0
0
0
s2sdefault

Waterschap De Dommel wil energie uit het water gaan gebruiken om de kwaliteit van het water te meten. De waterkwaliteit wordt vervolgens via een lamp met een rode of een groene kleur duidelijk gemaakt

Waterschap De Dommel participeert in een project van start-up Living Lights en doet dat samen met Waterschap Schieland en de Krimpenerwaard en een organisatie van de gemeente Rotterdam. “We kwamen het idee tegen tijdens de Dutch Design Week,” vertelt Jan van de Graaf, adviseur waterkwaliteit bij De Dommel. “Het interessante aan het idee is dat we enerzijds meewerken aan innovaties in de energietransitie. Anderzijds kunnen we het publiek op een mooie manier informeren over de kwaliteit van het water.

Als organisch materiaal uit water of slib wordt afgebroken, worden er door bacteriën elektronen uitgestoten. Door kleine drijvende energiegenerators kunnen deze elektronen worden opgevangen en worden omgezet in elektriciteit. “In potentie zijn water, en vooral slib, krachtige energiebronnen,” zegt Van de Graaf. “Het is interessant om bij zulke innovaties betrokken te zijn. Denk aan zonnepanelen. Dat begon ook heel klein en nu zie je zo overal.”

Het idee van Living Lights is om met behulp van sensoren de kwaliteit van het water te monitoren. De waterkwaliteit wordt via een lamp doorgegeven. De lampen kunnen van kleur veranderen. Als de waterkwaliteit in orde is, schijnt de lamp groen. Neemt de kwaliteit af, verkleuren de lampen van groen naar rood.

Volgens Van de Graaf staat het concept nog aan het begin van de ontwikkeling. Ik verwacht niet dat de lampen heel snel in de beken of de zwemplassen zullen liggen. Maar het is een mooi toekomstbeeld om op kenmerkende punten van ons meetnet via zulke lampen het publiek bewust te maken van de kwaliteit, en de kwetsbaarheid, van het water.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Aan ambitie geen gebrek! Geweldig. Ben benieuwd wat voor kennis dit gaat opleveren!
Frank Agterberg H2O/Waternetwerk
@Paul GootjesBeste Paul, het was destijds onmogelijk om een milieuhygiënische verklaring te verkrijgen (voor dat 'grout') omdat testprocedures en -mogelijkheden nog niet bestonden terwijl ILT wél aandrong op het volledig afvullen van boorgaten met precies dat materiaal. Er is met vereende krachten door leveranciers, CI's en eindgebruikers gewerkt aan een goede testmethode en daarmee de vereiste verklaringen. Dat heeft al met al tot medio 2020 geduurd. Inmiddels is dat dus opgelost en is de discussie verschoven naar de thermische geleidbaarheid en mengverhoudingen van het grout met het oog op de energetische en milieutechnische prestaties.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Ook is het opvallend dat er niet gesproken wordt over de toepassing van ongekeurde HDPE bodemlussen.
Lekkage en veel weerstand, wat de hele levensduur voor extra energiegebruik zorgt wordt niet genoemd.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Wel vreemd dat ILT in 2019 de overtreding toeliet dat er stoffen zonder geldige milieu hygiënische verklaring werden gebruikt. Dit werd medegedeeld in een brief van ILT op 28 februari waarbij de tijd werd gegeven tot 31 december 2019 om "de overtreding zo spoedig mogelijk ongedaan te maken"

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.