0
0
0
s2smodern

Het Amsterdamse waterbedrijf Waternet heeft op 13 april The Calcite Factory in gebruik genomen. In de proeffabriek wordt kalk (calciet) uit drinkwater bewerkt tot hoogwaardige producten.

The Calcite Factory staat in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. In de proeffabriek test Waternet een nieuw procedé (drogen, vermalen en hygiëniseren) voor hergebruik van kalk. De methode is ontwikkeld in samenwerking met het Britse bedrijf Advance Minerals.

Een deel van de kalkkorrels die uit het eigen leidingwater worden gehaald, wordt als entmateriaal hergebruikt voor ontharding van het drinkwater (om water te ontkalken moet er iets worden toegevoegd waar kalk zich aan kan hechten). Door het hergebruik hoeft het waterbedrijf niet langer gebruik te maken van calciet dat gewonnen wordt in groeves in Italië.

Dat biedt meerdere voordelen: er wordt geen eindige grondstof meer gebruikt, de inkoop- en transportkosten vervallen en de opgewerkte kalk uit The Calcite Factory is ook veel zuiverder, aldus het waterbedrijf. Het hergebruik past bovendien in de ambities van het bedrijf om in 2020 klimaatneutraal te zijn.

Waternet verwacht 10 procent van de kalk die wordt gewonnen opnieuw te gebruiken voor het ontharden van het Amsterdamse drinkwater. De overige 90 procent verkoopt AquaMinerals aan andere drinkwaterbedrijven en de industrie (tapijt, papier, glas). 

Waternet wil in drie jaar bepalen of het concept levensvatbaar is. Andere waterbedrijven kunnen participeren in de proef, laat Waternet weten. “Ze kunnen (zandvrije) kalkkorrels brengen en entmateriaal ophalen voor eigen ontharding.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.
Prima stuk! Nu het draagvlak nog. Zet 'm op! Als een hoger waterpeil in een stadspark (Alkmaar), eigendom van de gemeente al kan worden tegen gehouden door de CDA (met alle middelen om de 2 boeren/pachters te ontzien) ten koste van de weidevogels!!!! Dan moet er nog heel wat water....
De door Patrick Jansen gevraagde koerswijziging is geen wens maar een 'must'. Lastig is dat dit niet van de ene op de andere dag te realiseren is. Maar we moeten wel nú beginnen, anders verandert er niets. Het begint met de mindset!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.