Het Hoogheemraadschap van Delfland publiceerde vorige week zijn waterkwaliteitsrapportage. Het Hoogheemraadschap concludeert dat de waterkwaliteitsverbetering in de glastuinbouwgebieden stagneert.

Uit de meetresultaten in 2016 blijkt dat de concentraties bestrijdingsmiddelen en meststoffen nog te hoog zijn. Vooral in de glastuinbouwgebieden werden normoverschrijdingen gemeten. Het Hoogheemraadschap wil samen met de glastuinbouwsector en de gemeenten tot duurzame verbeteringen komen.

Guus Meis van branchevereniging LTO Glaskracht Nederland denkt ook dat samenwerking de sleutel voor een verbeterde waterkwaliteit is. "We hebben al afgesproken dat er gebiedsgericht zal worden gemeten. Dat betekent dat tuinders meteen aangesproken kunnen worden als er te veel water weglekt uit hun kas. Als ze bewust water lozen, dan weten ze zelf ook wel dat ze niet goed bezig zijn en mogen ze wat ons betreft hard aangepakt worden. Maar in verreweg de meeste gevallen zal het om onbewuste lozingen gaan. Dan kunnen we de problemen oplossen."

Volgens Meis hebben veel tuinders zelf het idee over een goed watersysteem te beschikken, maar is dat niet altijd het geval. Kassen kunnen lekken of beschikken over watersystemen met te weinig capaciteit, zonder dat de tuinder dit weet. "Die onwetendheid moeten we wegnemen en daar gaan we de komende jaren vol op inzetten."

Dat doet de brancheorganisatie ook door met installateurs te kijken naar zwakke plekken en verbeterpunten in nieuwe waterinstallaties en door een onderhoudslijst te ontwikkelen waarmee de tuinders zelf hun installaties kunnen checken. "In de sector willen we echt zorgen voor een duurzame aanpak. We hopen natuurlijk dat de afspraken snel resultaat sorteren, maar het belangrijkste is misschien wel dat we over een paar jaar aan de grafieken zien dat we echt op de goede weg zitten."

Hier leest u de waterkwaliteitsrapportage van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!