secundair logo knw 1

Het Amsterdamse waterbedrijf Waternet heeft op 13 april The Calcite Factory in gebruik genomen. In de proeffabriek wordt kalk (calciet) uit drinkwater bewerkt tot hoogwaardige producten.

The Calcite Factory staat in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. In de proeffabriek test Waternet een nieuw procedé (drogen, vermalen en hygiëniseren) voor hergebruik van kalk. De methode is ontwikkeld in samenwerking met het Britse bedrijf Advance Minerals.

Een deel van de kalkkorrels die uit het eigen leidingwater worden gehaald, wordt als entmateriaal hergebruikt voor ontharding van het drinkwater (om water te ontkalken moet er iets worden toegevoegd waar kalk zich aan kan hechten). Door het hergebruik hoeft het waterbedrijf niet langer gebruik te maken van calciet dat gewonnen wordt in groeves in Italië.

Dat biedt meerdere voordelen: er wordt geen eindige grondstof meer gebruikt, de inkoop- en transportkosten vervallen en de opgewerkte kalk uit The Calcite Factory is ook veel zuiverder, aldus het waterbedrijf. Het hergebruik past bovendien in de ambities van het bedrijf om in 2020 klimaatneutraal te zijn.

Waternet verwacht 10 procent van de kalk die wordt gewonnen opnieuw te gebruiken voor het ontharden van het Amsterdamse drinkwater. De overige 90 procent verkoopt AquaMinerals aan andere drinkwaterbedrijven en de industrie (tapijt, papier, glas). 

Waternet wil in drie jaar bepalen of het concept levensvatbaar is. Andere waterbedrijven kunnen participeren in de proef, laat Waternet weten. “Ze kunnen (zandvrije) kalkkorrels brengen en entmateriaal ophalen voor eigen ontharding.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed bezig, Phebe. Ga zo door.
Mark van der Laan Zoekt en gij zult vinden
Goed bezig, Harrie. Blijf vooral columns schrijven.
Het zou natuurlijk ook juist heel fijn zijn voor de natuur als er meer broedplaatsen komen voor insecten. Hebben de vleermuizen en de vogels ook wat te eten.
Lijkt mij toch opvallend dat als het "diepzuigen" gestart wordt de kade onderuit gaat. Daar moet toch een verband zijn. Diep zuigen bij zandwinning gaat er van uit dat zand in diepere lagen gaat "toelopen, vloeien" naar de "zuigmond" van een baggervaartuig onder een natuurlijk flauwe hoek. De hoek is afhankelijk van de waterspanning in de zandlaag,  korrelgrootte en vorm van het zand in de zandlaag. Als het zand zo, via de hellingshoek onder de oever afvloeit en wordt weggezogen ontstaat daar instabiliteit, "bresvloeiing", waardoor het talud wegzakt. Dat is hier waarschijnlijk gebeurt, lijkt me. Is niet de eerste keer dat dat in Nederland gebeurt.  
Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.