secundair logo knw 1

Het digitale instrument HERMANA moet de regionale overheid in Colombia helpen bij duurzaam watermanagement. Het dashboard is ontwikkeld samen met Nederlandse partijen als Deltares, Hydrologic en FutureWater.

Water is er in principe voldoende in de Valle del Cauca, een van de belangrijkste departementen aan de westkust van Colombia. Maar met duurzaam watermanagement heeft de verantwoordelijke Corporacion Autonomo Regional del Valle del Cauca (CVC) nog wel eens moeite, weet Marta Faneca van Deltares. ''Er is heel veel informatie, maar die is nogal versnipperd en niet of te laat toegankelijk. En het zijn verschillende formats.’’

Samen met de Nederlandse partijen Hydrologic, FutureWater, de Dutch Water Authorities en de CVC ontwikkelde Deltares daarom het digitale instrument HERMANA, een dashboard waarin alle informatie wordt verzameld en geordend. Op basis hiervan kunnen betere beslissingen worden genomen, zo is het idee.

''De stad Cali bijvoorbeeld, een miljoenenstad, is afhankelijk van de grote rivieren’’, vertelt Faneca. ''De hoeveelheid en de kwaliteit van het water wordt gemeten, zodat we weten of het als drinkwater gebruikt kan worden. En als er een alternatief nodig is, zien we dat gelijk.’’

Satellietgegevens
Ook voor bijvoorbeeld de suikerrietteelt, een belangrijke bron van inkomsten in het gebied, is de toevoer van water erg belangrijk.

HERMANA - het woord betekent zuster in het Spaans - is een afkorting voor HERramienta para el MANejo integral del Agua. Het systeem combineert gegevens en functies van het Delft FEWS Colombia-systeem, dat waarschuwt voor overstromingen, satellietgegevens van InfoSequia (FutureWater), GeoCVC en het platform HydroNET (Hydrologic).

Het ligt in de bedoeling HERMANA, dat gisteren in Colombia werd gelanceerd, verder te ontwikkelen voor andere gebieden in het Zuid-Amerikaanse land.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Deltares

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.