secundair logo knw 1

Het digitale instrument HERMANA moet de regionale overheid in Colombia helpen bij duurzaam watermanagement. Het dashboard is ontwikkeld samen met Nederlandse partijen als Deltares, Hydrologic en FutureWater.

Water is er in principe voldoende in de Valle del Cauca, een van de belangrijkste departementen aan de westkust van Colombia. Maar met duurzaam watermanagement heeft de verantwoordelijke Corporacion Autonomo Regional del Valle del Cauca (CVC) nog wel eens moeite, weet Marta Faneca van Deltares. ''Er is heel veel informatie, maar die is nogal versnipperd en niet of te laat toegankelijk. En het zijn verschillende formats.’’

Samen met de Nederlandse partijen Hydrologic, FutureWater, de Dutch Water Authorities en de CVC ontwikkelde Deltares daarom het digitale instrument HERMANA, een dashboard waarin alle informatie wordt verzameld en geordend. Op basis hiervan kunnen betere beslissingen worden genomen, zo is het idee.

''De stad Cali bijvoorbeeld, een miljoenenstad, is afhankelijk van de grote rivieren’’, vertelt Faneca. ''De hoeveelheid en de kwaliteit van het water wordt gemeten, zodat we weten of het als drinkwater gebruikt kan worden. En als er een alternatief nodig is, zien we dat gelijk.’’

Satellietgegevens
Ook voor bijvoorbeeld de suikerrietteelt, een belangrijke bron van inkomsten in het gebied, is de toevoer van water erg belangrijk.

HERMANA - het woord betekent zuster in het Spaans - is een afkorting voor HERramienta para el MANejo integral del Agua. Het systeem combineert gegevens en functies van het Delft FEWS Colombia-systeem, dat waarschuwt voor overstromingen, satellietgegevens van InfoSequia (FutureWater), GeoCVC en het platform HydroNET (Hydrologic).

Het ligt in de bedoeling HERMANA, dat gisteren in Colombia werd gelanceerd, verder te ontwikkelen voor andere gebieden in het Zuid-Amerikaanse land.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Deltares

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder dat Boutkan en Buijsse beter weten wat de problemen in het riool en bij de afvalwaterverwerking zijn, dan de daarin gespecialiseerde organisaties.
Afgezien daarvan, kan een kleuter bedenken dat als plastic (a) in het milieu een probleem is én (b) "nul" vocht opneemt, dat het dan ook niet handig is om dit in wegwerpdoekjes te verwerken die NIET gescheiden ingezameld worden maar met het toiletwater worden weggespoeld.  
Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.