0
0
0
s2smodern

De Amsterdamse wijk Buiksloterham krijgt in 2018 een eigen verwerkingsstation waar uit ontlasting en urine direct grondstoffen als fosfaat en biogas worden teruggewonnen. 600 huizen zullen op het station, dat zal gaan drijven op een ark, worden aangesloten.

Volgens de initiatiefnemers, de gemeente Amsterdam, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, woningcorporatie de Alliantie en de vereniging Schoon Schip, wordt dit het eerste project voor waterzuivering op wijkniveau in Nederland op deze schaal. Waterbedrijf Waternet zal het station bouwen. "Deze pilot biedt ons de kans om te bekijken of decentrale sanitatie betere resultaten oplevert dan centrale zuivering," zegt Diane Kleinhout van Waternet.

De ontlasting en urine worden direct gescheiden van ander afvalwater in huis. Er zijn twee stromen, een zwarte, het toiletwater, en een grijze: het andere water (onder meer uit gootsteen en douche). Uit het toiletwater wordt biogas en fosfaat teruggewonnen. Uit het andere water zal warmte worden gehaald. "We verwachten op deze manier effectiever te kunnen werken. Het water hoeft nu niet meer eerst naar de RWZI in Amsterdam West om daar te worden gezuiverd. Dat kost minder energie en bovendien komt het water uit het toilet via een vacuümriool onverdund binnen op het grondstoffenstation."

Bewoners van de wijk Buiksloterham zullen volgens Kleinhout niet veel merken van de waterzuivering op wijkniveau. Of althans, niets negatiefs. "De huizen krijgen een vacuüm, dus waterloos toilet. De bewoners krijgen een uitgebreide instructie over het gebruik en schoonmaken van de toiletten. Omdat ze minder spoelwater gebruiken, zullen de bewoners waarschijnlijk zelfs een lagere waterrekening krijgen."

Dat het een pilotproject is, wil niet zeggen dat Waternet en de gemeente Amsterdam in afwachting van de resultaten geen soortgelijke projecten ontwikkelen. "Er wordt veel gebouwd in de stad en we bekijken of het ook technisch mogelijk is vergelijkbare stations te bouwen. Daarnaast gaan we in de toekomst ook onderzoeken of het mogelijk is medicijnresten en hormonen uit het toiletwater te halen."

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michaël BentvelsenHet onderzoek heeft helaas niet gekeken naar slijtagedeeltjes van banden van het wegverkeer. Was mooi geweest als die ook meegenomen hadden kunnen worden, maar vereist blijkbaar andere analysetechniek.
En hoe zit het dan met de 120 verdwenen bomen aan de zuiderlandsezeedijk/zuidijk bij Oude-Tonge?
Waarom is daar zo niet mee omgaan, ook daar waren vleermuizen en was er landschapswaarden.
En waarom komen er daar geen bomen terug?
@Reintje PaijmansDank voor uw aanvulling. Inderdaad de dennenbossen zijn aangeplant om 'woeste gronden te ontginnen' en voor de productie van hout voor in onze mijnen. Dat was mij bekend.
Zijn de rubbers afkomstig van slijtage van autobanden dat via de lucht als fijnstof en afspoeling van de weg in het oppervlaktewater terecht komt. Bandenslijpsel is volgens mij een onderschat milieuprobleem qua milieuimpact. Wel allemaal gillen als er rubberkorrels op de sportvelden (wat spoelt daar niet van uit) liggen waar de kindjes aan bloot staan, maar ondertussen zelf rijgedrag niet aanpassen.
Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.