Waternet kan zich niet vinden in het door Follow the Money geschetste beeld dat de digitale omgeving onveilig zou zijn. Volgens het Amsterdamse waterbedrijf zijn er de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet bij het verbeteren hiervan. Waternet schakelt nu een externe partij in om de digitale beveiliging onder de loep te nemen.

Waternet liet al meteen weten het oneens te zijn met de conclusies van het artikel, dat het journalistieke onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) ruim een week geleden publiceerde. Dat wordt nu wat verder toegelicht zonder op details in te gaan.

“Juist omdat Waternet een vitale functie vervult, is de digitale beveiliging voor de bedrijfsvoering een randvoorwaarde waaraan altijd voldaan moet worden. De opmerkingen uit het stuk van Follow the Money dat er binnen de strategie en bedrijfscultuur van Waternet geen oog is voor security, herkent Waternet dan ook niet. Voor zowel directie als medewerkers ervaren we dit als een vervelende aantijging.”

Waarschuwingen genegeerd volgens FTM
Volgens FTM lekt de digitale beveiliging van Waternet aan alle kanten. Er wordt vooral verwezen naar vertrouwelijke documenten en anonieme interne bronnen. De documenten zouden laten zien dat er een bedrijfscultuur heerst waarbij waarschuwingen van security officers structureel worden genegeerd. Veiligheid is ondergeschikt gemaakt aan gebruiksgemak en ingesleten gewoonten, aldus FTM.

De lat ligt hoog bij veiligheid, omdat Waternet vitale diensten levert. Het bedrijf zette vanaf 2010 een grote digitaliseringsslag in. Dat heeft geleid tot diverse problemen bij de beveiliging van het interne netwerk, stelt FTM. Zo staat de achterdeur open omdat medewerkers gegevens kunnen downloaden op eigen telefoons, laptops en tablets en worden kritieke kwetsbaarheden genegeerd. Andere problemen zijn kwetsbare desktops en servers, overautorisatie van medewerkers en een slechte netwerkarchitectuur. FTM haalt een uitspraak van een interne bron aan over het risico op hacken: “De grap wordt wel eens gemaakt dat je dan heel Amsterdam onder water kunt zetten.”

Validering van digitale veiligheid
Waternet meldt: “De huidige berichtgeving over onze digitale beveiliging is grotendeels gebaseerd op verouderde en/of onjuiste informatie. Veel van de genoemde veiligheidsproblemen zijn verholpen en er wordt hard gewerkt om de verdere knelpunten aan te pakken. Digitale beveiliging vraagt nu eenmaal continue aandacht en alertheid.”

Daarover wil het Amsterdamse watercyclusbedrijf nu ook zekerheid hebben. “Juist omdat de digitale veiligheid essentieel is voor de taakuitvoering door Waternet en omdat Waternet in de afgelopen jaren belangrijke stappen heeft gezet in het verbeteren hiervan, is het belangrijk dit te laten valideren. Daarom gaat Waternet opdracht verlenen om de bevindingen van FTM extern te onderzoeken.” 

 

MEER INFORMATIE
Artikel van FTM (betaald)

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost
Laat ik eerlijk zijn, de afgelopen drie jaar heb ik met vele mensen over dit thema gesproken. En elke keer valt mij 2 dingen op A) veel mensen weten niet echt wat waterschappen zijn en wat ze doen B) als je uitlegt dat het ook een overheidsorganisatie is op nivo van gemeente en met bestuursverkiezingen, dan fronst men de wenkbrauwen eerst, maar dan vindt men het tevens vreemd dat er ook niet-politieke organisaties in meedoen. Dus samengevat, gemiddelde snapt men er niks van maar we hebben wel een mening, over politisering in dit geval. Realiseer aub dat mensen überhaupt komen stemmen op deze functionele overheid omdat het tegenwoordig tegelijkertijd uitgevoerd wordt met de verkiezingen voor de provincies. Maak ik me zorgen, jazeker. Het is functionele overheid dus dat vraagt ook een zekere mate van inhoudelijke kennis van de specifieke taken van de waterschappen. Ik geef dus graag de suggestie om nu echt door te jassen en het waterschap (-sbestuur) op te heffen, de kennis te borgen, het watersysteembeheer onder provincie te zetten (politiek) en het zuiveringsbeheer apart te zetten als nutsbedrijf, zoals bijvoorbeeld de drinkwaterbedrijven, met functioneel toezicht. Alleen dan kan ook de vergunningverlening en handhaving van rwzi’s –en misschien ook wel van riooloverstorten- eindelijk eens zuiver gaan geschieden. Succes.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!