secundair logo knw 1

De Vernufteling | Foto Koninklijke Nlingenieurs

De Waterfabriek Wilp heeft De Vernufteling 2019 gewonnen. Volgens de jury is de waterfabriek een 'paradigmashift in zuiveringsland'. Het project ‘Ontwerp je eigen Klimaat Schoolplein via serious gaming’ van Tauw won de publieksprijs.

De jury stelde vast dat de maatschappelijke relevantie van de waterfabriek, die in 2022 operationeel moet zijn, groot is.  ”Niet alleen worden kostbare grondstoffen teruggewonnen voor gebruik, de decentrale  toepassingsmogelijkheid van de Waterfabriek is essentieel voor klimaatadaptatie in stedelijk gebied”, zei juryvoorzitter Jacolien Eijer-de Jong.

De waterfabriek is een project van RoyalHaskoning-DHV, Witteveen+Bos  en waterschap Vallei en Veluwe. Beide adviesbureaus werken samen onder de naam The Dutch Water Refinery. In de waterfabriek van de toekomst wordt water niet meer gezuiverd maar geraffineerd. “Afvalwater  wordt een grondstof en dus waardevol”, stelde Eijer-de Jong.

In de Waterfabriek Wilp wordt het water bewerkt in een compacte installatie waarin verschillende technieken worden toegepast. Het water wordt wordt niet meer gezuiverd in grote bassins. Regenwater, rioolwater en proceswater worden apart gefilterd. Zo wordt het regenwater met een natuurlijk helofytenfilter gezuiverd en worden geneesmiddelen, microplastics, PFAS en andere bronnen van microverontreiniging met onder andere nanofilters uit het rioolwater gehaald.

Een deel van het gezuiverde rioolwater zal worden geloosd in de Twellose Beek zodat deze in de zomer niet zal droogvallen. Maar zover is het allemaal nog niet, de fabriek bevindt zich nog in de testfase.

Een ander advies- en ingenieursbureau, Tauw, viel ook in de prijzen. De meeste stemmen van het publiek gingen naar ‘Ontwerp je eigen Klimaat Schoolplein via serious gaming’. De game draagt niet alleen bij aan het vergroenen van schoolpleinen – een doelstelling van de Provincie Overijssel –, kinderen hebben zelf inspraak over hoe het schoolplein eruit moet komen te zien en leren direct over de effecten van het ontwerp op het klimaat.

De prijs De Vernufteling is een initiatief van branchevereniging Koninklijke Nlingenieurs.

 

LEES OOK
H2O actueel: Waterfabriek Wilp en Blue Can in race voor ingenieursprijs de Vernufteling
H2O premium: De alles-in-één-waterfabriek is compact, circulair en levert water van 'sublieme kwaliteit'

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.