secundair logo knw 1

Het Amsterdamse waterbedrijf Waternet heeft op 13 april The Calcite Factory in gebruik genomen. In de proeffabriek wordt kalk (calciet) uit drinkwater bewerkt tot hoogwaardige producten.

The Calcite Factory staat in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. In de proeffabriek test Waternet een nieuw procedé (drogen, vermalen en hygiëniseren) voor hergebruik van kalk. De methode is ontwikkeld in samenwerking met het Britse bedrijf Advance Minerals.

Een deel van de kalkkorrels die uit het eigen leidingwater worden gehaald, wordt als entmateriaal hergebruikt voor ontharding van het drinkwater (om water te ontkalken moet er iets worden toegevoegd waar kalk zich aan kan hechten). Door het hergebruik hoeft het waterbedrijf niet langer gebruik te maken van calciet dat gewonnen wordt in groeves in Italië.

Dat biedt meerdere voordelen: er wordt geen eindige grondstof meer gebruikt, de inkoop- en transportkosten vervallen en de opgewerkte kalk uit The Calcite Factory is ook veel zuiverder, aldus het waterbedrijf. Het hergebruik past bovendien in de ambities van het bedrijf om in 2020 klimaatneutraal te zijn.

Waternet verwacht 10 procent van de kalk die wordt gewonnen opnieuw te gebruiken voor het ontharden van het Amsterdamse drinkwater. De overige 90 procent verkoopt AquaMinerals aan andere drinkwaterbedrijven en de industrie (tapijt, papier, glas). 

Waternet wil in drie jaar bepalen of het concept levensvatbaar is. Andere waterbedrijven kunnen participeren in de proef, laat Waternet weten. “Ze kunnen (zandvrije) kalkkorrels brengen en entmateriaal ophalen voor eigen ontharding.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....
Doekjes niet meer produceren. De mensen luisteren toch niet . In de Vinex- wijken was en is dit een groot probleem.