0
0
0
s2smodern

In het noordoosten van Nederland werken 31 overheidsorganisaties in de watersector sinds 2011 samen in de Waterketen Groningen Noord-Drenthe. Vandaag werd een samenwerkingsovereenkomst ondertekend, die het voortbestaan van de Waterketen tot 2025 garandeert. De komende jaren maken de samenwerkende organisaties de omgang met klimaatverandering tot speerpunt.

Sinds 2011 werken 31 organisaties samen in het verband Waterketen Groningen-Drenthe. Naast de 23 gemeenten van de provincie Groningen en 4 gemeenten uit Noord Drenthe, zijn dit de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s en het Waterbedrijf Groningen en Waterleidingmaatschappij Drenthe.

Peter Groen 180 vk Peter GroenHet noordoostelijke samenwerkingsverband is een van de circa 45 verbanden waarin overheden op lokaal en regionaal samenwerken op watergebied. “We werken nu een aantal jaar samen en dat is een intensief proces geweest. De 31 deelnemende instellingen waren daar tevreden over, want alle organisaties gaven aan graag op deze manier door te willen”, zegt Peter Groen, waterregisseur Waterketen Groningen en Noord Drenthe. “Door op projecten in de waterwereld samen te werken, en letterlijk bij elkaar aan tafel te zitten, weten de medewerkers van verschillende gemeenten, waterschappen en waterbedrijven elkaar veel beter te vinden”.

TomTom
De samenwerkingsverbanden zijn opgezet om de kosten voor drinkwater, riolering en afvalwaterzuivering naar beneden te brengen. De afgelopen jaren heeft dat bijvoorbeeld geleid tot een uniform exploitatiemodel voor de deelnemende gemeentes en worden alle data eenduidig opgeslagen. Ook is er een soort Tomtom gemaakt waarop het hele watersysteem zichtbaar is. Groen: “Dat is eigenlijk een waterkaart met daarop geïntegreerd het watersysteem van gemeenten en waterschappen. Een waardevol project, waar we de komende jaren ook mee doorgaan”.

Speerpunt klimaat
De oorspronkelijke doelen van de samenwerking blijven behouden. Vanaf 2020 zal het watersamenwerkingsverband daarnaast een speerpunt maken van de omgang met klimaatverandering. “We gaan bijvoorbeeld berekenen hoeveel regenwater het riool aankan en manieren zoeken waarop we samen met inwoners oplossingen kunnen bedenken. Verder willen we onderzoeken of we warmte uit rioolwater kunnen toepassen”.

Kennis delen
Gemeenten blijven volgens Groen zelf verantwoordelijk voor hun klimaatstrategie, maar door regionaal samen te werken, hoeven ze niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. “We zijn natuurlijk met elkaar verbonden. Als samenwerkingsorganisatie gaan we niks voorschrijven, maar we kunnen wel kennis delen en de gemeenten faciliteren.”

Bestuurlijke regie
De afgelopen periode vond de samenwerking vooral op ambtelijk niveau plaats. Tussen 2020 en 2025 zullen de besturen van de gemeenten, waterschappen en waterbedrijven nauwer bij de Waterketen worden betrokken. “Er komt een bestuurlijke regiegroep. Dat geeft ook wel aan dat we de samenwerking willen versterken en over de grenzen van het waterwereldje heen willen kijken. Dat is bijvoorbeeld nodig bij een onderwerp als de regionale energiestrategie. Daar leveren wij als watersector een bijdrage aan, maar daarin spelen natuurlijk ook veel andere partijen een rol”.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Er is volledige LCA berekening gedaan.
Het maken van ongebluste kalk kost veel energie. Is dat meegenomen in de beoordeling?
Boeiend, daar komt wel heel wat jeugdsentiment naar boven. Het lijkt me de moeite waard om het TNO en Stowa onderzoek aan slibverwerking uit de periode 1974 tot 1985 weer eens op een rijtje te zetten en voor de "jeugd" beschikbaar te maken... Zie ook de H2O publicaties uit die tijd.
De uitgaven die gedaan worden tbv klimaat, biodiversiteit, flora en fauna, e.d. moeten gedragen gaan worden door natuur, deze betalen nu al veel en veel te weinig terwijl ze wel een geborgde zetel hebben....Ruil deze zetel in voor eigen huis eigenaren?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het