0
0
0
s2smodern

107 inzenders dingen dit jaar mee naar een Waterinnovatieprijs. De prijzen zullen op 12 december worden uitgereikt en zijn verdeeld over vier hoofdcategorieën, ‘Waterveiligheid’, ‘Schoon water’, ‘Voldoende water’ en ‘Digitale transformatie’. Ook is er een nieuwe aanmoedigingsprijs ‘De Dromenvanger’. De categorie ‘Digitale transformatie’ bleek met 36 inzendingen het meest in trek

De organisatoren reiken de Waterinnovatieprijs standaard uit in de drie categorieën die gekoppeld zijn aan de kerntaken van de waterschappen: waterveiligheid, schoon water en voldoende water. “We hebben een vierde categorie om een bepaald actueel thema uit te lichten en te agenderen,” licht Jane Alblas van de Unie van Waterschappen toe.

Digitale kansen voor waterschappen
Dit jaar is gekozen voor de speciale categorie ‘Digitale transformatie’. Volgens Alblas moeten waterschappen zich steeds sneller aanpassen aan digitale innovaties om de kansen te kunnen grijpen die de informatiesamenleving biedt. “Innovaties die dit proces voor de waterschappen kunnen versnellen en versoepelen zijn dit jaar daarom welkom.

Met 36 aanmeldingen bleek deze categorie heel populair. Daarnaast scoorde ‘Schoon water’ met 34 inzendingen ook goed. In de categorie ‘Waterveiligheid’ zijn 10 inzendingen en 16 mensen dingen mee naar een prijs in de categorie ‘Voldoende Water’. Voor een Dromenvanger, geen reguliere categorie maar een nieuwe in het leven geroepen aanmoedigingsprijs, zijn 11 kanshebbers.

Aanmoediging
Bij eerdere edities vielen creatieve ideeën, die nog niet helemaal rijp waren voor een reguliere Waterinnovatieprijs, buiten de boot. “Dat was zonde”, zegt Alblas. “Met De Dromenvanger willen we deze ideeën een podium geven. Nu kunnen innovaties, die bijvoorbeeld nog slechts een businesscase zijn, toch een podium krijgen en de bezoekers van het Waterinnovatiefestival inspireren”.

De Waterinnovatieprijs, een initiatief van de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank, wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt. De jury, onder leiding van voorzitter Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, kiest per categorie een winnaar. De genomineerden daarvoor worden op 14 november bij het Deltacongres bekend gemaakt. Vanaf die bekendmaking kan er door iedereen gestemd worden voor de publieksprijs.

 

MEER INFORMATIE
Website Waterinnovatieprijs
Digitale transformatie en Dromenvanger nieuwe categorieën bij Waterinnovatieprijs 2019
Super Local wint in nieuwe categorie Waterinnovatieprijs 2018

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ja, mooie terugblik op IJsselmeer als zoetwaterbuffer. Flexibel peilbesluit had daarnaast winst voor de natuur als doelstelling: Door periodiek dieper uitzakken in de nazomer zouden waterriet en oevervegaties verder kunnen uitgroeien, waardoor semi-natuurlijke dynamiek de oeverecologie ten goede zou komen. Ik ben benieuwd, @Rijkswaterstaat, hoe dat ervoor staat. Wordt dat ook geëvalueerd?
I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.