en verschillende partijen uit de zorgsector samenwerken om medicijnresten in oppervlakte- en grondwater terug te dringen.

"Op dit moment moeten drinkwaterbedrijven extra zuiveringen toepassen, terwijl in de Europese Kaderrichtlijn Water is afgesproken dat de kwaliteit van de bronnen omhoog moet en de zuiveringsinspanningen om drinkwater te maken omlaag kunnen. Daarom is het belangrijk dat iedereen in de keten doet wat hij kan. Bij voorkeur via maatregelen aan de bron; van de farmaceutische industrie tot aan zorgverleners tot aan de watersector. De drinkwaterbedrijven voeren nu al allerlei pilots uit, samen met zorgpartijen en waterschappen, om de emissie van medicijnresten naar drinkwaterbronnen zoveel mogelijk te beperken."

Lees het rapport Geneesmiddelen en waterkwaliteit op de website van het RIVM

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het