0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

107 inzenders dingen dit jaar mee naar een Waterinnovatieprijs. De prijzen zullen op 12 december worden uitgereikt en zijn verdeeld over vier hoofdcategorieën, ‘Waterveiligheid’, ‘Schoon water’, ‘Voldoende water’ en ‘Digitale transformatie’. Ook is er een nieuwe aanmoedigingsprijs ‘De Dromenvanger’. De categorie ‘Digitale transformatie’ bleek met 36 inzendingen het meest in trek

De organisatoren reiken de Waterinnovatieprijs standaard uit in de drie categorieën die gekoppeld zijn aan de kerntaken van de waterschappen: waterveiligheid, schoon water en voldoende water. “We hebben een vierde categorie om een bepaald actueel thema uit te lichten en te agenderen,” licht Jane Alblas van de Unie van Waterschappen toe.

Digitale kansen voor waterschappen
Dit jaar is gekozen voor de speciale categorie ‘Digitale transformatie’. Volgens Alblas moeten waterschappen zich steeds sneller aanpassen aan digitale innovaties om de kansen te kunnen grijpen die de informatiesamenleving biedt. “Innovaties die dit proces voor de waterschappen kunnen versnellen en versoepelen zijn dit jaar daarom welkom.

Met 36 aanmeldingen bleek deze categorie heel populair. Daarnaast scoorde ‘Schoon water’ met 34 inzendingen ook goed. In de categorie ‘Waterveiligheid’ zijn 10 inzendingen en 16 mensen dingen mee naar een prijs in de categorie ‘Voldoende Water’. Voor een Dromenvanger, geen reguliere categorie maar een nieuwe in het leven geroepen aanmoedigingsprijs, zijn 11 kanshebbers.

Aanmoediging
Bij eerdere edities vielen creatieve ideeën, die nog niet helemaal rijp waren voor een reguliere Waterinnovatieprijs, buiten de boot. “Dat was zonde”, zegt Alblas. “Met De Dromenvanger willen we deze ideeën een podium geven. Nu kunnen innovaties, die bijvoorbeeld nog slechts een businesscase zijn, toch een podium krijgen en de bezoekers van het Waterinnovatiefestival inspireren”.

De Waterinnovatieprijs, een initiatief van de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank, wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt. De jury, onder leiding van voorzitter Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, kiest per categorie een winnaar. De genomineerden daarvoor worden op 14 november bij het Deltacongres bekend gemaakt. Vanaf die bekendmaking kan er door iedereen gestemd worden voor de publieksprijs.

 

MEER INFORMATIE
Website Waterinnovatieprijs
Digitale transformatie en Dromenvanger nieuwe categorieën bij Waterinnovatieprijs 2019
Super Local wint in nieuwe categorie Waterinnovatieprijs 2018

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De titel van dit artikel is nietszeggend en had net zo goed kunnen luiden: 'bij alle watergedragen installaties is er een legionellarisico'. Legionella groeit nou eenmaal in een waterig milieu. Omdat risico het product is van kans en effect gaat het in werkelijkheid om de kans dat legionella kan groeien en het effect daarvan voor de omgeving.
Het risico (als resultante) kan dan gewoon heel erg klein zijn en is dat in de meeste gevallen waarschijnlijk ook. De kans op vermeerdering van legionella in een watersysteem houdt verband met veel factoren waarvan de temperatuur de belangrijkste is. De cases in Boxtel en Son hebben geleerd dat hoge temperaturen (> 30 grC) van het afvalwater hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol hebben gespeeld.
Het is ook al langer bekend dat Legionella pneumophila (als gevaarlijkste soort) vooral bij die temperaturen optimaal groeit. Bij effectieve afdekking en afzuiging van een bassin kan het effect naar de omgeving in feite naar nul worden gereduceerd en daarmee het risico! Het is onzinnig om dat op voorhand voor alle systemen te gaan eisen, want de kans op vermeerdering van Legionella pneumophila in biologische systemen met temperaturen < 30 grC zal ongetwijfeld een stuk kleiner zijn. Laten we dat eerst goed onderzoeken.
Verder is het onbegrijpelijk dat de Omgevingsdiensten inzetten op een doelvoorschrift met een harde eis dat er geen legionella in de lucht en het effluent zit. Het is namelijk praktisch gezien gewoon niet haalbaar en het leidt tot hoge maatschappelijke kosten en de toevoeging van veel ongewenste desinfectiemiddelen van effluenten. Vergeet niet dat in de lucht en het effluent van een gemiddelde RWZI ook Legionella pneumophila wordt aangetroffen (in aanzienlijk lage concentraties als bij de zuivering in Boxtel). Hoe zou je in de zuivering Legionella moeten bestrijden? Moeten we al ons RWZI-effluent gaan chloren of met UV behandelen?
Ik lees hier een typisch voorbeeld van een overheid die neigt tot een overreactie om in de toekomst elke aansprakelijkheid te kunnen weerleggen. Ondertussen wordt een groot deel van de industrie opgezadeld met het maken van hoge extra kosten voor het bestrijden van een relatief laag risico.
Jan Pronk maakte ooit als Minister van VROM dezelfde fout bij de Tijdelijke Regeling Legionellapreventie die zo'n beetje voor alle collectieve leidingwatersystemen in Nederland het legionellarisico moest gaan indammen. Dat moest worden teruggedraaid (naar alleen de prioritaire instellingen) want de maatschappelijke kosten die dat veroorzaakte waren simpelweg te hoog.
Leuk dat jullie aandacht besteden aan de notitie over de Nationale analyse waterkwaliteit, maar de stof die het meest overschrijdt is niet aluminium, maar ammonium. Als je dat wijzigt in de titel en tekst van de laatste alinea, klopt het verhaal weer.
Helaas zijn de filmpjes niet via het YouTube kanaal te vinden.
Grappig dat er nu pas actie via een collectief wordt opgestart. Waarom kun je in Nederland anno 2019 niet je douche water hergebruiken in je WC?!? Het zou verplicht moeten worden in nieuwbouw en een mogelijkheid in bestaande bouw, bijv via een platte tank in de kruipruimte.
@Wijnand VisserMet dank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het