0
0
0
s2sdefault

Aanstaande zaterdag wordt een bijzondere waterkrachtcentrale in de Dommel officieel geopend. Het is de eerste coöperatieve centrale in ons land en grotendeels met behulp van crowdfunding tot stand gekomen.

De waterkrachtcentrale is gebouwd in de stuw in de Dommel bij de Brabantse plaats Sint-Michielsgestel. Jaarlijks zal zo’n 600.000 kilowattuur aan groene stroom worden opgewekt. Dat levert voldoende energie op voor ruim 170 huishoudens in de omgeving.

Jan Taks heeft samen met zijn zoon Bram in 2011 het initiatief voor de centrale genomen. “Door de stuw met drie brede doorlaatopeningen valt jaarlijks 250 miljard liter water 1,8 meter naar beneden. Dat zorgt voor een prachtige waterval. We dachten: waarom wordt deze kolkende dynamiek niet gebruikt om energie op te wekken?” Toen de twee met dit idee aanklopten bij het waterschap De Dommel, keek men eerst vreemd op. “Wij werden aanvankelijk als cowboys beschouwd. Maar daarna hebben we het volste vertrouwen gekregen.”

Er zijn drie grote uitdagingen geweest, vertelt Taks. De eerste was de techniek. De keuze viel op een waterkrachtvijzel van het bedrijf Landustrie in Sneek. De vijzel roteert omdat het rivierwater erdoor stroomt. Dat levert duurzame energie op. De tweede uitdaging was het verkrijgen van de benodigde vergunningen van de gemeente en het waterschap. Taks: “Deze instanties hebben goed meegewerkt. Ook hebben we een exploitatiesubsidie ontvangen op basis van de landelijke subsidieregeling SDE+.”

De financiering is volgens Taks de derde en zeker niet de minste uitdaging geweest. Het project heeft ongeveer 1 miljoen euro gekost. Vier sponsors hebben samen 250.000 euro bijgedragen: de gemeente Sint-Michielsgestel, nationaal landschap Het Groene Woud, de Rabobank en de Stichting DOEN. De rest van het bedrag is verzameld met behulp van crowdfunding.
Taks licht toe: “Vijfhonderd particulieren hebben in totaal 750.000 euro gegeven. Als alles loopt zoals voorzien, krijgen ze elk jaar een dividend van vier procent. Geweldig dat zoveel mensen hierin wilden investeren!”

De waterkrachtcentrale wordt nu als een coöperatie beheerd. De mensen die hebben geïnvesteerd, zijn samen eigenaar. Taks kijkt met voldoening terug op de afgelopen vijf jaar. “Het project is een fantastische ervaring, mede omdat ik het met mijn zoon doe.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.