Waterschap De Dommel wil energie uit het water gaan gebruiken om de kwaliteit van het water te meten. De waterkwaliteit wordt vervolgens via een lamp met een rode of een groene kleur duidelijk gemaakt
Waterschap De Dommel participeert in een project van start-up Living Lights en doet dat samen met Waterschap Schieland en de Krimpenerwaard en een organisatie van de gemeente Rotterdam. “We kwamen het idee tegen tijdens de Dutch Design Week,” vertelt Jan van de Graaf, adviseur waterkwaliteit bij De Dommel. “Het interessante aan het idee is dat we enerzijds meewerken aan innovaties in de energietransitie. Anderzijds kunnen we het publiek op een mooie manier informeren over de kwaliteit van het water.
Als organisch materiaal uit water of slib wordt afgebroken, worden er door bacteriën elektronen uitgestoten. Door kleine drijvende energiegenerators kunnen deze elektronen worden opgevangen en worden omgezet in elektriciteit. “In potentie zijn water, en vooral slib, krachtige energiebronnen,” zegt Van de Graaf. “Het is interessant om bij zulke innovaties betrokken te zijn. Denk aan zonnepanelen. Dat begon ook heel klein en nu zie je zo overal.”
Het idee van Living Lights is om met behulp van sensoren de kwaliteit van het water te monitoren. De waterkwaliteit wordt via een lamp doorgegeven. De lampen kunnen van kleur veranderen. Als de waterkwaliteit in orde is, schijnt de lamp groen. Neemt de kwaliteit af, verkleuren de lampen van groen naar rood.
Volgens Van de Graaf staat het concept nog aan het begin van de ontwikkeling. “Ik verwacht niet dat de lampen heel snel in de beken of de zwemplassen zullen liggen. Maar het is een mooi toekomstbeeld om op kenmerkende punten van ons meetnet via zulke lampen het publiek bewust te maken van de kwaliteit, en de kwetsbaarheid, van het water.”
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?