secundair logo knw 1

Afbeelding: YouTube/Waternet

De Amsterdamse wijk Buiksloterham krijgt in 2018 een eigen verwerkingsstation waar uit ontlasting en urine direct grondstoffen als fosfaat en biogas worden teruggewonnen. 600 huizen zullen op het station, dat zal gaan drijven op een ark, worden aangesloten.

Volgens de initiatiefnemers, de gemeente Amsterdam, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, woningcorporatie de Alliantie en de vereniging Schoon Schip, wordt dit het eerste project voor waterzuivering op wijkniveau in Nederland op deze schaal. Waterbedrijf Waternet zal het station bouwen. "Deze pilot biedt ons de kans om te bekijken of decentrale sanitatie betere resultaten oplevert dan centrale zuivering," zegt Diane Kleinhout van Waternet.

De ontlasting en urine worden direct gescheiden van ander afvalwater in huis. Er zijn twee stromen, een zwarte, het toiletwater, en een grijze: het andere water (onder meer uit gootsteen en douche). Uit het toiletwater wordt biogas en fosfaat teruggewonnen. Uit het andere water zal warmte worden gehaald. "We verwachten op deze manier effectiever te kunnen werken. Het water hoeft nu niet meer eerst naar de RWZI in Amsterdam West om daar te worden gezuiverd. Dat kost minder energie en bovendien komt het water uit het toilet via een vacuümriool onverdund binnen op het grondstoffenstation."

Bewoners van de wijk Buiksloterham zullen volgens Kleinhout niet veel merken van de waterzuivering op wijkniveau. Of althans, niets negatiefs. "De huizen krijgen een vacuüm, dus waterloos toilet. De bewoners krijgen een uitgebreide instructie over het gebruik en schoonmaken van de toiletten. Omdat ze minder spoelwater gebruiken, zullen de bewoners waarschijnlijk zelfs een lagere waterrekening krijgen."

Dat het een pilotproject is, wil niet zeggen dat Waternet en de gemeente Amsterdam in afwachting van de resultaten geen soortgelijke projecten ontwikkelen. "Er wordt veel gebouwd in de stad en we bekijken of het ook technisch mogelijk is vergelijkbare stations te bouwen. Daarnaast gaan we in de toekomst ook onderzoeken of het mogelijk is medicijnresten en hormonen uit het toiletwater te halen."

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.