0
0
0
s2smodern

De Waterfabriek Wilp heeft De Vernufteling 2019 gewonnen. Volgens de jury is de waterfabriek een 'paradigmashift in zuiveringsland'. Het project ‘Ontwerp je eigen Klimaat Schoolplein via serious gaming’ van Tauw won de publieksprijs.

De jury stelde vast dat de maatschappelijke relevantie van de waterfabriek, die in 2022 operationeel moet zijn, groot is.  ”Niet alleen worden kostbare grondstoffen teruggewonnen voor gebruik, de decentrale  toepassingsmogelijkheid van de Waterfabriek is essentieel voor klimaatadaptatie in stedelijk gebied”, zei juryvoorzitter Jacolien Eijer-de Jong.

De waterfabriek is een project van RoyalHaskoning-DHV, Witteveen+Bos  en waterschap Vallei en Veluwe. Beide adviesbureaus werken samen onder de naam The Dutch Water Refinery. In de waterfabriek van de toekomst wordt water niet meer gezuiverd maar geraffineerd. “Afvalwater  wordt een grondstof en dus waardevol”, stelde Eijer-de Jong.

In de Waterfabriek Wilp wordt het water bewerkt in een compacte installatie waarin verschillende technieken worden toegepast. Het water wordt wordt niet meer gezuiverd in grote bassins. Regenwater, rioolwater en proceswater worden apart gefilterd. Zo wordt het regenwater met een natuurlijk helofytenfilter gezuiverd en worden geneesmiddelen, microplastics, PFAS en andere bronnen van microverontreiniging met onder andere nanofilters uit het rioolwater gehaald.

Een deel van het gezuiverde rioolwater zal worden geloosd in de Twellose Beek zodat deze in de zomer niet zal droogvallen. Maar zover is het allemaal nog niet, de fabriek bevindt zich nog in de testfase.

Een ander advies- en ingenieursbureau, Tauw, viel ook in de prijzen. De meeste stemmen van het publiek gingen naar ‘Ontwerp je eigen Klimaat Schoolplein via serious gaming’. De game draagt niet alleen bij aan het vergroenen van schoolpleinen – een doelstelling van de Provincie Overijssel –, kinderen hebben zelf inspraak over hoe het schoolplein eruit moet komen te zien en leren direct over de effecten van het ontwerp op het klimaat.

De prijs De Vernufteling is een initiatief van branchevereniging Koninklijke Nlingenieurs.

 

LEES OOK
H2O actueel: Waterfabriek Wilp en Blue Can in race voor ingenieursprijs de Vernufteling
H2O premium: De alles-in-één-waterfabriek is compact, circulair en levert water van 'sublieme kwaliteit'

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De Golfstroom is ook de transportband waarmee jonge palinkjes (glasaal), geboren ergens in de Srgassozee (ten noorden van de Bermuda-driehoek) richting de kusten van West-Europa worden gebracht, van Portugal tot Denemarken en Zuid-Zweden. De glasaaltjes zijn twee jaar onderweg. Als de Golfstroom minder sterk wordt of minder ver reikt, heeft dat wellicht ook voor de paling grote gevolgen.
Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.