0
0
0
s2smodern

In het noordoosten van Nederland werken 31 overheidsorganisaties in de watersector sinds 2011 samen in de Waterketen Groningen Noord-Drenthe. Vandaag werd een samenwerkingsovereenkomst ondertekend, die het voortbestaan van de Waterketen tot 2025 garandeert. De komende jaren maken de samenwerkende organisaties de omgang met klimaatverandering tot speerpunt.

Sinds 2011 werken 31 organisaties samen in het verband Waterketen Groningen-Drenthe. Naast de 23 gemeenten van de provincie Groningen en 4 gemeenten uit Noord Drenthe, zijn dit de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s en het Waterbedrijf Groningen en Waterleidingmaatschappij Drenthe.

Peter Groen 180 vk Peter GroenHet noordoostelijke samenwerkingsverband is een van de circa 45 verbanden waarin overheden op lokaal en regionaal samenwerken op watergebied. “We werken nu een aantal jaar samen en dat is een intensief proces geweest. De 31 deelnemende instellingen waren daar tevreden over, want alle organisaties gaven aan graag op deze manier door te willen”, zegt Peter Groen, waterregisseur Waterketen Groningen en Noord Drenthe. “Door op projecten in de waterwereld samen te werken, en letterlijk bij elkaar aan tafel te zitten, weten de medewerkers van verschillende gemeenten, waterschappen en waterbedrijven elkaar veel beter te vinden”.

TomTom
De samenwerkingsverbanden zijn opgezet om de kosten voor drinkwater, riolering en afvalwaterzuivering naar beneden te brengen. De afgelopen jaren heeft dat bijvoorbeeld geleid tot een uniform exploitatiemodel voor de deelnemende gemeentes en worden alle data eenduidig opgeslagen. Ook is er een soort Tomtom gemaakt waarop het hele watersysteem zichtbaar is. Groen: “Dat is eigenlijk een waterkaart met daarop geïntegreerd het watersysteem van gemeenten en waterschappen. Een waardevol project, waar we de komende jaren ook mee doorgaan”.

Speerpunt klimaat
De oorspronkelijke doelen van de samenwerking blijven behouden. Vanaf 2020 zal het watersamenwerkingsverband daarnaast een speerpunt maken van de omgang met klimaatverandering. “We gaan bijvoorbeeld berekenen hoeveel regenwater het riool aankan en manieren zoeken waarop we samen met inwoners oplossingen kunnen bedenken. Verder willen we onderzoeken of we warmte uit rioolwater kunnen toepassen”.

Kennis delen
Gemeenten blijven volgens Groen zelf verantwoordelijk voor hun klimaatstrategie, maar door regionaal samen te werken, hoeven ze niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. “We zijn natuurlijk met elkaar verbonden. Als samenwerkingsorganisatie gaan we niks voorschrijven, maar we kunnen wel kennis delen en de gemeenten faciliteren.”

Bestuurlijke regie
De afgelopen periode vond de samenwerking vooral op ambtelijk niveau plaats. Tussen 2020 en 2025 zullen de besturen van de gemeenten, waterschappen en waterbedrijven nauwer bij de Waterketen worden betrokken. “Er komt een bestuurlijke regiegroep. Dat geeft ook wel aan dat we de samenwerking willen versterken en over de grenzen van het waterwereldje heen willen kijken. Dat is bijvoorbeeld nodig bij een onderwerp als de regionale energiestrategie. Daar leveren wij als watersector een bijdrage aan, maar daarin spelen natuurlijk ook veel andere partijen een rol”.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.