secundair logo knw 1

De sterk stijgende waterafvoer in de Rijn en Maas heeft nog tot weinig problemen geleid. Wel zijn voorzorgsmaatregelen genomen, zoals het plaatsen van coupures en sluiten van keringen. De Maas bereikt dit weekend een afvoer van tot 1.750 m3/s of nog hoger tot 2.000 m3/s, schrijft Waterpeilen. In de Rijn stijgt het peil snel tot mogelijk 15 meter, de afvoer bedraagt dan tussen de 7.500 en 8.200 m3/s. 

De vele regenval en het smelten van sneeuw in de stroomgebieden zorgt voor watergolven in beide rivieren. Afgaande op de weersberichten zal de afvoer in de Maas eerst zakken en daarna weer stijgen, opnieuw tot 2.000 m3/s, verwacht Waterpeilen. De golf in de Rijn kan aanhouden met op 5 februari of een dag later het hoogste peil bij Lobith. De zijrivieren van de Rijn, zoals de Moezel, de Lippe en de Ruhr voeren veel extra water aan. 

In Limburg heeft het Waterschap Limburg conform het draaiboek op verschillende locaties coupures opgebouwd en pompen opgesteld. Voorts worden inspectierondes uitgevoerd in het noorden van de provincie. De afvoer van de beken levert nog nergens problemen op, meldt het waterschap.

Als gevolg van de hoge waterstand van de Maas is in Limburg uit voorzorg een aantal natuurgebieden afgesloten voor publiek. Ten zuiden van Nijmegen is de keersluis in het Maas-Waalkanaal afgesloten.

Hoogwaterkering
Rijkswaterstaat heeft de hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal gesloten. Daarmee wordt het gebied langs het Amsterdam-Rijnkanaal tussen de Lek en de Waal (tussen Ravenswaaij en Tiel) tegen het hoge water beschermd.

In België is de Ourthe buiten de oevers getreden. Het hoge water heeft op meerdere plaatsen voor overlast gezorgd. In de Waalse provincies Luik en Henegouwen kwamen kelders blank te staan. Ten zuiden van Luik liepen enkele huizen en een camping onder water.

In Duitsland kampt met name de deelstaat Hessen met overstromingen. Het historische stadje Büdingen, bij Frankfurt am Main, liep onder water. 

 

MEER INFORMATIE
Website waterpeilen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John