secundair logo knw 1

Aanstaande zaterdag wordt een bijzondere waterkrachtcentrale in de Dommel officieel geopend. Het is de eerste coöperatieve centrale in ons land en grotendeels met behulp van crowdfunding tot stand gekomen.

De waterkrachtcentrale is gebouwd in de stuw in de Dommel bij de Brabantse plaats Sint-Michielsgestel. Jaarlijks zal zo’n 600.000 kilowattuur aan groene stroom worden opgewekt. Dat levert voldoende energie op voor ruim 170 huishoudens in de omgeving.

Jan Taks heeft samen met zijn zoon Bram in 2011 het initiatief voor de centrale genomen. “Door de stuw met drie brede doorlaatopeningen valt jaarlijks 250 miljard liter water 1,8 meter naar beneden. Dat zorgt voor een prachtige waterval. We dachten: waarom wordt deze kolkende dynamiek niet gebruikt om energie op te wekken?” Toen de twee met dit idee aanklopten bij het waterschap De Dommel, keek men eerst vreemd op. “Wij werden aanvankelijk als cowboys beschouwd. Maar daarna hebben we het volste vertrouwen gekregen.”

Er zijn drie grote uitdagingen geweest, vertelt Taks. De eerste was de techniek. De keuze viel op een waterkrachtvijzel van het bedrijf Landustrie in Sneek. De vijzel roteert omdat het rivierwater erdoor stroomt. Dat levert duurzame energie op. De tweede uitdaging was het verkrijgen van de benodigde vergunningen van de gemeente en het waterschap. Taks: “Deze instanties hebben goed meegewerkt. Ook hebben we een exploitatiesubsidie ontvangen op basis van de landelijke subsidieregeling SDE+.”

De financiering is volgens Taks de derde en zeker niet de minste uitdaging geweest. Het project heeft ongeveer 1 miljoen euro gekost. Vier sponsors hebben samen 250.000 euro bijgedragen: de gemeente Sint-Michielsgestel, nationaal landschap Het Groene Woud, de Rabobank en de Stichting DOEN. De rest van het bedrag is verzameld met behulp van crowdfunding.
Taks licht toe: “Vijfhonderd particulieren hebben in totaal 750.000 euro gegeven. Als alles loopt zoals voorzien, krijgen ze elk jaar een dividend van vier procent. Geweldig dat zoveel mensen hierin wilden investeren!”

De waterkrachtcentrale wordt nu als een coöperatie beheerd. De mensen die hebben geïnvesteerd, zijn samen eigenaar. Taks kijkt met voldoening terug op de afgelopen vijf jaar. “Het project is een fantastische ervaring, mede omdat ik het met mijn zoon doe.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.