Amsterdam heeft een speciaal putdeksel onthuld dat refereert aan het 750-jarig bestaan van de stad. Het door kunstenaar Alex Fischer ontworpen deksel heeft deze week een plek gekregen op het Waterlooplein. Wethouder Melanie van der Horst en kinderburgemeester Rüya onthulden het putdeksel.
Het kunstproject is een eerbetoon aan de verborgen infrastructuur onder de stad, waarvan de aanleg ongeveer 150 jaar geleden begon. Het rioolstelsel voor afvoer van afval- en regenwater speelt sinsdien een onmisbare rol in de waterhuishouding van Amsterdam, schrijft Waternet, het watercyclusbedrijf van de stad, dat het speciale deksel heeft laten ontwerpen. Het deksel zal op verschillende plekken in de stad worden geplaatst.
In Amsterdam liggen meer dan 150.000 putdeksels. Ze geven toegang tot het rioolstelsel onder de stad. Saskia de Haas, directeur assets en operatie bij Waternet: “Voor veel Amsterdammers een onzichtbare wereld die 750 jaar terug nog open bloot op straat lag. Ooit werd al het afvalwater nog in de grachten geloosd. Met deze putdeksel sluiten we aan bij de ambities van Amsterdam 750 jaar om onbekende verhalen te vertellen en willen we toekomstige generaties bewustmaken van een bijzondere ondergrondse wereld.”
Met de symbolische overhandiging van de eerste Amsterdam 750 jaar putdeksel sluit Waternet aan bij de ambities van de jubilerende stad: vertellen van onbekende verhalen en toekomstige generaties bewust maken van een nieuwe, onzichtbare ondergrondse wereld.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.