0
0
0
s2sdefault

Waterschap De Dommel wil energie uit het water gaan gebruiken om de kwaliteit van het water te meten. De waterkwaliteit wordt vervolgens via een lamp met een rode of een groene kleur duidelijk gemaakt

Waterschap De Dommel participeert in een project van start-up Living Lights en doet dat samen met Waterschap Schieland en de Krimpenerwaard en een organisatie van de gemeente Rotterdam. “We kwamen het idee tegen tijdens de Dutch Design Week,” vertelt Jan van de Graaf, adviseur waterkwaliteit bij De Dommel. “Het interessante aan het idee is dat we enerzijds meewerken aan innovaties in de energietransitie. Anderzijds kunnen we het publiek op een mooie manier informeren over de kwaliteit van het water.

Als organisch materiaal uit water of slib wordt afgebroken, worden er door bacteriën elektronen uitgestoten. Door kleine drijvende energiegenerators kunnen deze elektronen worden opgevangen en worden omgezet in elektriciteit. “In potentie zijn water, en vooral slib, krachtige energiebronnen,” zegt Van de Graaf. “Het is interessant om bij zulke innovaties betrokken te zijn. Denk aan zonnepanelen. Dat begon ook heel klein en nu zie je zo overal.”

Het idee van Living Lights is om met behulp van sensoren de kwaliteit van het water te monitoren. De waterkwaliteit wordt via een lamp doorgegeven. De lampen kunnen van kleur veranderen. Als de waterkwaliteit in orde is, schijnt de lamp groen. Neemt de kwaliteit af, verkleuren de lampen van groen naar rood.

Volgens Van de Graaf staat het concept nog aan het begin van de ontwikkeling. Ik verwacht niet dat de lampen heel snel in de beken of de zwemplassen zullen liggen. Maar het is een mooi toekomstbeeld om op kenmerkende punten van ons meetnet via zulke lampen het publiek bewust te maken van de kwaliteit, en de kwetsbaarheid, van het water.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.