107 inzenders dingen dit jaar mee naar een Waterinnovatieprijs. De prijzen zullen op 12 december worden uitgereikt en zijn verdeeld over vier hoofdcategorieën, ‘Waterveiligheid’, ‘Schoon water’, ‘Voldoende water’ en ‘Digitale transformatie’. Ook is er een nieuwe aanmoedigingsprijs ‘De Dromenvanger’. De categorie ‘Digitale transformatie’ bleek met 36 inzendingen het meest in trek
De organisatoren reiken de Waterinnovatieprijs standaard uit in de drie categorieën die gekoppeld zijn aan de kerntaken van de waterschappen: waterveiligheid, schoon water en voldoende water. “We hebben een vierde categorie om een bepaald actueel thema uit te lichten en te agenderen,” licht Jane Alblas van de Unie van Waterschappen toe.
Digitale kansen voor waterschappen
Dit jaar is gekozen voor de speciale categorie ‘Digitale transformatie’. Volgens Alblas moeten waterschappen zich steeds sneller aanpassen aan digitale innovaties om de kansen te kunnen grijpen die de informatiesamenleving biedt. “Innovaties die dit proces voor de waterschappen kunnen versnellen en versoepelen zijn dit jaar daarom welkom.
Met 36 aanmeldingen bleek deze categorie heel populair. Daarnaast scoorde ‘Schoon water’ met 34 inzendingen ook goed. In de categorie ‘Waterveiligheid’ zijn 10 inzendingen en 16 mensen dingen mee naar een prijs in de categorie ‘Voldoende Water’. Voor een Dromenvanger, geen reguliere categorie maar een nieuwe in het leven geroepen aanmoedigingsprijs, zijn 11 kanshebbers.
Aanmoediging
Bij eerdere edities vielen creatieve ideeën, die nog niet helemaal rijp waren voor een reguliere Waterinnovatieprijs, buiten de boot. “Dat was zonde”, zegt Alblas. “Met De Dromenvanger willen we deze ideeën een podium geven. Nu kunnen innovaties, die bijvoorbeeld nog slechts een businesscase zijn, toch een podium krijgen en de bezoekers van het Waterinnovatiefestival inspireren”.
De Waterinnovatieprijs, een initiatief van de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank, wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt. De jury, onder leiding van voorzitter Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, kiest per categorie een winnaar. De genomineerden daarvoor worden op 14 november bij het Deltacongres bekend gemaakt. Vanaf die bekendmaking kan er door iedereen gestemd worden voor de publieksprijs.
MEER INFORMATIE
Website Waterinnovatieprijs
Digitale transformatie en Dromenvanger nieuwe categorieën bij Waterinnovatieprijs 2019
Super Local wint in nieuwe categorie Waterinnovatieprijs 2018
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.