In het noordoosten van Nederland werken 31 overheidsorganisaties in de watersector sinds 2011 samen in de Waterketen Groningen Noord-Drenthe. Vandaag werd een samenwerkingsovereenkomst ondertekend, die het voortbestaan van de Waterketen tot 2025 garandeert. De komende jaren maken de samenwerkende organisaties de omgang met klimaatverandering tot speerpunt.

Sinds 2011 werken 31 organisaties samen in het verband Waterketen Groningen-Drenthe. Naast de 23 gemeenten van de provincie Groningen en 4 gemeenten uit Noord Drenthe, zijn dit de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s en het Waterbedrijf Groningen en Waterleidingmaatschappij Drenthe.

Peter Groen 180 vk Peter GroenHet noordoostelijke samenwerkingsverband is een van de circa 45 verbanden waarin overheden op lokaal en regionaal samenwerken op watergebied. “We werken nu een aantal jaar samen en dat is een intensief proces geweest. De 31 deelnemende instellingen waren daar tevreden over, want alle organisaties gaven aan graag op deze manier door te willen”, zegt Peter Groen, waterregisseur Waterketen Groningen en Noord Drenthe. “Door op projecten in de waterwereld samen te werken, en letterlijk bij elkaar aan tafel te zitten, weten de medewerkers van verschillende gemeenten, waterschappen en waterbedrijven elkaar veel beter te vinden”.

TomTom
De samenwerkingsverbanden zijn opgezet om de kosten voor drinkwater, riolering en afvalwaterzuivering naar beneden te brengen. De afgelopen jaren heeft dat bijvoorbeeld geleid tot een uniform exploitatiemodel voor de deelnemende gemeentes en worden alle data eenduidig opgeslagen. Ook is er een soort Tomtom gemaakt waarop het hele watersysteem zichtbaar is. Groen: “Dat is eigenlijk een waterkaart met daarop geïntegreerd het watersysteem van gemeenten en waterschappen. Een waardevol project, waar we de komende jaren ook mee doorgaan”.

Speerpunt klimaat
De oorspronkelijke doelen van de samenwerking blijven behouden. Vanaf 2020 zal het watersamenwerkingsverband daarnaast een speerpunt maken van de omgang met klimaatverandering. “We gaan bijvoorbeeld berekenen hoeveel regenwater het riool aankan en manieren zoeken waarop we samen met inwoners oplossingen kunnen bedenken. Verder willen we onderzoeken of we warmte uit rioolwater kunnen toepassen”.

Kennis delen
Gemeenten blijven volgens Groen zelf verantwoordelijk voor hun klimaatstrategie, maar door regionaal samen te werken, hoeven ze niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. “We zijn natuurlijk met elkaar verbonden. Als samenwerkingsorganisatie gaan we niks voorschrijven, maar we kunnen wel kennis delen en de gemeenten faciliteren.”

Bestuurlijke regie
De afgelopen periode vond de samenwerking vooral op ambtelijk niveau plaats. Tussen 2020 en 2025 zullen de besturen van de gemeenten, waterschappen en waterbedrijven nauwer bij de Waterketen worden betrokken. “Er komt een bestuurlijke regiegroep. Dat geeft ook wel aan dat we de samenwerking willen versterken en over de grenzen van het waterwereldje heen willen kijken. Dat is bijvoorbeeld nodig bij een onderwerp als de regionale energiestrategie. Daar leveren wij als watersector een bijdrage aan, maar daarin spelen natuurlijk ook veel andere partijen een rol”.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!