secundair logo knw 1

107 inzenders dingen dit jaar mee naar een Waterinnovatieprijs. De prijzen zullen op 12 december worden uitgereikt en zijn verdeeld over vier hoofdcategorieën, ‘Waterveiligheid’, ‘Schoon water’, ‘Voldoende water’ en ‘Digitale transformatie’. Ook is er een nieuwe aanmoedigingsprijs ‘De Dromenvanger’. De categorie ‘Digitale transformatie’ bleek met 36 inzendingen het meest in trek

De organisatoren reiken de Waterinnovatieprijs standaard uit in de drie categorieën die gekoppeld zijn aan de kerntaken van de waterschappen: waterveiligheid, schoon water en voldoende water. “We hebben een vierde categorie om een bepaald actueel thema uit te lichten en te agenderen,” licht Jane Alblas van de Unie van Waterschappen toe.

Digitale kansen voor waterschappen
Dit jaar is gekozen voor de speciale categorie ‘Digitale transformatie’. Volgens Alblas moeten waterschappen zich steeds sneller aanpassen aan digitale innovaties om de kansen te kunnen grijpen die de informatiesamenleving biedt. “Innovaties die dit proces voor de waterschappen kunnen versnellen en versoepelen zijn dit jaar daarom welkom.

Met 36 aanmeldingen bleek deze categorie heel populair. Daarnaast scoorde ‘Schoon water’ met 34 inzendingen ook goed. In de categorie ‘Waterveiligheid’ zijn 10 inzendingen en 16 mensen dingen mee naar een prijs in de categorie ‘Voldoende Water’. Voor een Dromenvanger, geen reguliere categorie maar een nieuwe in het leven geroepen aanmoedigingsprijs, zijn 11 kanshebbers.

Aanmoediging
Bij eerdere edities vielen creatieve ideeën, die nog niet helemaal rijp waren voor een reguliere Waterinnovatieprijs, buiten de boot. “Dat was zonde”, zegt Alblas. “Met De Dromenvanger willen we deze ideeën een podium geven. Nu kunnen innovaties, die bijvoorbeeld nog slechts een businesscase zijn, toch een podium krijgen en de bezoekers van het Waterinnovatiefestival inspireren”.

De Waterinnovatieprijs, een initiatief van de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank, wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt. De jury, onder leiding van voorzitter Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, kiest per categorie een winnaar. De genomineerden daarvoor worden op 14 november bij het Deltacongres bekend gemaakt. Vanaf die bekendmaking kan er door iedereen gestemd worden voor de publieksprijs.

 

MEER INFORMATIE
Website Waterinnovatieprijs
Digitale transformatie en Dromenvanger nieuwe categorieën bij Waterinnovatieprijs 2019
Super Local wint in nieuwe categorie Waterinnovatieprijs 2018

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.