secundair logo knw 1

Het Hoogheemraadschap van Delfland publiceerde vorige week zijn waterkwaliteitsrapportage. Het Hoogheemraadschap concludeert dat de waterkwaliteitsverbetering in de glastuinbouwgebieden stagneert.

Uit de meetresultaten in 2016 blijkt dat de concentraties bestrijdingsmiddelen en meststoffen nog te hoog zijn. Vooral in de glastuinbouwgebieden werden normoverschrijdingen gemeten. Het Hoogheemraadschap wil samen met de glastuinbouwsector en de gemeenten tot duurzame verbeteringen komen.

Guus Meis van branchevereniging LTO Glaskracht Nederland denkt ook dat samenwerking de sleutel voor een verbeterde waterkwaliteit is. "We hebben al afgesproken dat er gebiedsgericht zal worden gemeten. Dat betekent dat tuinders meteen aangesproken kunnen worden als er te veel water weglekt uit hun kas. Als ze bewust water lozen, dan weten ze zelf ook wel dat ze niet goed bezig zijn en mogen ze wat ons betreft hard aangepakt worden. Maar in verreweg de meeste gevallen zal het om onbewuste lozingen gaan. Dan kunnen we de problemen oplossen."

Volgens Meis hebben veel tuinders zelf het idee over een goed watersysteem te beschikken, maar is dat niet altijd het geval. Kassen kunnen lekken of beschikken over watersystemen met te weinig capaciteit, zonder dat de tuinder dit weet. "Die onwetendheid moeten we wegnemen en daar gaan we de komende jaren vol op inzetten."

Dat doet de brancheorganisatie ook door met installateurs te kijken naar zwakke plekken en verbeterpunten in nieuwe waterinstallaties en door een onderhoudslijst te ontwikkelen waarmee de tuinders zelf hun installaties kunnen checken. "In de sector willen we echt zorgen voor een duurzame aanpak. We hopen natuurlijk dat de afspraken snel resultaat sorteren, maar het belangrijkste is misschien wel dat we over een paar jaar aan de grafieken zien dat we echt op de goede weg zitten."

Hier leest u de waterkwaliteitsrapportage van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.