secundair logo knw 1

Het Amsterdamse waterbedrijf Waternet heeft op 13 april The Calcite Factory in gebruik genomen. In de proeffabriek wordt kalk (calciet) uit drinkwater bewerkt tot hoogwaardige producten.

The Calcite Factory staat in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. In de proeffabriek test Waternet een nieuw procedé (drogen, vermalen en hygiëniseren) voor hergebruik van kalk. De methode is ontwikkeld in samenwerking met het Britse bedrijf Advance Minerals.

Een deel van de kalkkorrels die uit het eigen leidingwater worden gehaald, wordt als entmateriaal hergebruikt voor ontharding van het drinkwater (om water te ontkalken moet er iets worden toegevoegd waar kalk zich aan kan hechten). Door het hergebruik hoeft het waterbedrijf niet langer gebruik te maken van calciet dat gewonnen wordt in groeves in Italië.

Dat biedt meerdere voordelen: er wordt geen eindige grondstof meer gebruikt, de inkoop- en transportkosten vervallen en de opgewerkte kalk uit The Calcite Factory is ook veel zuiverder, aldus het waterbedrijf. Het hergebruik past bovendien in de ambities van het bedrijf om in 2020 klimaatneutraal te zijn.

Waternet verwacht 10 procent van de kalk die wordt gewonnen opnieuw te gebruiken voor het ontharden van het Amsterdamse drinkwater. De overige 90 procent verkoopt AquaMinerals aan andere drinkwaterbedrijven en de industrie (tapijt, papier, glas). 

Waternet wil in drie jaar bepalen of het concept levensvatbaar is. Andere waterbedrijven kunnen participeren in de proef, laat Waternet weten. “Ze kunnen (zandvrije) kalkkorrels brengen en entmateriaal ophalen voor eigen ontharding.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.